Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το άσυλο ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ το άσυλο ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

steΘα συζητηθεί η κυρία αίτηση του κ. Μουζάλα, με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση που χορήγησε άσυλο στον επίμαχο Τούρκο αξιωματικό
Όλα τα φώτα της επικαιρότητας, διεθνή και μη, θα είναι σήμερα το πρωί στραμμένα στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου θα συζητηθεί η αίτηση του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία ζητεί να ανασταλεί η απόφαση χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οκτώ στρατιωτικούς και συγκεκριμένα στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, ο οποίος έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Ο Suleyman Ozkaynakcim μαζί με τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς που βρίσκονται σε διοικητική κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών, καθώς σε αυτούς δεν έχει χορηγηθεί μέχρι στιγμής άσυλο από την αρμόδια επιτροπή, τις πρώτες πρωινές ώρες της 16ης Ιουλίου 2016 κατέφυγαν, με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα. 

Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μια πολιτικοδικαστική διαδρομή που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στον επίμαχο Τούρκο αξιωματικό είχε χορηγηθεί άσυλο με απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών, αλλά η σχετική απόφαση της εν λόγω Αρχής, ανακλήθηκε προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου Εφετών Ευγενίας Μυλωνοπούλου, μετά από αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο στρατιωτικός επέστρεψε στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου.

Στη συνέχεια η Κυβέρνηση, κατέθεσε αίτησης αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Προσφυγών.

Στις 19 Μαρτίου 2018 η επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, σε σχηματισμό Ολομέλειας, με απόφασή της έκρινε ότι ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου πρέπει για λόγους δημοσίου συμφέροντος να αφεθεί ελεύθερος με τους κάτωθι αυστηρούς περιοριστικούς όρους:

1) να μην του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα,

2) να οριστεί συγκεκριμένος τόπος διαμονής του με μη δημοσιοποιούμενη διεύθυνση και
3) να του επιβληθεί η υποχρέωση εμφανίζεται καθημερινά στο Αστυνομικό Τμήμα διαμονής του.

Ακόμη η Ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφαση αναστολής της επισήμαινε, ότι η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει παν έτερον αναγκαίο και πρόσφορο μέτρο με σκοπό την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία του Τούρκου υπό την προϋπόθεση ότι τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα ισοδυναμούν με κατ΄ ουσία κράτηση αυτού».

Σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο, θα συζητηθεί η κυρία αίτηση του κ. Μουζάλα, με την οποία ζητεί να ακυρωθεί η απόφαση που χορήγησε άσυλο στον επίμαχο Τούρκο αξιωματικό.

Ο κ. Κυρριλόπουλος κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία θα αναπτύξει πέντε νομικά ζητήματα που τίθενται στην εν λόγω υπόθεση, όπως και την επιχειρηματολογία που προβάλλουν τα διάδικα μέρη.

Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση υπέρ του Τούρκου αξιωματικού έχει πραγματοποιήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δια του προέδρου του Δημήτρη Βερβεσού, αλλά όπως διαφαίνεται θα τεθεί θέμα εννόμου συμφέροντος του ΔΣΑ, δηλαδή εάν μπορεί να παρέμβει ή όχι στην σημερινή δίκη.

Αναγκαίο είναι να αναφερθεί ότι η οποία απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί (επί της κυρίας αίτησης-προσφυγής που θα συζητηθεί σήμερα) για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.
Πάντως, ότι και να γίνει μέσα στον τρέχοντα Μάιο λήγει σταδιακά το ανώτατο όριο κράτησής τους (18μήνο) και για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Ιστορικό

Όπως είναι γνωστό η υπόθεση ήταν να ζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Όμως, οι συνήγοροι του Τούρκου αξιωματικού υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ για να εκδικαστεί εκεί ως πρότυπη δίκη, έτσι ώστε αφενός να φύγει η υπόθεση από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, λόγω των παραιτήσεων, κ.λπ., αλλά και οποία απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς. Πράγματι. Το αίτημα των συνηγόρων έγινε δεκτό από το ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η 3η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο στον Suleyman Ozkaynakcim και αμέσως το Μαξίμου κατέθεσε σε Αστυνομικό Τμήμα αίτηση με την οποία ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για να «παγώσει» η απόφαση χορήγησης ασύλου, ενώ κατέθεσε και αίτηση αναστολής όπως και αίτηση ακύρωσης (κύρια προσφυγή).
Η υπόθεση οδηγήθηκε στο Θ΄ Τμήμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών και η πρόεδρος του Ευγενία Μυλωνοπούλου η οποία ήταν παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Ασύλου που εξέτασε την αίτηση ασύλου ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών «πάγωσε» την απόφαση χορήγησης ασύλου και οδήγησε το συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου και πάλι κρατούμενο.

Στην συνέχεια η Ευγενία Μυλωνοπούλου παραιτήθηκε από την υπόθεση ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου, όπως επίσης παραιτήθηκε και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ασύλου, αλλά παρέμεινε ενεργώς η προσωρινή διαταγή της με την οποία οδηγήθηκε εκ νέου ως διοικητικός κρατούμενος ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου.

Τέλος, οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Ασύλου στις οποίες εκκρεμούν ακόμη οι αιτήσεις ασύλου των υπολοίπων επτά Τούρκων αξιωματικών, αποφάσισαν να μην δημοσιεύσουν καμία απόφαση για χορήγηση ή μη ασύλου, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της σημερινή συζήτησης.