ΗΠΑ σε Τουρκία: Πάρτε τους S-400 από τη Ρωσία αλλά μην τους χρησιμοποιήσετε - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΗΠΑ σε Τουρκία: Πάρτε τους S-400 από τη Ρωσία αλλά μην τους χρησιμοποιήσετε

S-400Μετά το βέτο της Ουάσιγκτον για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 - «Δεν είμαστε μόνοι μας, είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας», φέρεται να δήλωσαν οι Τούρκοι
Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πρόσφατα ένα σημαντικό βήμα στις μεταξύ τους σχέσεις, υιοθετώντας τον οδικό χάρτη για την επαρχία Μανμπίτζ της Συρίας που θα οδηγήσει στην απόσυρση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) σε μια συνάντηση του Τούρκου, υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στην Ουάσινγκτον. 

Η πίεση των Αμερικανών και οι απειλές

Μιλώντας σε διπλωματικές πηγές, οι οποίες ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες λόγω της ευαισθησίας των ζητημάτων, η Hürriyet αναφέρει πως ένα κομμάτι αυτής της τουρκοαμερικανικής διπλωματίας επικεντρώθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας να ενισχύσει την αεράμυνά της με τα εξελιγμένα συστήματα πυραύλων S-400 που κατασκευάζονται από τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους πως η παραλαβή των S-400 θα γίνει σε 19 μήνες όπως είχε επιβεβαιωθεί από ανακοίνωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 3 Απριλίου. Επισήμως, η Τουρκία επικαλέστηκε ως δικαιολογία, για το ότι δεν παίρνει τους S-400 νωρίτερα (9 μήνες) τεχνικούς λόγους, ότι δηλαδή στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους. Οι ανακοινώσεις έκαναν λόγο για παράδοση των S-400 στα τέλη του 2019 ή αρχές του 2020.

Οι συνομιλίες μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον για τους S-400 διαμορφώθηκαν με κύριο αίτημα των ΗΠΑ την ακύρωση της αγοράς των S-400 με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις στην Τουρκία . Οι Τούρκοι αξιωματούχοι απέρριψαν σθεναρά την απειλή αυτή, τονίζοντας ότι αυτά τα συστήματα θα αγοραστούν και θα αναπτυχθούν επειδή η Τουρκία τα έχει ανάγκη. 

«Όλες οι χώρες που μας περιβάλλουν διαθέτουν πυραυλικά συστήματα. Φανταστείτε εάν, για παράδειγμα, οι σχέσεις με το Ιράν επιδεινωθούν στη Συρία και εκτοξεύσουν πυραύλους πάνω μας. Πώς θα μπορέσει η Τουρκία να προστατευθεί;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στους Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Καταγγέλλουν επίσης τις απειλές που επιβλήθηκαν στην Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι «πιθανές κυρώσεις για την Τουρκία δεν θα μείνουν αναπάντητες». 

ΗΠΑ: Μην τους χρησιμοποιήσετε

Μετά από τη σταθερή στάση της Τουρκίας για την αγορά αυτών των συστημάτων, αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν «η Τουρκία να μη χρησιμοποιήσει του S-400 ακόμα κι αν τους αγοράσει από τη Ρωσία», ενώ οι τουρκικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν ήταν ρεαλιστική προσδοκία.

Το δημοσίευμα γίνεται στη σκιά της προειδοποίησης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, αυτό θα έχει αντίκτυπο στη συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

Το δέλεαρ των Patriot

«Δεν είμαστε μόνοι μας, είναι και οι Ρώσοι μέρος της συμφωνίας», φέρεται να δήλωσαν οι Τούρκοι. «Πάρτε τους αλλά μην τους χρησιμοποιείτε», ανέφεραν οι Αμερικανοί σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα και υποσχέθηκαν άμεση παράδοση αμερικανικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot στην Τουρκία.

Πάντως, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα εργαστεί πάνω στο θέμα αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα θα παραλάβει το πρώτο F-35 τις επόμενες ημέρες. Η παράδοση όμως των οπλικών συστημάτων όπως και των υπολοίπων μαχητικών μάλλον θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με τους S-400.

Οι ΗΠΑ έχουν εδώ και καιρό αντιταχθεί στην προμήθεια αυτή για τρεις κύριους λόγους. Πρώτον, είναι ενάντια στα σχέδια του ΝΑΤΟ για περαιτέρω απομόνωση και αποτροπή της Ρωσίας. Δεύτερον, υπάρχουν ανησυχίες ότι η ανάπτυξη αυτή θα έθετε σε κίνδυνο τις πτήσεις των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα των F-35, τα οποία επίσης εμπλέκονται στα σχέδια προμηθειών της Τουρκίας και τρίτον οι ΗΠΑ, θέλουν να προωθήσουν τα εμπορικά τους συμφέροντα που δίνουν προτεραιότητα στην πώληση των συστημάτων αεροπορικής άμυνας Patriot στην Τουρκία και σε άλλους συμμάχους.
protothema.gr