Neolea, το ελαιόλαδο που ξεκίνησε από την Κέρκυρα και κατέκτησε τις διεθνείς αγορές - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Neolea, το ελαιόλαδο που ξεκίνησε από την Κέρκυρα και κατέκτησε τις διεθνείς αγορές

Ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα της Κέρκυρας είναι αναμφίβολα το ελαιόλαδο. Στο νησί των Φαιάκων υπάρχουν γύρω στα 5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, κάποια από τα οποία είναι άνω των 400 ετών. Η παραγωγή της ελιάς άρχισε να γίνεται ευρύτατα γνωστή την περίοδο των Ενετών, ενώ η παράδοση διατηρείται μέχρι σήμερα.

H πλούσια ελαιουργική παράδοση στην Κέρκυρα έδωσε την ιδέα σε έναν Ολλανδό, τον Bart Jan Manten, για τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού σήματος και ενός προϊόντος που να τιμά την πλούσια ιστορία του ελαιόλαδου.
Ο Bart Jan Manten εργαζόταν ως επαγγελματίας μουσικός στην Ολλανδία μέχρι που αποφάσισε, στην ηλικία των 26 ετών, να ακολουθήσει την καρδιά του και να μετακομίσει στην Κέρκυρα, ένα νησί που ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Στην πορεία ερωτεύτηκε τον μεσογειακό τρόπο ζωής και αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο ακολουθώντας τις επιταγές του. «Θυμάμαι να δοκιμάζω αληθινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο για πρώτη φορά και να σκέφτομαι “αυτό είναι το πραγματικό ή αυτό που έτρωγα τόσα χρόνια στην Ολλανδία;”» O ίδιος, μάλιστα, δεν γνώριζε καν ότι στην Ελλάδα παράγεται ελαιόλαδο, μιας και τα περισσότερα ελαιόλαδα στην Ολλανδία είχαν ετικέτες από Ιταλία και Ισπανία. Σύμφωνα με τον Bart Jan Manten «η Ελλάδα, εξάγει χύμα ελαιόλαδο σε αυτές τις χώρες και δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να προωθήσει σωστά την κουζίνα της, όπως έχουν καταφέρει η Ισπανία και η Ιταλία».
Το ελαιόλαδο Neolea
Με αυτές τις σκέψεις, δημιούργησε πριν από πέντε χρόνια την εταιρεία με το πρωτότυπο όνομα Neolea στην Κέρκυρα. Πλέον, η εταιρεία έχει δυο διαφορετικές ποικιλίες. Το κερκυραϊκό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Neolea Born in Corfu που προέρχεται από την ποικιλία Λιανολιά και το Neolea Born in Greece, που προέρχεται από την ποικιλία Κορωνέικη από την περιοχή της Μεσσηνίας. «Στην αρχή ξεκινήσαμε έχοντας μόνο ένα προϊόν, το οποίο ήταν ένα μείγμα και των δύο ποικιλιών. Στην πορεία καταλάβαμε ότι η κάθε ποικιλία αξίζει το δικό της μπουκάλι, γιατί η καλύτερη Λιανολία παράγεται στην Κέρκυρα και η καλύτερη Κορωνέικη παράγεται στη Μεσσηνία. Επιπλέον, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης της εταιρείας ήταν πολύ σημαντικό να είμαι σίγουρος ότι μπορώ να ανταπεξέλθω σε κάθε ζήτηση και η παραγωγή μιας σειράς με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας μου δίνει αυτή την ελευθερία».
Αυτή τη στιγμή το ελαιόλαδο Neolea πωλείται σε πολυκαταστήματα, καταστήματα ποιοτικών προϊόντων, delicatessen και εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας σε περισσότερες από 10 χώρες. Πρόσφατα ανακαίνισαν και το γραφείο τους, μετατρέποντάς το σε brand store, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γευτούν την εμπειρία Neolea και να μάθουν τα πάντα για το αυθεντικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ένα ελαιόλαδο με πρωτότυπο όνομα και ξεχωριστή συσκευασία
Όμως, πώς προέκυψε το όνομα Neolea; «Για να ξεκινήσεις στην αγορά του ελαιολάδου πρέπει να έχεις ένα όνομα που να μπορεί να αποδώσει τη δέσμευσή σου σε ό,τι αφορά την ποιότητα, αλλά και να αποπνέει ένα νεανικό τρόπο ζωής. Πρέπει να είναι μια ελληνική λέξη την οποία θα μπορεί να προφέρει και ο καταναλωτής μας στο εξωτερικό», μας εξηγεί ο ίδιος. Φυσικά, ένα καλό προϊόν πρέπει να έχει και ελκυστική συσκευασία. Ο Bart Jan Manten αποφάσισε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη οδό και να δημιουργήσει κάτι διαφορετικό.
Έτσι, σε συνεργασία με τους Designers United έφτιαξε ένα λευκό μπουκάλι με καπάκι από ξύλο ελιάς. Στόχος του ήταν να αρέσει οπτικά στον καταναλωτή και να τον ωθεί να το έχει μόνιμα στον πάγκο της κουζίνας του και όχι κλεισμένο σε ένα ντουλάπι.


Η ποιότητα που ξεχωρίζει
Αυτό που κάνει την παραγωγή του Neolea τόσο ξεχωριστή είναι η δέσμευση στην ποιότητα. «Το ελαιόλαδο είναι ένα πολύ ευπαθές προϊόν, το οποίο αξίζει το βάρος του σε χρυσό, αλλά μόνο αν αντιμετωπίζεται ως χρυσός. Είναι πολύ ευαίσθητο σε κάθε λάθος που μπορεί να γίνει στην καλλιέργεια, τη συλλογή, την παραγωγή, την εμφιάλωση και την αποθήκευση. Σε όλα αυτά τα στάδια μπορεί να προκύψει πολύ εύκολα κάποιο ελάττωμα, που θα το κάνει να χάσει κατευθείαν την αξία του στην κατηγορία ως έξτρα παρθένο. Δεν το γνωρίζουν πολλοί, αλλά έξτρα παρθένο σημαίνει τελείως ανέγγιχτο. Συνεπώς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για παραποίηση και πώληση του ελαιολάδου ως έξτρα παρθένο στον καταναλωτή».
Τα επόμενα βήματα
Το επόμενο βήμα της εταιρείας είναι να δημιουργήσει τη δική της εισαγωγική εταιρεία στην Αμερική, παρουσιάζοντας το ελαιόλαδο Neolea στην αγορά της Καλιφόρνιας. «Ο στόχος μας είναι να είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε ένα υψηλής ποιότητας προϊόν που θα δίνει πραγματική αξία στη ζωή του καθενός. Ο μεσογειακός τρόπος ζωής δεν ήταν ποτέ μόνο για τους πλούσιους και διάσημους, αλλά ο στόχος μας είναι το προϊόν μας να φτάσει τον καθένα και να εμπνεύσει όσο περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως να απολαμβάνουν τη ζωή μέσω του μότο μας #GetMoreTaste».
ΠΗΓΗ: news.gr