Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, τονίζει ότι οι δύο υπουργοί ολοκλήρωσαν ό,τι είχαν αναλάβει από τους δύο Πρωθυπουργούς.
«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών - τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν», ανέφερε αρχικά ο κ. Κοτζιάς και συνέχισε:
«Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».
Νωρίτερα, ο κ. Ντιμιτρόφ, σε δηλώσεις που φιλοξενεί το πρακτορείο MIA, δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, κατέληξαν σε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο.
«Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα» ανέφερε ο Ντιμιτρόφ, μιλώντας στο MIA, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, μέσα στην εβδομάδα.
«Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία», υπογράμμισε και συνέχισε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία».
Σχετικά με την συνάντηση που είχε σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Ν. Ντιμιτρόφ είπε ότι τους ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, για τις προσπάθειες που γίνονται και σε «διμερές» επίπεδο για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, καθώς και πόσο σημαντική θα ήταν η επίλυση αυτού του θέματος για όλη την περιοχή των Βαλκανίων.
Εξαιρετικά αμφίβολο παραμένει, δε, αν ονόματα όπως το Νέα (Nova) και Ανω (Gorna) Μακεδονία μπορεί τελικά να συνιστούν πραγματική προοπτική λύσης, από τη στιγμή που η ηγεσία της ΠΓΔΜ απορρίπτει ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνουν δεκτά έναντι όλων (erga omnes), κάτι που για την Αθήνα είναι απαραίτητη προϋπόθεση.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της «Κ», στο τραπέζι βρίσκεται τουλάχιστον ακόμη ένα όνομα, το οποίο δεν έχει γνωστοποιηθεί στο ευρύ κοινό. Πρόκειται για μια ονομασία η οποία παραπέμπει στο Κρούσοβο, την πόλη που κατέλαβαν οι επαναστάτες του Ιλιντεν το 1903. Εκεί, δημιουργήθηκε η βραχύβια «Δημοκρατία του Κρουσόβου», η οποία διήρκεσε μόλις δέκα ημέρες. Εν ολίγοις, αναζητείται ακόμα ένα όνομα το οποίο θα παραπέμπει στη σλαβική κληρονομιά της γειτονικής χώρας.
Παράλληλα, ο Ν. Ντιμιτρόφ ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στη χώρα του, αναφορικά με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Μαξίμου: Δεν τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έκαναν σημαντική πρόοδο, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν τελείωσαν, αντιθέτως βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή τους», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
«Ορισμένοι βιάζονται να πούνε χοπ, πριν ακόμη τα Σκόπια πηδήξουν το χαντάκι», σχολιάζει ο ίδιος αξιωματούχος και προσθέτει:
«Υπομονή και ψυχραιμία μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου». kathimerini.gr