Β. Κορέα: Ξένοι δημοσιογράφοι θα καταγράψουν τη διάλυση πεδίου πυρηνικών δοκιμών - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Β. Κορέα: Ξένοι δημοσιογράφοι θα καταγράψουν τη διάλυση πεδίου πυρηνικών δοκιμών

kim_giongΈνδειξη ότι η υπόσχεση της βορειοκορεατικής ηγεσίας ότι θα τερματίσει τη λειτουργία του θα υλοποιηθεί
Μια ομάδα περίπου είκοσι δημοσιογράφων που εργάζονται σε δυτικά και κινεζικά μέσα ενημέρωσης αναχώρησε σήμερα για τη Βόρεια Κορέα, προκειμένου να καλύψει το κλείσιμο του πεδίου πυρηνικών δοκιμών της χώρας, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η υπόσχεση της βορειοκορεατικής ηγεσίας ότι θα τερματίσει τη λειτουργία του θα υλοποιηθεί.

Η Πιονγκγιάνγκ προσκάλεσε επιλεγμένα διεθνή ΜΜΕ να παρακολουθήσουν το κλείσιμο του πεδίου δοκιμών Πούνγκε-ρι μέσα στο χρονικό διάστημα από την 23η ως την 25η Μαΐου, πάντως όχι τεχνικούς ειδικούς, μολονότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ αξιώνει να υπάρξει «μόνιμο και αμετάκλητο κλείσιμο» του, το οποίο «θα μπορέσει να επιθεωρηθεί και να επαληθευτεί πλήρως».

Η προσφορά της Βόρειας Κορέας να κλείσει το πεδίο δοκιμών θεωρήθηκε μια παραχώρηση-κλειδί από μέρους της κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών και της διαδικασίας αποκλιμάκωσης της έντασης με τους εχθρούς της για σειρά ετών, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ.

Όμως η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά εμπόδια, καθώς η Πιονγκγιάνγκ απείλησε να ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής του Κιμ Γιονγκ Ουν και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη, που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τη 12η Ιουνίου.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press, των τηλεοπτικών δικτύων CNN, CBS και Russia Today, αλλά και κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ήταν ανάμεσα στους επιβάτες που περίμεναν να κάνουν τσεκ-ιν στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου στις 09:00 (04:00 ώρα Ελλάδας) στην πτήση της Air Koryo, που αναχώρησε στις 09:48, σύμφωνα με τον ιστότοπο του αεροδρομίου.

Πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, επιδίωξαν επίσης να καλύψουν το κλείσιμο του πεδίου δοκιμών με απεσταλμένους τους, αλλά δεν τους δόθηκαν προσκλήσεις ή διαπιστεύσεις.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ