100 δισ. έξτρα δασμούς στην Κίνα θέλει ο Τραμπ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

100 δισ. έξτρα δασμούς στην Κίνα θέλει ο Τραμπ

Ντόναλντ ΤραμπΤο σενάριο του πολυσυζητημένου παγκόσμιου εμπορικού πολέμου ενισχύει ο Ντόναλντ Τραμπ, που ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου να αρχίσει να εξετάσει  την επιβολή επιπρόσθετων δασμών, αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε βάρος της Κίνας, κλιμακώνοντας κι άλλο την ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου όσον αφορά το εμπόριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες πως οι νέοι δασμοί που θέλει να επιβληθούν οφείλονται στα «άδικα αντίποινα της Κίνας» για προηγούμενες ενέργειες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξαγγελίας περί επιβολής δασμών ύψους 50 δισεκατομμύρια δολαρίων σε 1.300 κινεζικά προϊόντα.

Υπενθύμισε δε πως οι υπηρεσίες του αντιπροσώπου των ΗΠΑ για εμπορικά ζητήματα (USTR) έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Κίνα «έχει επανειλημμένα επιδοθεί στη χρήση αθέμιτων πρακτικών για να αποκτήσει πνευματική ιδιοκτησία της Αμερικής». 

Μάλιστα, ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι εμπορικές πρακτικές της Κίνας έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο των αμερικανικών εργοστασίων και στην απώλεια εκατομμυρίων αμερικανικών θέσεων εργασίας.

«Αντί να επανορθώσει την ανάρμοστη συμπεριφορά της, η Κίνα επέλεξε να βλάψει τους αγρότες μας και τις βιομηχανίες μας», δήλωσε ο πρόεδρος τον ΗΠΑ, που έδωσε επίσης εντολή να εφαρμοστεί «ένα σχέδιο για την προστασία των αγροτών και των γεωργικών συμφερόντων».

Παράλληλα, κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν σε ποια ακόμα κινεζικά προϊόντα θα επιβληθούν δασμοί και ανέθεσε στον αμερικανικό οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εμπορική πολιτική, να εξετάσει κατά πόσον οι επιπλέον δασμοί θα συμμορφώνονται στο πλαίσιο του άρθρου 301.

Οι δείκτες των παραγώγων στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήδη πέφτουν μετά την εξαγγελία του Τραμπ, στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της χρηματαγοράς, ενώ οι αγορές κλυδωνίζονται έντονα τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των φόβων για το ξέσπασμα ολομέτωπου εμπορικού πολέμου μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

Η κρατική τράπεζα της Κίνας, Global Times, χαρακτήρισε χθες «γελοία» την απειλή του Τραμπ σημειώνοντας ότι «αντικατοπτρίζει τη βαθιά αλαζονεία κάποιων αμερικανικών ελίτ στην στάση τους απέναντι στην Κίνα».

Πάντως, οι δύο πλευρές έχουν ακόμη αφήσει περιθώρια ελιγμών. Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το διεθνές εμπόριο, Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, επισήμανε ότι οι όποιοι πρόσθετοι δασμοί δεν θα τεθούν σε εφαρμογή πριν ολοκληρωθεί η περίοδος της δημόσιας διαβούλευσης για τους δασμούς έως και 25% στα 1.300 και πλέον κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.

Τέλος, ένας ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε στο Reuters ότι χώρα του ήταν πρόθυμη διαπραγματευτείς με την Κίνα, αν και δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι επίσημες διαπραγματεύσεις.