Εγκαταστάθηκε «κόκκινο» τηλέφωνο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Εγκαταστάθηκε «κόκκινο» τηλέφωνο μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Εγκαταστάθηκε «κόκκινο» τηλέφωνο μεταξύ Βόρειας και Νότιας ΚορέαςΣτην εγκατάσταση «κόκκινου» τηλεφώνου, προκειμένου να επικοινωνούν οι ηγέτες των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου, ανακοίνωσε η Σεούλ, μια εβδομάδα πριν από την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής ανάμεσα σε Μουν Τζε-ιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Αυτή η τηλεφωνική γραμμή συνδέει τον Κυανό Οίκο, τη νοτιοκορεατική προεδρία στη Σεούλ, με το γραφείο στην Πιονγκγιάνγκ της βορειοκορεατικής Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων, της οποίας προεδρεύει ο βορειοκορεάτης ηγέτης.

«Η ιστορική σύνδεση ανάμεσα στους ηγέτες των δύο κορεατικών κρατών μόλις πραγματοποιήθηκε», δήλωσε ο Γιουν Κουν-γιούνγκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στον Κυανό Οίκο. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων, μια δοκιμαστική συνομιλία μεταξύ χειριστών της τηλεφωνικής σύνδεσης διήρκεσε τέσσερα λεπτά και 19 δευτερόλεπτα.

Η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο θα αποτελέσει την κορύφωση του διπλωματικού πυρετού που επικρατεί στην περιοχή μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι οργανώθηκαν στη Νότια Κορέα. Θα αποτελέσει επίσης το προοίμιο για μια πολυαναμενόμενη ιστορική συνάντηση κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ηγέτες των δύο κορεατικών κρατών θα συναντηθούν στη νότια πλευρά της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης. Θα είναι μόλις η τρίτη συνάντηση κορυφής μετά τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Ο πόλεμος αυτός έληξε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης και τα δύο μέρη εξακολουθούν τεχνικά να βρίσκονται σε πόλεμο.

Ο Μουν δήλωσε σήμερα πως επιθυμεί να κηρυχθεί επισήμως το τέλος του πολέμου ως προοίμιο στη σύναψη μιας συνθήκης.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έκανε γνωστό πως δίνει «τις ευλογίες του» στα δύο μέρη για να διαπραγματευθούν μια τέτοια συμφωνία.