"Όχι" από Μαξίμου στην Τουρκική πρόταση για ανταλλαγή - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

"Όχι" από Μαξίμου στην Τουρκική πρόταση για ανταλλαγή

maximouΆμεση απάντηση από την Αθήνα στην πρόταση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που κρατούνται στη χώρα μας και κατηγορούνται από το τουρκικό καθεστώς για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Η κυβέρνηση απάντησε στις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού που έγιναν στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης για τις επερχόμενες πρόωρες εκλογές και την "επίθεση ειρήνης" προς την Αθήνα και την ανάγκη για ηρεμία και ειρήνη στην περιοχή, λέγοντας "Από τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κρατούμε το θετικό σκέλος: Τη στροφή του υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο και τη στήριξη στον διάλογο ανάμεσα στις δύο χώρες σε σημαντικούς τομείς, μεταξύ των οποίων και στην ασφάλεια". 

Σε ότι έχει να κάνει με την πρόταση ανταλλαγής, από το πρωθυπουργικό γραφείο τονίστηκε πως "Σε ό,τι αφορά αναφορές περί ανταλλαγής ή συμψηφισμού, μεταξύ του ζητήματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με άλλα ζητήματα, τονίζουμε για άλλη μία φορά ότι είναι απαράδεκτη και απορριπτέα" και συνεχίζει "Η θέση της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε. στο σύνολό της, είναι σαφής και σταθερή για την ανάγκη άμεσης επιστροφής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χωρίς απαράδεκτους συμψηφισμούς και προϋποθέσεις".

Στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου απάντησε και ο Έλληνας πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος από την Αρκαδία έκανε δηλώσεις στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία "Για μας τους Έλληνες είναι ευπρόσδεκτες οι χθεσινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας. Μόνο που τέτοιες δηλώσεις έχουν σημασία και αξία, όταν συνοδεύονται από έργα. Και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει αν αναλογιστεί κανείς αυτό το οποίο τονίστηκε από την πλευρά του σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται αυθαιρέτως για μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά παράβαση κάθε έννοιας φιλίας και καλής γειτονίας. Τα όσα δε υπονοούν κάποιοι και δυστυχώς ο Τούρκος πρόεδρος, εάν έχουν αποδοθεί σωστά αυτά τα οποία είπε, ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής, διαμηνύουμε ότι κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, όπως επίσης είναι πραγματικά λυπηρό να υπάρχει τέτοια σύγχυση ανάμεσα σε στρατιωτικούς που κρατούνται αυθαιρέτως και Τούρκους πολίτες οι οποίοι έχουν πάρει πολιτικό άσυλο σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου".