Με fast track ένα δισ. ευρώ για εξοπλιστικά - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Με fast track ένα δισ. ευρώ για εξοπλιστικά

Με fast track ένα δισ. ευρώ για εξοπλιστικάΔιαδικασίες fast track επιστρατεύει η κυβέρνηση για την υλοποίηση εξοπλιστικού προγράμματος, ύψους 1 δισ. ευρώ. Ενημέρωση στη Βουλή για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, την κατάσταση του οπλοστασίου και τις άμεσες προτεραιότητες κάθε κλάδου.
Σε ένα νόμο με διαδικασίες fast track, που θα εξυπηρετεί την ταχεία προώθηση της κάλυψης ορισμένων εξοπλιστικών αναγκών πρώτης γραμμής για τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με την "Καθημερινή".

Στην ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη συντήρηση του οπλοστασίου συμφώνησαν κατά τη χθεσινή Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Στη συνεδρίαση της Επιτροπής, κατ’ αρχάς ζητήθηκε η έγκριση εκταμίευσης ενός ποσού περί τα 55 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του υφιστάμενου στόλου μεταφορικών αεροσκαφών (C-130 και C-27). Ωστόσο, το μεγαλύτερο σκέλος της συζήτησης κινήθηκε γύρω από την πρόταση που έχει κατατεθεί για την έγκριση δαπανών ενός δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί σε Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) και Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Παρουσίαση οπλοστασίου
Δεδομένου ότι οι διαδικασίες αυτές απαιτούν συνήθως αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να παραγάγουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, ακριβώς αυτές οι δαπάνες του 1 δισ. ευρώ είναι εκείνες που θα προωθηθούν μέσω του νόμου «fast track». Στη χθεσινή συζήτηση της Επιτροπής, εκτός από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, μίλησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και οι αρχηγοί ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ Νίκος Τσούνης και ΓΕΑ Χρήστος Χριστοδούλου. Παρουσίασαν διεξοδικά την κατάσταση του οπλοστασίου, αλλά και τις λίστες άμεσης προτεραιότητας του κάθε κλάδου στην κατεύθυνση της διατήρησης της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ε.Δ. Στην περίπτωση της Π.Α. το πρόγραμμα προτεραιότητας είναι εκείνο της αναβάθμισης 85 μαχητικών τύπου F-16, το οποίο εξακολουθεί να εκκρεμεί με τελική ημερομηνία διευθέτησής του την 30ή Απριλίου, προκειμένου να μην ξεπεραστεί η «οροφή» του περίπου 1,1 δισ. ευρώ που έχει τεθεί από την κυβέρνηση.

Στις άμεσες ανάγκες της Π.Α. περιλαμβάνεται, επίσης, η συντήρηση των υφιστάμενων Μιράζ-2000, αλλά και του οπλισμού που φέρουν τα γαλλικά αεροσκάφη. Για το Π.Ν. η πλέον πιεστική ανάγκη είναι αυτή της άμεσης αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες είναι και οι κύριες και νεότερης κατασκευής μονάδες επιφανείας που διαθέτει. Στις περιπτώσεις όλων των κλάδων υπάρχει, επίσης, η ανάγκη προμήθειας νέων πυρομαχικών, καθώς και η αλλαγή υφισταμένων.

Νέος εξοπλισμός
Πρακτικά, οι συγκεκριμένες κινήσεις θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες σημαντικές μονάδες των Ε.Δ., γι’ αυτό και οι συζητήσεις που γίνονται προς το παρόν για την προμήθεια νέων εξοπλισμών βρίσκονται ακόμα στο επίπεδο της ωρίμανσης. Σημαντική είναι, επίσης, η συζήτηση στο εσωτερικό των Ε.Δ. για την αναδιοργάνωση και ενίσχυση των Ειδικών Δυνάμεων, κάτι το οποίο απασχόλησε και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα. .euro2day.gr