Στο Εφετείο η δίκη για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Στο Εφετείο η δίκη για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας Ακουμιανάκη

Στο Εφετείο η δίκη για το θάνατο της 16χρονης Στέλλας ΑκουμιανάκηΓια σήμερα ορίστηκε η δίκη, σε δεύτερο βαθμό, για τους τέσσερις γιατρούς του Ρεθύμνου, οι οποίοι κατηγορούνται πως φέρουν ευθύνες για τον θάνατο της 16χρονος Στέλλας Ακουμιανάκη, η οποία τον Απρίλιο του 2011 είχε διακομισθεί στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου μετά απο κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ.
Στην πρώτη δίκη οι τέσσερις γιατροί είχαν κριθεί ένοχοι για ανθρωποκτονία απο αμέλεια και η ποινή είχε ορισθεί σε φυλάκιση 30 μηνών. Πρόκειται για την πέμπτη προσπάθεια εκδίκασης της υπόθεσης σε 2ο βαθμό καθώς η δίκη έχει αναβληθεί ήδη τέσσερις φορές.

Εν τωμεταξύ η Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, αφού έλαβαν υπόψη τους το αποτέλεσμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης σχετικά με τους δυο ειδικευόμενους και αποφάσισαν ομόφωνα να καλύψουν οικονομικά τη νομική υποστήριξή τους.

H Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου προκηρύσσει απεργία σήμερα ως ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους γιατρούς που δικάζονται για την υπόθεση.

Με αφορμή την δίκη αυτή, η Ένωση γιατρών ΕΣΥ του νομού Χανίων, με μακροσκελή ανακοίνωσή της, ζητά την αθώωση των γιατρών και όχι μόνο.

Διαβάστε την ανακοίνωση
«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους του Γ.Ν Ρεθύμνου»

Σαν Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον αγώνα των γιατρών του Γ.Ν.Ρεθύμνου ενάντια στις απαράδεκτες δικαστικές αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος, οι οποίες επανειλημμένα έχουν στοχεύσει αξιόλογους συναδέλφους με ανυπόστατες ιατρικά κατηγορίες. Από την ατεκμηρίωτη ιατρικά καταδίκη 4 (!) συναδέλφων για την υπόθεση της άτυχης 16χρονης Στέλλας πριν μερικά χρόνια μέχρι και την πρόσφατη καταδίκη της παιδιάτρου για το θάνατο του μικρού Διονύση στο Ρέθυμνο, γινόμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου de facto ποινικοποίησης της ίδιας της ιατρικής πράξης.

Η ιατρική επιστήμη αλλά ενίοτε και η ίδια η κοινή λογική έμοιαζαν ολωσδιόλου να απουσιάζουν από τις εν λόγω δίκες, καθώς  δικηγόροι, εισαγγελείς και δικαστές -άνθρωποι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΔΕΟΙ από την ιατρική- φαινόταν να βγάζουν συμπεράσματα, αποφάσεις και πορίσματα κατά το δοκούν. Στην πρόσφατη μάλιστα καταδίκη της παιδιάτρου από ό,τι μάθαμε η φαντασία έδειχνε να ξεπερνά σε εγκυρότητα την ίδια την πραγματικότητα, αφού η συλλογιστική της απόφασης  εντόπιζε συγκεκριμένα ιατρικά αίτια για το θάνατο του ασθενούς εκεί όπου αδυνατούσε να τα βρει ο ίδιος ο ιατροδικαστής.

Υπήρχε η αίσθηση ότι από την έδρα οι γιατροί θεωρούνταν ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίον, ενώ ακόμα και τα πορίσματα καθηγητών πανεπιστημίου που προσήλθαν αυτοβούλως να καταθέσουν δε λήφθηκαν υπόψη.  Και όλα αυτά μετά από εξουθενωτικές ψυχικά και χρηματικά δίκες γεμάτες με επιστημονικές ανακρίβειες, προσβολές στην ιατρική επάρκεια των συναδέλφων -από ανθρώπους άσχετους με το αντικείμενο- και αυθαίρετες εικασίες. Σαν επιστέγασμα ήρθε και ο συνηθισμένος οχετός από τα γνωστά τηλεδικεία και την εκάστοτε ξεδιάντροπη τηλεντίβα, για να κηλιδώσει -αναίμακτα και εν μέσω των διαφόρων κατώτατης στάθμης κουτσομπολιών- την υπόληψη άξιων και έντιμων συναδέλφων.

Για πολλούς νοσοκομειακούς γιατρούς που τόσα χρόνια παλεύουν να κρατήσουν όρθιο το τσακισμένο από τα μνημόνια ΕΣΥ, που είδαν το μισθό τους να κατρακυλά χρόνο με το χρόνο, που εργάζονται υπερωριακά συνεχώς απλήρωτοι, που στερούνται κατ΄ εξακολούθηση τα ρεπό και τις άδειές τους προκειμένου να βγει το πρόγραμμα εφημεριών, τέτοιες αποφάσεις σαν τις παραπάνω αποτελούν απλά τη σταγόνα που ξεχύλισε το ποτήρι. Ανοίγουν πραγματικά τους ασκούς του Αιόλου και οδηγούν σε δρόμους με εφιαλτικές προοπτικές.

Όσοι θεωρούν ότι οι αποφάσεις αυτές θίγουν αποκλειστικά τους εμπλεκόμενους ιατρούς, πλανώνται πλάνη οικτρά, αφού ο κάθε συνάδελφος σε ολόκληρο το πανελλήνιο που ασχολήθηκε ή ενημερώθηκε στοιχειωδώς με το θέμα συνειδητοποιεί την εξής αλήθεια: Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ. Τέτοιες αποφάσεις οδηγούν αναπόδραστα είτε στην επιδείνωση της ήδη διογκούμενης ροής των γιατρών προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, είτε σε άσκηση μιας καθαρά ευθυνόφοβης και αμυντικής ιατρικής από τους εναπομείναντες  γιατρούς του ΕΣΥ. Οδηγούν ακόμα σε διάρρηξη της ανεκτίμητης και αμφίδρομης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς.

Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου απλό.  Αλίμονο αν οι τρομοκρατημένοι  γιατροί στα νοσοκομεία αρχίσουν να σκέφτονται πια με βασική τους προτεραιότητα τη νομική τους κάλυψη και προστασία αντί την υγεία και το συμφέρον του ασθενούς, δύο πράγματα που οι εν λόγω αποφάσεις καθιστούν ολοένα και  λιγότερο συμβατά μεταξύ τους. Από φόβο και χωρίς οποιαδήποτε ουσιαστική νομική κάλυψη από το δημόσιο νοσοκομείο, με επικρεμάμενη κάθε φορά την ενδεχομένως ακόμα και άνευ λογικής κατηγορία για ιατρική αμέλεια και  σφάλμα, θα αρνείται ο οποιοσδήποτε να αναλάβει το οτιδήποτε.

Τέτοιες συμπεριφορές, που μπορεί να παρατηρούνται ήδη σε περιορισμένη κλίμακα, θα έχουν αναπόφευκτα ολέθριο αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία. Εν ολίγοις, υφίσταται ο ορατός και απολύτως απευκταίος κίνδυνος τέτοιες άδικες και αλόγιστες αποφάσεις εναντίων έντιμων γιατρών –που ούτε χρηματίστηκαν ούτε την κοπάνησαν από τα καθήκοντά τους αλλά απλά έκαναν τη δουλειά τους όπως τη γνώριζαν και όπως την γνωρίζουμε και την κάνουμε όλοι μας- μεσοπρόθεσμα και αδιόρατα να ΒΑΦΤΟΥΝ ΜΕ ΑΙΜΑ.

Το ενδεχόμενο του παραπάνω εφιαλτικού σεναρίου επιτείνεται από την αναφερόμενη παρουσία ατόμων από εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία σε μεγάλα νοσοκομεία στην Αθήνα και αλλού, τα οποία προσεγγίζουν συστηματικά συγγενείς εκλιπόντων ασθενών και -βρικολακιάζοντας πραγματικά το πένθος τους- στήνουν βιομηχανία διώξεων εναντίον  γιατρών με κίνητρο το κέρδος.

Επειδή λοιπόν  οι παραπάνω αποφάσεις αφήνουν βαθύτατα προσβεβλημένη την ιατρική κοινότητα σε ολόκληρη τη χώρα και καταδικάζουν την ιατρική γνώση, την αλήθεια και τους αγώνες μας για να κρατήσουμε τα δημόσια νοσοκομεία όρθια.

Επειδή επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι  Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στη θέση των συναδέλφων

Επειδή δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να αποτελούν τα εύκολα εξιλαστήρια θύματα για όλα τα κακώς κείμενα

Επειδή ολόκληρο το σύστημα υγείας της χώρας τελεί υπό καθεστώς «παρανομίας» -για την οποία ουδείς δικαστής είδαμε να ενδιαφέρεται- με την έννοια της υπέρβασης των ωραρίων των γιατρών πολύ πάνω από το όριο ασφαλούς εφημέρευσης, της απλήρωτης εργασίας και των άθλιων συνθηκών

Επειδή οι άδικες αυτές αποφάσεις ναρκοθετούν αναπότρεπτα την σωστή περίθαλψη των ασθενών σε ολόκληρη τη χώρα

Επειδή πρέπει επιτέλους να σπάσει το απόστημα του στησίματος βιομηχανίας διώξεων σε βάρος των γιατρών με κίνητρο το κέρδος

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων στο Ρέθυμνο

Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε γενική συνέλευση την Τετάρτη 16/05 ώρα 13:30 στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Χανίων «Κωστής Νικηφοράκης»

Σε συντονισμό με την Ένωση Γιατρών Ρεθύμνου σκοπεύουμε να προβούμε σε προκήρυξη 24ωρης απεργίας όλων των γιατρών του νομού Χανίων την Πέμπτη 17 Μαϊου  για να παραστούμε στην εκδίκαση  στο Εφετείο στα Χανιά της υπόθεσης για το θάνατο της άτυχης 16χρονης στο Ρέθυμνο

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Την αθώωση των διωκόμενων συναδέλφων

Να μπει ένα φρένο στο πρόσφατο φαινόμενο των διώξεων γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία

Την άμεση καθιέρωση από δω και στο εξής προδικαστικής επιτροπής γνωμοδότησης έγκριτων δικαστών και γιατρών για περιπτώσεις ενδεχόμενης ιατρικής αμέλειας

Την πλήρη δωρεάν νομική κάλυψη όλων των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία». newsbeast.gr