Πιέσεις Τζόνσον σε Τραμπ για διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Πιέσεις Τζόνσον σε Τραμπ για διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν

Επιμένει ο Τραμπ για τα περί συνεργασίας με την ΡωσίαΜε άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης, ο βρετανός ΥΠΕΞ, Μπόρις Τζόνσον, καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να μην αποχωρήσει από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.
Να μην αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν καλεί ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον τον Ντόναλντ Τραμπ.

"Στην παρούσα συγκυρία, κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος" γράφει σε άρθρο του στους New York Times, o Τζόνσον, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να πείσει τον αμερικανό Πρόεδρο να παραμείνει στη συμφωνία η οποία οδήγησε το Ιράν στον περιορισμό των πυρηνικών του δραστηριοτήτων με αντάλλαγμα την χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.

Ο Ντόνταλντ Τραμπ έχει χαρακτηρίσει "τρελή" τη συμφωνία με τους ευρωπαίους συμμάχους της (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) να εργάζονται επί εβδομάδες, προκειμένου για την συντήρηση της συμφωνίας, η οποία ενορχηστρώθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα και είχε συνυπογραφεί από την Ρωσία και την Κίνα.

Όπως γράφει στο άρθρο του με τίτλο "Μην διαλύετε την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν", ο κ. Τζόνσον τονίζει πως σε μία τέτοια περίπτωση, μόνο το Ιράν θα έβγαινε κερδισμένο, που θα του επέτρεπε να άρει τους πυρηνικούς περιορισμούς. "Από όλες τις επιλογές που έχουμε για να διαβεβαιώσουμε ότι το Ιράν δεν θα έχει ποτέ πυρηνικά όπλα, η συμφωνία αυτή έχει τα λιγότερα μειονεκτήματα", γράφει ο βρετανός ΥΠΕΞ.

"Σίγουρα έχει αδυναμίες", προσθέτει, "αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μπορούν να διορθωθούν", αναφέρει ο Τζόνσον, ο οποίος προσθέτει ότι η συμφωνία έχει επιβάλει περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και "τώρα που οι χειροπέδες αυτές είναι στη θέση τους, δεν βλέπω οποιοδήποτε όφελος από την απομάκρυνσή τους". "Η καλύτερη οδός είναι να βελτιώσουμε τις χειροπέδες αντί να τις σπάσουμε".

Κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ο Μπόρις Τζόνσον θα συναντήσει τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον και μέλη του κονγκρέσου.

Ροχανί: Θα το μετανιώσετε
Στο ενδεχόμενο αποχώρησης των ΗΠΑ από την συμφωνία απάντησε ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του έχει προετοιμάσει τα σχέδιά της.

"Έχουμε σχέδια για να αντισταθούμε σε οποιαδήποτε απόφαση του Τραμπ για την πυρηνική συμφωνία" είπε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση, προσθέτοντας ότι αν οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από την πολυμερή συμφωνία θα το μετανιώσουν "όσο ποτέ στο παρελθόν".

Μέχρι τις 12 Μαΐου
Οι πιέσεις στον Τραμπ εντείνονται καθώς στις 12 Μαΐου αναμένεται η νέα άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, την οποία ο αμερικανός Πρόεδρος έχει δηλώσει πως δεν θα υπογράψει, αν δεν

Πηγή:
bbc, The Guardian