Ρομποτικό σεισμολόγο στέλνει η NASA στον «Κόκκινο Πλανήτη» - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Ρομποτικό σεισμολόγο στέλνει η NASA στον «Κόκκινο Πλανήτη»

Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat TransportΤο πρώτο εξειδικευμένο ρομποτικό εργαστήριο σεισμολογικών ερευνών στέλνει η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) στον Άρη, με στόχο να μελετήσει το εσωτερικό του πλανήτη σε μεγάλο βάθος με τη βοήθεια των σεισμικών κυμάτων.

Η αποστολή InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) εκτοξεύτηκε με ένα πύραυλο «Άτλας 5» ύψους 57 μέτρων της United Launch Alliance (ULA) από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνια.

Αυτή ήταν η πρώτη διαπλανητική αποστολή στην αμερικανική ιστορία που ξεκίνησε από τη δυτική ακτή των ΗΠΑ, σπάζοντας έτσι το μονοπώλιο της Φλόριντα στις διαστημικές εκτοξεύσεις.

Επιπλέον, αυτή είναι η πρώτη φορά, μετά τις αποστολές «Απόλλων» στη Σελήνη, που η NASA θα τοποθετήσει ένα σεισμογράφο σε άλλο πλανήτη.

Το InSight δεν είναι ένα κινούμενο ρόβερ, αλλά ένα στατικό αυτόματο επιστημονικό εργαστήριο. Ύστερα από ένα ταξίδι 485 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και την προσεδάφισή του στην περιοχή Elysium Planitia του βορείου ημισφαιρίου (η οποία προβλέπεται να συμβεί στις 26 Νοεμβρίου 2018), για πρώτη φορά θα «δει» με τα όργανά του βαθιά κάτω από την αρειανή επιφάνεια. Οι έρευνες θα επικεντρωθούν στο υπέδαφος με στόχο να προκύψουν οι απαιτούμενες πληροφορίες που θα ρίξουν φως στη δημιουργία των πλανητών πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Η NASA έστειλε το τελευταίο «σεισμόμετρο» στον «Κόκκινο Πλανήτη» τη δεκαετία του 1970 αλλά οι αποστολές απέτυχαν να ανιχνεύσουν τις δονήσεις εδάφους επειδή τα όργανα ήταν τοποθετημένα στο σώμα των ανιχνευτών.