Παιχνίδια με τη φωτιά από Ιράν, Ισραήλ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Παιχνίδια με τη φωτιά από Ιράν, Ισραήλ

11s10irΤη μεγαλύτερη ευθεία επίθεση εναντίον ιρανικών δυνάμεων στην ιστορία του εξαπέλυσε χθες το Ισραήλ, βομβαρδίζοντας πολυάριθμες ιρανικές θέσεις στη Συρία, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 23 ανθρώπων. Νωρίτερα, ιρανικές δυνάμεις είχαν εξαπολύσει από το συριακό έδαφος περίπου 20 ρουκέτες τύπου Γκραντ και Φατζρ-5 προς την κατεύθυνση των ισραηλινών θέσεων στο Γκολάν, χωρίς ωστόσο να φθάσουν σε ισραηλινό έδαφος, πλην τεσσάρων που, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, αναχαιτίστηκαν.

Το βράδυ της Τετάρτης, το Ισραήλ είχε βομβαρδίσει χωριό στο συριακό Γκολάν. Η κλιμάκωση του ακήρυχτου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στο Ιράν στη Συρία συμπίπτει με την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, ενέργεια που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε αποσταθεροποίηση.

«Αν στη δική μας πλευρά βρέχει, στη δική τους θα πλημμυρίσει. Ελπίζω ότι έχουμε τελειώσει με αυτό τον γύρο και ότι όλοι έχουν καταλάβει», δήλωσε χθες ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Συρία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τον συριακό στρατό οι νεκροί ήταν τρεις.

Μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ ότι αποχωρεί από την πυρηνική συμφωνία, το Ισραήλ έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις του σε επιφυλακή, επιστράτευσε εφέδρους, ενεργοποίησε το αντιαεροπορικό σύστημα «Iron Dome» και άνοιξε τα καταφύγια στο Γκολάν, εν αναμονή επιθέσεων. Σημειώνεται ότι πριν από τις νυχτερινές επιδρομές ισραηλινών βομβαρδιστικών εναντίον αποθήκης οπλισμού στο αεροδρόμιο της Δαμασκού, στρατιωτικών εγκαταστάσεων που φιλοξενούσαν Ιρανούς και βάσεων αντιαεροπορικών πυραύλων, το Ισραήλ είχε ενημερώσει τη Μόσχα, με την οποία διατηρεί καλές σχέσεις. Χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου βρέθηκε στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου είχε πολύωρη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Διαφωνία

Το Ισραήλ και η Ρωσία διαφωνούν στο θέμα του Ιράν, με τη Ρωσία να υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων για διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Το Ισραήλ, αντιθέτως, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσυρθεί από τη συμφωνία. Μετά την αρχική αμηχανία, οι Ευρωπαίοι ζήτησαν, χθες, διευκρινίσεις από την Ουάσιγκτον σχετικά με τις επιπτώσεις των αμερικανικών κυρώσεων στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν.