Εμπορικό πόλεμο ξεκίνησαν οι ΗΠΑ - Αντίμετρα από ΕΕ, Καναδά και Μεξικό - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Εμπορικό πόλεμο ξεκίνησαν οι ΗΠΑ - Αντίμετρα από ΕΕ, Καναδά και Μεξικό

Εμπορικό πόλεμο ξεκίνησαν οι ΗΠΑ με την απόφασή τους να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η ΕΕ θα ανακοινώσει εντός ωρών αντίμετρα, ενώ ο Καναδάς και το Μεξικό προχώρησαν επίσης στη λήψη αντιμέτρων.

Κοινή γραμμή από Μέρκελ και Μακρόν

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε «παράνομους» τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο «κλιμάκωσης» της αντιπαράθεσης.

«Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει» αυτούς τους δασμούς, σημείωσε η Μέρκελ σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε.

«Εκτιμάμε ότι είναι παράνομοι» κι ότι η απόφαση επιβολής τους «εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός φαύλου κύκλου που θα μας οδηγήσει σε κλιμάκωση, η οποία εν τέλει θα ζημιώσει ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να μην εξαιρέσει την Ευρώπη θα αναλυθεί διεξοδικά στους κόλπους της ΕΕ», η οποία είναι προετοιμασμένη «να απαντήσει σε ενδεδειγμένα αντίμετρα» προειδοποίησε η Μέρκελ.

"Παράνομη" χαρακτήρισε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την απόφαση των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για αυτήν την "παράνομη" και "λανθασμένη" απόφαση που, όπως είπε, "κλείνει την πόρτα" για άλλες συνομιλίες με την Ουάσινγκτον.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σκοπεύει να συζητήσει αργότερα για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Αντίμετρα από το Μεξικό

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά εμπορικών μέτρων, σε αντίποινα για την επιβολή δασμών στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις ΗΠΑ, τον κυριότερο εμπορικό εταίρο του Μεξικού.

"Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα", όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών. Οι δασμοί αυτοί "θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγκαράι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα του "καταδικάζει κατηγορηματικά τα μέτρα προστατευτισμού" εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, για το θέμα αυτό.

Το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος σε ό,τι αφορά τον χάλυβα, υπενθύμισε η κυβέρνηση.

Παρά τα "άδικα και μονομερή" μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε, ο Βιδεγκαράι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη NAFTA (τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου των χωρών της Βόρειας Αμερικής).

Τα αντίποινα του Καναδά

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι απαντά στους δασμούς που αποφάσισε η Ουάσιγκτον στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων ύψους 16,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (12,8 δισ. δολάρια ΗΠΑ).

Ο Τριντό υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».

Η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, από την πλευρά της, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών.

Μεταξύ άλλων, η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Πηγή: enikonomia.gr