Μποζντάγ: Να εγκαταλείψει η Ελλάδα τις προκλητικές ενέργειες - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Μποζντάγ: Να εγκαταλείψει η Ελλάδα τις προκλητικές ενέργειες

Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τις "προκλητικές" ενέργειες, και εάν δεν το πράξει μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστα επεισόδια τα οποία δεν επιθυμούμε καθόλου, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπερκίρ Μποζντάγ.

 

Όπως είπε “ας μην περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα κλείσει τα μάτια σε τετελεσμένα στο Αιγαίο. Αν η Ελλάδα κάνει τέτοιους υπολογισμούς, αυτοί οι υπολογισμοί θα βρεθούν στον πάτο του Αιγαίου”.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι ‘η Τουρκία με την Ελλάδα είναι γείτονες χώρες”. “Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο να γίνει μία θάλασσα φιλίας και καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες” ανέφερε προσθέτοντας ότι από τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επωφελούνται αμοιβαία και οι δύο χώρες. Ωστόσο, υποστήριξε πως "δυστυχώς στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό λόγω του ότι υπάρχει ανησυχία για την εσωτερική πολιτική γίνονται κάποιες προκλητικές δηλώσεις και πως το άσχημο φυσικά είναι ότι τις κάνουν κάποιοι Υπουργοί που είναι στο Υπουργικό, κάποιοι πολιτικοί".

“Δεν είμαστε εμείς που προβαίνουμε σε προκλητικές δηλώσεις. Εμείς κάθε φορά προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη στα οποία προβαίνει η Ελλάδα”, ισχυρίστηκε.

Για τα νησιά του Αιγαίου ανέφερε “ας μην περιμένει κανείς η Τουρκία θα κλείσει τα μάτια σε τετελεσμένα στο Αιγαίο. Αν η Ελλάδα κάνει τέτοιους υπολογισμούς, αυτοί οι υπολογισμοί θα βρεθούν στον πάτο του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί τέτοιους υπολογισμούς. Γι’ αυτό ο καθένας ας υπολογίσει σωστά”.

Για το πρόσφατο επεισόδιο στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγος, ο Μπεκίρ Μποζντάγ είπε πως “όπως γνωρίζετε, πρόσφατα σε μία βραχονησίδα ανοιχτά των Διδύμων φέρανε και ύψωσαν μια σημαία. Αλλά η Τουρκία την κατέβασε αυτή τη σημαία από εκεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιες αδικίες. Ούτε και η Ελλάδα το έχει, ούτε καμία άλλη χώρα. Η Τουρκία, όπως δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα, έτσι και από εδώ και στο εξής, δεν θα κάνει τα στραβά μάτια. Το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα καλής γειτονίας”.

"Για να μην ζήσουμε στο Αιγαίο και τα νησιά του ανεπιθύμητα γεγονότα, η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει προκλητικές και επιθετικές συμπεριφορές. Διαφορετικά, μπορεί να συμβούν δυσάρεστα περιστατικά, που ούτε εμείς θέλουμε. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναλάβει παιδιάστικες, προκλητικές ενέργειες. Αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία,” ισχυρίστηκε.


Όπως μας συμπεριφέρεται η Ελλάδα θα τους συμπεριφερόμαστε και εμείς

“Όπως μας συμπεριφέρεται η Ελλάδα, με τον ίδιο τρόπο θα συμπεριφερθούμε κι εμείς σε εκείνους. Αυτό ειδικά θέλω να το ξέρουν”, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής Κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, αναφερόμενος στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ελλάδα.

Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει δηλώσεις ρίχνοντας τον μπαλάκι στη δικαιοσύνη, λέγοντας πως “τώρα βλέπουμε ότι ένα μέλος της εκτελεστικής εξουσίας κάνει δηλώσεις για το πώς θα κινηθεί η δικαστική εξουσία”.

Ο Μποζντάγ είπε ότι “η οργάνωση FETO είναι μια οργάνωση τρομοκρατική. Στο θέμα αυτό έχουμε ανάγκη να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Ελλάδα στο θέμα της έκδοσης των εγκληματιών δυστυχώς δεν έχει κάνει αυτό που της αναλογεί εφαρμόζοντας είτε τις διμερείς συμφωνίες, είτε τις διεθνείς”.

Υποστήριξε ότι παρόλο που δόθηκαν από την αρχή πολύ ξεκάθαρες υποσχέσεις προς την Τουρκία για την έκδοση των τρομοκρατών, αυτές οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν. “Το μπαλάκι το έριχναν πάντοτε στη δικαιοσύνη. Αλλά τώρα βλέπουμε ότι ένα μέλος της εκτελεστικής εξουσίας κάνει δηλώσεις για το πως θα κινηθεί η δικαστική εξουσία. Αυτό δείχνει ότι το θέμα δεν είναι θέμα της δικαιοσύνης. Είναι αποτέλεσμα του ότι οι πολιτικοί της Ελλάδας δεν αντικρίζουν θετικά αυτό το θέμα. Φαίνεται ότι η δικαιοσύνη χρησιμοποιείται ως κάλυμμα”, ανέφερε.

Ο Μποζντάγ είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ζητά επιμόνως την έκδοση στην Τουρκία όσων προβαίνουν σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Τουρκίας. “Ελπίζουμε η Ελλάδα να συμπεριφερθεί βάσει του διεθνούς δικαίου. Αλλά μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν έχει εφαρμόσει το δίκαιο και συμπεριφέρεται με τον δικό της τρόπο. Αν το εφαρμόσει, αν προβεί σε κάποιο θετικό βήμα όσον αφορά το θέμα της έκδοσης, θα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη για τις δύο χώρες”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “αν δεν το κάνει, η Τουρκία φυσικά αύριο αν βρεθούν κάποιοι στην Τουρκία που κατηγορούνται στην Ελλάδα θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας ή αν βρίσκονται κάποιοι στην Τουρκία που έχουν κάνει πράγματα εναντίον της Ελλάδας πάλι η Τουρκία θα συμπεριφερθεί με τον ίδιο τρόπο, εφαρμόζοντας την αρχή της αμοιβαιότητας.“Όπως μας συμπεριφέρεται η Ελλάδα, με τον ίδιο τρόπο θα συμπεριφερθούμε κι εμείς σε εκείνους. Αυτό ειδικά θέλω να το ξέρουν”, είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ