Αστεροειδής μεγέθους ποδοσφαιρικού γηπέδου μόλις πέρασε ξυστά από τη Γη! - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Αστεροειδής μεγέθους ποδοσφαιρικού γηπέδου μόλις πέρασε ξυστά από τη Γη!

asteroidΗ προσέγγισή του έγινε αντιληπτή μόλις λίγες ώρες πριν, πράγμα μάλλον ανησυχητικό
Ένας διαστημικός βράχος μεγάλος όσο ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο πέρασε πολύ κοντά από τη Γη τη Δευτέρα και κανείς δεν το αντιλήφθηκε παρά μόνο μερικές ώρες πριν - πράγμα μάλλον ανησυχητικό.

Ο αστεροειδής "2018 GE3", που είχε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από εκείνον ο οποίος είχε εκραγεί πάνω από την Τουνγκούσκα της Σιβηρίας το 1908, ισοπεδώνοντας 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, πέρασε σε απόσταση 192.300 χιλιομέτρων, σχεδόν στο μισό της απόστασης της Σελήνης από τη Γη, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

Η NASA εκτιμά ότι ο περαστικός «επισκέπτης» είχε διάμετρο 48 έως 110 μέτρων, δηλαδή τρεις έως έξι φορές μεγαλύτερος από τον άλλο αστεροειδή που το 2013 εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, τραυματίζοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους και προξενώντας ζημιές σε κτίρια σε απόσταση έως 93 χιλιομέτρων.

Ο αστεροειδής έγινε πρώτα αντιληπτός από αστρονόμους του τηλεσκοπίου Catalina του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μόνο 21 ώρες πριν το κοντινότερο πέρασμα του από τη Γη το πρωί της Δευτέρας.

«Αστεροειδείς αυτού του μεγέθους δεν πλησιάζουν συχνά τον πλανήτη μας, ίσως μία ή δύο φορές το χρόνο», δήλωσε ο Πολ Τσόντας, επικεφαλής του Kέντρου Μελετών Αντικειμένων Kοντινών στη Γη της NASA.

Σχεδόν όλοι οι αστεροειδείς προέρχονται από τη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ 'Αρη-Δία. Ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής είναι η Εστία με διάμετρο 530 χιλιομέτρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ