Φοιτητικές εκλογές 2018: Άνοιξαν οι κάλπες με παρατράγουδα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Φοιτητικές εκλογές 2018: Άνοιξαν οι κάλπες με παρατράγουδα

Στιγμιότυπο από τις φοιτητικές εκλογέςΆγνωστος ο χώρος διεξαγωγής των εκλογών για Νομική και Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Καταγγελίες για «μπλόκο» στο BLOCO στο πανεπιστήμιο Πειραιά. Κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο ΑΠΘ και τραυμάτισαν τρία μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ο ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σε ποιο Ίδρυμα θα γίνουν κανονικά μαθήματα.
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Τετάρτη 16 Μαΐου, οι φοιτητές της χώρας για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο πλαίσιο των Φοιτητικών Εκλογών που διεξάγονται σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Οι φοιτητές θα μπορούν να ψηφίζουν στις σχολές τους από τις 07.00 έως και τις 19.00, ενώ για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στις εκλογές, είναι απαραίτητο να επιδείξουν στην εφορευτική επιτροπή και το τμήμα, στο οποίο έχουν εγγραφεί, τη φοιτητική τους ταυτότητα/φοιτητικό πάσο και την αστυνομική ταυτότητα ή το διαβατήριό τους.
Οι αίθουσες-εκλογικά κέντρα, όπου λαμβάνουν χώρα οι εκλογές, ανακοινώνονται από το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών, συνήθως δύο ημέρες πριν τις εκλογές.
Ωστόσο, σε αδιέξοδο βρίσκονταν μέχρι αργά χτες Τρίτη, τόσο η Νομική Αθηνών, όσο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, με άγνωστο τον τόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, αλλά με ανοιχτό πάντα το «φλερτ» με το Ζάππειο Μέγαρο.
Από την πλευρά της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Νομικής έθεσε για πρώτη φορά ζήτημα γειτνίασης με την περιοχή των Εξαρχείων και τον αυξημένο κίνδυνο επεισοδίων, ερχόμενη ωστόσο αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις άλλων παρατάξεων που επιθυμούν να παραμείνουν στο κτίριο της οδού Σίνα.
«Καταγγέλλουμε τη διαλυτική στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στη ΝΟΠΕ, η οποία με πρόσχημα την ανομία και την παραβατικότητα που δήθεν υπάρχει στους χώρους του ασύλου, επιχειρεί με πραξικοπηματικούς όρους που προσομοιάζουν σε συμμορία και όχι σε πολιτική δύναμη, να απαγάγει τις κάλπες του συλλόγου φοιτητών Νομικής και να τις μεταφέρει... στο Ζάππειο!», ήταν η απάντηση των σχημάτων της ΕΑΑΚ για το ενδεχόμενο διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών εκτός της Νομικής Αθηνών.
«Η συγκεκριμένη κίνηση δεν είναι τυχαία. Εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο χτυπήματος των χώρων του κινήματος, απονέκρωσης και αποστείρωσης των σχολών του κέντρου, προκειμένου να απονομιμοποιηθεί πλήρως ο ρόλος και η σημασία των φοιτητικών συλλόγων και εν τέλει της συνδικαλιστικής δράσης», σχολιάζουν τα ΕΑΑΚ σε επίσημη ανακοίνωσή τους και καταλήγουν ότι: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα ως ΕΑΑΚ ότι αυτά τα σχέδια θα πέσουν στο κενό. Οι εκλογές θα γίνουν στους χώρους του ασύλου, τόσο στη Νομική όσο και παντού, θα περιφρουρηθούν από τους ίδιους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και θα αποτελέσουν μια μαζική πολιτική διαδικασία».
Την ίδια στιγμή, στον «αέρα» βρισκόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, η συμφωνία της πρώην ΑΣΟΕΕ με το Ζάππειο Μέγαρο. Σημειώνεται ότι τα δύο τελευταία χρόνια το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επιλέγει το ιστορικότερο κτίριο της Αθήνας για τη διεξαγωγή εκλογών, λόγω των σφοδρών επεισοδίων που σημειώνονταν στο Ίδρυμα κατά τις φοιτητικές εκλογές των περασμένων ετών.
Πάντως, οξυμένα είναι τα πνεύματα και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου το BLOCO καταγγέλλει τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για αυταρχικό καθεστώς, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή της, εμπόδισε το Δίκτυο Σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς να καταθέσει ψηφοδέλτιο και να συμμετάσχει στις φετινές φοιτητικές εκλογές.

Τρεις τραυματίες φοιτητές στο ΑΠΘ

Επεισόδια κατήγγειλε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην Πολυτεχνική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρουν τα μέλη της ΔΑΠ, μία ημέρα πριν τις εκλογές, δέχτηκαν επίθεση από περίπου δέκα κουκουλοφόρους, οι οποίοι τραυμάτισαν τρία άτομα, ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
«Για άλλη μια χρονιά, οι φασίστες που θεωρούν τσιφλίκι τους τα ελληνικά πανεπιστήμια απέδειξαν την αλλεργία που τους προκαλούν οι εκλογές και κάθε δημοκρατική διαδικασία. Δυστυχώς για αυτούς, την απάντηση προς τους θρασύδειλους κουκουλοφόρους τη δίνουν κάθε χρόνο και θα τη δώσουν και οι φοιτητές προσερχόμενοι μαζικά στις κάλπες των φοιτητικών εκλογών σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα να αναλογιστεί και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του προστατεύοντας τόσο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών, όσο και τις αρχαιρεσίες για την εκπροσώπησή τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η φοιτητική παράταξη σε ανακοίνωση της.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε στο Twitter ότι «σημαίνον Στέλεχος της @dap_ndfk στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, δέχθηκε άνανδρη επίθεση από κουκουλοφόρους και νοσηλεύεται ήδη στο Νοσοκομείο. Βία και ξύλο για να εμποδίσουν την βέβαιη νίκη της παρατάξεώς μας και έχουν τα μούτρα να μιλάνε για Δημοκρατία».

Σε ποιο Ίδρυμα θα γίνουν μαθήματα σήμερα

Σημειώνεται τέλος ότι, στα περισσότερα εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν διεξάγονται παραδόσεις μαθημάτων ή άλλες εκπαιδευτικές διαδικασίες, με εξαίρεση το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας που θα ακολουθήσει κανονικά το ωρολόγιο πρόγραμμά του.
«Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, στην αριθμ. 183/19/10.5.2018 συνεδρίασή της, κατόπιν αιτήματος των φοιτητών, αποφάσισε ότι την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018, ημερομηνία διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών του Ιδρύματος, η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή όλων των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί κανονικά, σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα των Τμημάτων των Σχολών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΤΕΙ. news247.gr