G7: Απίθανο να εκδοθεί τελικό ανακοινωθέν λόγω των διαφωνιών με τις ΗΠΑ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

G7: Απίθανο να εκδοθεί τελικό ανακοινωθέν λόγω των διαφωνιών με τις ΗΠΑ

g7Οι ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που συνεδριάζουν σήμερα στον Καναδά είναι μάλλον απίθανο να εκδώσουν ένα τελικό ανακοινωθέν με την ολοκλήρωση της συνόδου τους, το Σάββατο, λόγω έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ τους, κυρίως στα θέματα που αφορούν το εμπόριο.
Πολλοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο Λα Μαλμπέ είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.
Λόγω των διαφωνιών των υπόλοιπων έξι χωρών με τις ΗΠΑ το πιθανότερο είναι ο Καναδάς, η χώρα που φιλοξενεί φέτος τη G7, να παρουσιάσει ένα απλό κείμενο στο οποίο θα δίνεται μια σύνοψη της συνόδου και θα περιγράφονται τα θέματα στα οποία συμφωνούνοι έξι χώρες, όπως το εμπόριο και το κλίμα, ανέφερε ένας Γάλλος διπλωμάτης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο Λα Μαλμπέ γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) και ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχαν μια «πολύ εγκάρδια» συζήτηση γύρω από τα θέματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου, ανέφερε εκπρόσωπος του Ελιζέ, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν υπολογίζει» την παγκόσμια τάξη.
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, εντούτοις, είναι που βλέπω πως η παγκόσμια τάξη, η οποία βασίζεται σε κοινούς κανόνες, αποτελεί αντικείμενο περιφρόνησης όχι από τους συνήθεις υπόπτους, αλλά, προς έκπληξη, από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της: τις ΗΠΑ» επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τουσκ, που έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στο Λα Μαλμπέ, στον ανατολικό Καναδά.