Ντοκουμέντο: Η στιγμή που το Τουρκικό σκάφος παρεμποδίζει διάσωση προσφύγων - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ντοκουμέντο: Η στιγμή που το Τουρκικό σκάφος παρεμποδίζει διάσωση προσφύγων

Τουρκική ακταιωρός προέβη σε ήπια παρεμπόδισή σκάφους του Λιμενικού, με την αιτιολογία ότι το ελληνικό σκάφος βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Μία ακόμη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Μ. Τετάρτης την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος, ανοιχτά της Χίου.

Περίπου στις 9 το πρωί εντοπίστηκε λέμβος με 40 μετανάστες η οποία βρισκόταν σε τουρκικά ύδατα, ωστόσο το τουρκικό σκάφος που βρισκόταν στην περιοχή δεν προέβη σε κάποια κίνηση και η λέμβος πέρασε στην ελληνική πλευρά.

Οταν το Λιμενικό ξεκίνησε την επιχείρηση διάσωσης, η τουρκική ακταιωρός προέβη σε ήπια παρεμπόδισή του, με την αιτιολογία ότι το ελληνικό σκάφος βρισκόταν σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Τελικά, επιχείρηση διάσωσης από την πλευρά του Λιμενικού ολοκληρώθηκε, ενώ η κατάσταση εκτονώθηκε χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση.

Για αρκετή ώρα η τουρκική ακταιωρός βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος προσπαθούσαν να περισυλλέξουν τους πρόσφυγες που κινδύνευαν.


Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο περιπολικά σκάφη του λιμενικού, ενώ κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, που είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων προσπάθησε να περισυλλέξει από τη λέμβο αλλοδαπούς επιβαίνοντες αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, διεσώθησαν συνολικά 53 μετανάστες και πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χίου. Το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποιο συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.
Με το παραπάνω περιστατικό ο συνολικός αριθμός των αφιχθέντων προσφύγων – μεταναστών στην Χίο σήμερα έφτασε στους 177. Συνολικά για όλο τον Μάρτιο οι αφιχθέντες ήταν 111.

"Δεν υπήρξε καμία προσπάθεια επιχείρησης εμβολισμού"

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανώτερα στελέχη του Λιμενικού Σώματος ανέφεραν ότι «δεν υπήρξε καμία προσπάθεια επιχείρησης εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού Σώματος από τουρκική ακταιωρό κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών που έλαβε χώρα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Χίου κοντά στη νησίδα Πάσπαργος».
Διευκρίνισαν, ότι το σκάφος 611 του ΛΣ, κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή, εντόπισε κοντά στην οριογραμμή και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα φουσκωτή λέμβο με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ κοντά της έπλεε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Η λέμβος με τους μετανάστες και πρόσφυγες ανέπτυξε ταχύτητα και πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποιοι από τους επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα. Άμεσα το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής ενώ στα ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε για λίγη ώρα και το τουρκικό σκάφος. Μόλις οι Έλληνες λιμενικοί περισυνέλεξαν τους μετανάστες το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό». news247.gr