Πάνω από 30 μαχητές των δυνάμεων του Άσαντ νεκροί από νέα επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Πάνω από 30 μαχητές των δυνάμεων του Άσαντ νεκροί από νέα επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Τουλάχιστον 31 μαχητές προσκείμενοι στο συριακό καθεστώς σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια αντεπίθεσης των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που παραμένουν οχυρωμένοι στο τελευταίο τους καταφύγιο νότια της πρωτεύουσας Δαμασκού, ανέφερε τη Δευτέρα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ σφυροκοπούν επί εβδομάδες τμήματα του καταυλισμού παλαιστινίων προσφύγων Γιάρμουκ και γειτονικές περιοχές όπου βρίσκονται μέλη του ΙΚ, ειδικά το προάστιο Χατζάρ αλ Ασουάντ, στη νότια περιφέρεια της Δαμασκού. Οι δύο πλευρές εμπλέκονται επίσης σε χερσαίες μάχες.

Το καθεστώς κατάφερε τις τελευταίες ημέρες να αποκόψει μια στρατηγικής σημασίας οδό που συνδέει τις δύο περιοχές, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο, όμως το Σαββατοκύριακο, οι τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αντεπίθεση που τους επέτρεψε να αποκαταστήσουν τη σύνδεση.

«Οι επιχειρήσεις τους συνεχίστηκαν κατόπιν» με αποτέλεσμα «να σκοτωθούν 31 φιλοκαθεστωτικοί μαχητές, στην πλειονότητά τους σε ενέδρες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

«Από το Σάββατο, δεν υπήρξε καμιά στρατηγικής σημασίας προέλαση του καθεστώτος, αν και οι δυνάμεις του προχωρούν αργά κι ανακατέλαβαν ορισμένες θέσεις και ακίνητα», ανέφερε.

Οι δυνάμεις του Άσαντ έχουν ανακτήσει το 60% της συνοικίας Χατζάρ αλ Ασουάντ, αλλά οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να ελέγχουν το 80% του καταυλισμού Γιάρμουκ, κατά εκτιμήσεις του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στα μέσα Απριλίου, έχουν σκοτωθεί 150 μαχητές του καθεστώτος, 120 τζιχαντιστές του ΙΚ, καθώς και 47 άμαχοι, κατά την ίδια ΜΚΟ.

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στη Συρία το 2011, στον καταυλισμό Γιάρμουκ ζούσαν περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι, καθώς και Σύροι. Σήμερα, μόλις μερικές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν απομείνει εκεί.

Το ΙΚ, που είδε το «χαλιφάτο» που εγκαθίδρυσε το 2014 σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας να καταρρέει, δεν ελέγχει πλέον παρά λιγότερο από το 5% της συριακής επικράτειας, ιδίως περιοχές της ερήμου, στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας.Αντάρτες και πολίτες άρχισαν τη Δευτέρα να αποχωρούν από περιοχές της κεντρικής Συρίας, βάσει μιας συμφωνίας που επέβαλε το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο εδραιώνει την εξουσία του στις περιοχές αυτές έναντι των αντιπάλων του, μετέδωσαν συριακά κρατικά ΜΜΕ.