Το τέλος μιας σχέσης γράφει η συμφωνία για τη Μακεδονία. Πότε αυτή θα επισφραγιστεί έχει να κάνει με την ψηφοφορία στη Βουλή. Εκτός κι αν έχουμε... ηρωϊκή έξοδο.
Συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου με ημερομηνία λήξεως. Αυτό είναι πλέον το σκηνικό που διαμορφώνει η «καταιγίδα των Πρεσπών» και τα όσα ακολούθησαν με το σκηνικό διάλυσης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τις αποδοκιμασίες κατά υπουργών και βουλευτών, αλλά και τις ξεκάθαρες πλέον τοποθετήσεις στελεχών, όπως ο Π. Σγουρίδης, ότι οι ΑΝΕΛ θα ρίξουν την κυβέρνηση.
Το τέλος μιας σχέσης η οποία εξ αρχής θεωρήθηκε εξαμβλωματική, ευκαιριακή και καιροσκοπική γράφεται από την Κυριακή όπου οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ υπέγραψαν τη συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία.
Σύμφωνα με συνομιλητές κοντά στον πρόεδρο Πάνο Καμμένο, η ανάγνωση της συμφωνίας γίνεται και με διαφορετικό τρόπο. Βλέποντας ο υπουργός Αμυνας ότι οι ΑΝΕΛ καταρρέουν κι ότι με την ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος καθίστανται «άχρηστοι» για το Μαξίμου, το μόνο που θα μπορούσε να τους σώσει πολιτικά, ή τουλάχιστον να κρατήσει τα προσχήματα, είναι μια ηρωϊκή έξοδος από την κυβέρνηση. Και το Μακεδονικό τους έρχεται «κουτί» στην παρούσα χρονική στιγμή. Ο λόγος;
Άλλο αντιμνημονιακό παραμύθι δεν μπορεί να πουλήσουν οι ΑΝΕΛ και μόνο η προσφυγή στα «πατριωτικά δάκρυα» και στις οργισμένες, πατριωτικές κορώνες για τα ιερά και τα όσια της Μακεδονίας θα μπορούσαν να κάνουν επικοινωνιακό «γκελ» στην κοινωνία.
Χαμένη υπόθεση
Ο σχεδιασμός αυτός προσκρούει βεβαίως στη δίψα για την εξουσία, μια δίψα που δεν τους επέτρεψε να υπερψηφίσουν την πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ και να πέσει εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο.
Κάποιοι που στη Βουλή… μιλάνε πολύ λένε ότι η πατριωτική επίθεση που ξεκίνησε ο Πάνος Καμμένος είναι μάλλον μια χαμένη υπόθεση τώρα, και γι’ αυτό η δημοσκοπική κατάρρευση και η «γιούχα» κατά στελεχών. «Αν ο κ. Καμμένος έκανε την ηρωϊκή έξοδο όταν ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό. Αν έριχνε την κυβέρνηση τον Γενάρη ή τον Φεβρουάριο και δεν είχε αναλωθεί στους όρκους πίστης στον κ. Τσίπρα και τον κ. Κοτζιά, θα κέρδιζε ένα μεγάλο μέρος του πατριωτικού μετώπου εντός της κοινωνίας. Τώρα είναι αργά», τονίζουν.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και το σόου με τις καταγγελίες για χρηματισμό ή για απειλές σε βάρος βουλευτών κινείται στη λογική της αποστασιοποίησης από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Για του λόγου το αληθές, κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δε βγήκε επί της ουσίας να στηρίξει τον κ. Καμμένο και τις καταγγελίες του. «Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είναι μόνος τους σ’ αυτό», λένε κάποιοι με νόημα.
Και μόνος του θα πορευτεί μέχρι να έρθει η συμφωνία στη Βουλή. Αγνωστο πότε, ίσως μέχρι το τέλος του έτους, ίσως και λίγο αργότερα, όμως, τότε θα μπει απλά η υπογραφή του διαζυγίου μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Και μπορεί οι σχέσεις Τσίπρα – Καμμένου να είναι άριστες (έστω κι αν πλέον δεν βρίσκονται για να φάνε πεταλίδες και να πιουν από το καλό ουίσκι) όμως τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν πλέον τους ΑΝΕΛ ένα μεγάλο «βαρίδι».
Χρήσιμοι ηλίθιοι
Ειδικά τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία και ανοίγματα προς την κεντροαριστερά ή προς ανεξάρτητους βουλευτές.
Το Μαξίμου το έχει πάρει απόφαση ότι οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» (αριστερή ορολογία που αποδίδεται στον Λένιν) έκαναν μια χαρά τη δουλειά τους στα μνημονιακά χρόνια και πλέον δε χωράνε στους σχεδιασμούς της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Και πλέον στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για το πώς και με ποιους βουλευτές θα αντικαταστήσουν τους ΑΝΕΛ. Είτε όταν χαθεί η δεδηλωμένη με αφορμή τη συμφωνία για το Μακεδονικό, είτε και νωρίτερα.
Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα πάει σε ψηφοφορία με 180 βουλευτές γιατί θα την χάσει. Η σχετική πλειοψηφία για να περάσει η συμφωνία της είναι αρκετή, εξ’ ου και οι σχεδιασμοί χωρίς τον Πάνο Καμμένο.
Εως 8 βουλευτές
Καθόλου άστοχο και τυχαίο δεν είναι το πρωτοσέλιδο φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που κάνει λόγο για πέντε βουλευτές, δύο ανεξάρτητους και τρεις από την Κεντροαριστερά που θα προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, το… Ποτάμι αδειάζει επικίνδυνα και ο κ. Τσίπρας καλοβλέπει όσα… ψάρια απέμειναν εκεί.
Μάλιστα, στους σχεδιασμούς του Μαξίμου προστίθενται κι άλλοι τρεις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ, σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Πρόκειται για βουλευτές που έχουν πιο στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσαν να ενταχθούν στα ψηφοδέλτιά του.
Οι πολιτικές εξελίξεις ήταν έτσι κι αλλιώς ραγδαίες. Το φιτίλι του Μακεδονικού ήρθε να βάλει τη φωτιά των γεγονότων που θα ακολουθήσουν, κυρίως το φθινόπωρο.
Οι εξελίξεις στην οικονομία, το μέγεθος του… μεταμνημονιακού μνημονίου και η συγκυρία που θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία για το Μακεδονικό, θα είναι αυτά που θα κλειδώσουν την ημερομηνία των εκλογών. Και που θα τελειώσουν την ιδιότυπη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αφήνοντας τον κ. Καμμένο χωρίς πολιτική στέγη. in.gr