Δημοσκόπηση - βόμβα: Πότε θέλουν εκλογές οι Έλληνες; - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Δημοσκόπηση - βόμβα: Πότε θέλουν εκλογές οι Έλληνες;

Διαρκώς μειούμενη βαίνει η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως...
προκύπτει από τη νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr.

Ειδικότερα η διαφορά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής βρίσκεται πλέον στο 6,5% και λίγο πάνω από 8% στην πρόθεση ψήφου.

Ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ρευστές καθώς το ποσοστό της "μετέωρης ψήφου", που προέρχεται κυρίως από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει πολύ υψηλό. Παράλληλα οι πολίτες φαίνεται πως διαφωνούν με το αίτημα της αντιπολίτευσης (ΚΙΝΑΛ και ΝΔ) για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εντός του 2018, ζητώντας στην πλειονότητά τους ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας ή διπλές κάλπες το 2019.

Αναλυτικά σχετικά με το ζήτημα του χρόνου των εκλογών το 44% δηλώνει πως επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας το 2019, ενώ το 8% εμφανίζεται θετικό σε διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές το 2019.

Αντίθετα υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες τάσσεται το 29%, ενώ ένα επιπλέον 11% ζητάει διεξαγωγή εκλογών μέχρι το τέλος του 2018.

Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει το 23,9%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 15,7%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 6,5%, η Χρυσή Αυγή με 5,3% και το ΚΚΕ με 4,4%. Κάτω από το 3% στην πρόθεση ψήφου βρίσκονται η Ένωση Κεντρώων (1,6%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,6%) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,4%, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (1,3%) και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου (1,2%), ενώ η Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, συγκεντρώνει μόλις το 0,6%.

Βάσει των στοιχείων εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται διαρκώς. Ειδικότερα από το 13,3% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2017 σήμερα βρίσκεται στο 8,2%.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ GALLERY ΤΟΥ NEWSBOMB.GR ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Σημείο κλειδί που καθιστά απρόβλεπτες τις εξελίξεις είναι η "μετέωρη ψήφος", που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η συσπείρωση της ΝΔ, σε σχέση με τις εκλογές του 2015 ανέρχεται στο 76%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μόλις στο 33% και μάλιστα όπως καταγράφεται η πλειονότητα των ψηφοφόρων δεν έχει μετακινηθεί σε κάποιο άλλο κόμμα αλλά βρίσκονται στο χώρο της “μετέωρης ψήφου” (όσοι δεν επιλέγουν αυτή τη στιγμή κάποιο κόμμα). Το γεγονός πως η “μετέωρη ψήφος” παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα (33,3%) - και με μεγάλη "συμμετοχή" ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ - καθιστά πιθανή κάθε ανατροπή αποτελέσματος, είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.