Πώς θα διορθωθούν τα λάθη σε 80.000 φορολογικές δηλώσεις - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Πώς θα διορθωθούν τα λάθη σε 80.000 φορολογικές δηλώσεις

Πώς θα διορθωθούν τα λάθη σε 80.000 φορολογικές δηλώσειςΜετά το αλαλούμ με τις λανθασμένες βεβαιώσεις συντάξεων για το 2017 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, περίπου 80.000 συνταξιούχοι θα δουν στο λογαριασμό τους στο Taxisnet νέα εκκαθαριστικά σημειώματα. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει άμεσα σε νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους με βάση τις νέες διορθωμένες βεβαιώσεις που ανάρτησε το Γενικό Λογιστήριο.

Έτσι, οι συνταξιούχοι, δεν θα χρειαστεί να περάσουν από την εφορία τους προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση για να διορθώσουν το λάθος που έγινε στις αποδοχές τους. Μετά την ολοκλήρωση της νέας εκκαθάρισης η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει τους συνταξιούχους για το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Το μπέρδεμα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων προκάλεσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τις λανθασμένες βεβαιώσεις συντάξεων που έχει αρχικά εκδώσει και με βάση αυτές είχαν προσυμπληρωθεί οι σχετικοί κωδικοί της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1).

Συγκεκριμένα, το ΓΛΚ είχε υπολογίσει λανθασμένα την επιστροφή των διαφορών εισφοράς υπέρ ασθένειας όχι στις πραγματικά καταβαλλόμενες συντάξεις αλλά πάνω σε πλασματικά ποσά.

Το λάθος αυτό, εντοπίστηκε με καθυστέρηση και ενώ οι συνταξιούχοι είχαν ξεκινήσει ήδη να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Στη συνέχεια έγιναν οι διορθώσεις και το ΓΛΚ ανάρτησε νέες βεβαιώσεις αποδοχών για τους συνταξιούχους. Το πρόβλημα αυτό αφορά μόνο τους συνταξιούχους του Δημοσίου και όχι των άλλων ταμείων (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ).

Το θέμα εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη αρμοδίων στελεχών του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ όπου αποφασίστηκε μετά τη διόρθωση στις Βεβαιώσεις Αποδοχών να γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τους περίπου 80.000 συνταξιούχους που έχουν υποβάλλει ήδη τη φορολογική τους δήλωση.

Όσον αφορά στους υπόλοιπους συνταξιούχους για τους οποίους έχουν αναρτηθεί οι διορθωμένες βεβαιώσεις αποδοχών δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα αφού τα στοιχεία αυτά θα περάσουν στο Taxisnet και θα φαίνονται προσυμπληρωμένα στις φορολογικές τους δηλώσεις. newsbeast.gr