Τουρκικές εκλογές: Εθνικιστές εναντίον εθνικιστών και στη μέση οι Κούρδοι - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Τουρκικές εκλογές: Εθνικιστές εναντίον εθνικιστών και στη μέση οι Κούρδοι

Συγκέντρωση υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην ΚωνσταντινούποληΤέσσερα κόμματα θα συνεργαστούν απέναντι στο κόμμα του Ερντογάν που έχει ανακοινώσει συνεργασία με το εθνικιστικό MHP.
Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσουν την υπογραφή της συμφωνίας τους τέσσερα κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης.

Η συμφωνία αφορά στην εκλογική τους συνεργασίας στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, που πρόωρα προκήρυξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα κόμματα που θα συνεργαστούν απέναντι στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, είναι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα(CHP), το κόμμα Iyi, το ισλαμιστικό κόμμα Saadet και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στον αντίποδα, ο Ερντογάν και το κόμμα του AKP, έχει δηλώσει ότι θα συνεργαστεί με τους εθνικιστές του MHP.

To αριστερό-φιλοκουρδικό HDP , που αποτέλεσε την έκπληξη των τελευταίων προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, όταν έλαβε το 9,8% των ψήφων και αναδείχτηκε σε τρίτη πιο ισχυρή πολιτική δύναμη της χώρας, πρόκειται να ορίσει ως υποψήφιο τον χαρισματικό ηγέτη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος είναι προφυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016, παρά το γεγονός ότι στο κόμμα έχει εκλεγεί νέα ηγεσία.

Cumhuriyet: Πιθανόν ο Ερντογάν να ακυρώσει τις εκλογές
Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα Cumhuriyet, κάνει λόγο για το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκλογών από τον Ερντογάν, ο οποίος βλέπει τις δημοσκοπήσεις να μην είναι πολύ ευχάριστες για αυτόν. Άλλωστε, το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αναμένεται να αποφασίσει αύριο σχετικά με το αίτημα ακύρωσης των εκλογών που υπέβαλε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. news247.gr