Οι ΗΠΑ στοχεύουν τους Ρώσους ολιγάρχες, το ΝΑΤΟ δεν θέλει κούρσα εξοπλισμών - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Οι ΗΠΑ στοχεύουν τους Ρώσους ολιγάρχες, το ΝΑΤΟ δεν θέλει κούρσα εξοπλισμών

Το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση καλά κρατεί, με την αμερικανική κυβέρνηση να βάζει στο στόχαστρο τους Ρώσους ολιγάρχες. Ωστόσο το ΝΑΤΟ διαμηνύει ότι στόχος είναι να μην οξυνθούν τα πνεύματα και πρωτίστως να μην υπάρξει κούρσα εξοπλισμών με τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters οι ΗΠΑ θα επιβάλουν έως το τέλος της εβδομάδας- ενδεχομένως και σήμερα- κυρώσεις σε πανίσχυρους Ρώσους επιχειρηματίες, στη βάση νόμου για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Εάν αυτές επιβεβαιωθούν θα είναι, όπως σχολιάζει το πρακτορείο, η πλέον επιιθετική κίνηση κατά της ρωσικής επιχειρηματικής ελίτ από τότε, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Εκτιμάται ότι στο στόχαστρο θα μπουν άνθρωποι από το στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που αντανακλά την επιθυμία της Ουάσινγκτον και κυρίως του Κογκρέσου να καταστήσει το Κρεμλίνο υπεύθυνο για απόπειρα χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας. Και τούτο παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, διατηρεί τις ελπίδες του για βελτίωση των σχέσεων με το Ρώσο ομόλογό του. 

Την ίδια ώρα η Βορειατλαντική Συμμαχία, η οποία έχει αμφισβητηθεί επανειλημμένα και από τον Τραμπ, σπεύδει να επισημάνει ότι παρά την κλιμακούμενη ένταση μετά τη του Ρώσου κατασκόπου, Σεργκέι Σκρίπαλ, πρέπει οι δύο πλευρές να αποφύγουν να τραβήξουν το σχοινί. 

«Δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών. Επικεντρωνόμαστε απλώς σε μια αντίδραση που θα είναι σθεναρή, προβλέψιμη, αλλά πάντα μετρημένη και αμυντική» ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, στην Οτάβα.

«Η Ρωσία είναι εδώ για να μείνει, η Ρωσία είναι γείτονάς μας, επομένως συνεχίζουμε να προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια πιο εποικοδομητική σχέση με τη χώρα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως κανείς δεν επιθυμεί έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.  naftemporiki.gr