Στο «κόκκινο» οι ιταλικές μετοχές και τα ομόλογα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Στο «κόκκινο» οι ιταλικές μετοχές και τα ομόλογα

ΙταλίαΝευρικότητα επικρατεί στις αγορές μετά την άρνηση του προέδρου Ματαρέλα να αποδεχθεί ως υπουργό Οικονομικών τον γνωστό ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα που πρότεινε η κυβέρνηση Λέγκας-Πέντε Αστέρων. Με την Ιταλία να οδεύει, όπως φαίνεται, σε νέες κάλπες, το ευρώ κινείται πτωτικά και τα ομόλογα- όχι μόνο της Ιταλίας- αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις. «Βουτιά» κάνουν οι Ιταλικές μετοχές.

Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού τίτλου ξεπέρασε το 1% για πρώτη φορά από το 2014 και έφθασε λίγο κάτω από το 2%. Νέο ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο που πλησίασε μία ανάσα από το 3%.

Στις αγορές μετοχών οι επενδυτές στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ασκούν έντονες πιέσεις με τον τραπεζικό κλάδο να μην μένει ανεπηρέαστος. Σε αναστολή διαπραγμάτευσης τέθηκε η μετοχή της UBI Banca. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 3,4%.

Η Ιταλική κρίση έχει επηρεάσει γενικότερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που κινούνται καθοδικά με απώλειες που στη Γαλλία αγγίζουν το 1,9%. Αντίστοιχη πτώση και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Προειδοποιεί ο Κονστάντσιο
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, ερωτηθείς αν η ΕΚΤ προτίθεται να βοηθήσει την Ιταλία σε περίπτωση οικονομικής στενότητας δεν έδειξε ιδιαίτερα διαλλακτικός.

«Η Ιταλία γνωρίζει τους κανόνες. Οποιαδήποτε βοήθεια, συνδέεται από όρους που συνήθως είναι αυστηροί» τόνισε, μη αφήνοντας πολλά περιθώρια για την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης.

Ανησυχία 
Ο αριθμός των επενδυτών που αναμένουν η ευρωζώνη να χάσει τουλάχιστον ένα κράτος-μέλος τους επόμενους μήνες έχει αυξηθεί λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο ερευνητικός όμιλος Sentix, που εδρεύει στη Φρανκφούρτη, ανακοίνωσε ότι ο μηνιαίος δείκτης για τη «διάλυση της ευρωζώνης», που βασίζεται σε έρευνα με δείγμα περίπου 1.000 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, υπερδιπλασιάστηκε στο 13% από το 6,3% τον Απρίλιο.

Ο Sentix ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την έρευνα από τις 24 έως τις 26 Μαΐου.

Έρχεται υποβάθμιση 
Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να υποβαθμίσει την Ιταλία, εάν οι δημοσιονομικές πολιτικές της επόμενης κυβέρνησης δεν καταφέρουν να θέσουν το ποσοστό του δημόσιου χρέους της χώρας σε βιώσιμη καθοδική πορεία.

Εκλογές προ των πυλών
Η Ιταλία από την Κυριακή βρίσκεται σε προεκλογικούς ρυθμούς καθώς ο Τζουζέπε Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Το κυβερνητικό σχήμα του εντολοδόχου πρωθυπουργού Κάρλο Κοταρέλι δείχνει έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας όμως δεν πρόκειται να μακροημερεύσει καθώς δεν αναμένεται να λάβει τη στήριξη των κομμάτων της Βουλής (πλειοψηφία).

Η εξέλιξη με τη διερευνητική εντολή στο πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και οδηγεί σε πιθανή περαιτέρω ενίσχυση των «αντισυστημικών» και ακροδεξιών δυνάμεων στη γείτονα.

Τη Δευτέρα, ο Ιταλός πρόεδρος έδωσε εντολή στον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, ο οποίος έχει διατελέσει και στο ΔΝΤ, για να σχηματίσει ουδέτερη κυβέρνηση. Όπως είπε ο ίδιος ο Κοταρέλι, αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός και μετά η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019. Αντίθετα, αν η κυβέρνηση καταψηφισθεί από το κοινοβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Ήδη, ο Κοταρέλι έχει φτιάξει τη λίστα με τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα μικρό σχήμα με λίγους υπουργούς. Η νέα κυβέρνηση που σχηματίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ, αναμένεται να ορκιστεί την Τρίτη.  

Ο εντολοδόχος, τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) με τον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του παρουσιάσει την λίστα τον υπουργών του.

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα και η Φόρτσα Ιτάλια έχουν υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Κοταρέλι, η Ιταλία ετοιμάζεται να πορευθεί προς νέες εκλογές μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.