Βαριές απώλειες στη Wall Street - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Βαριές απώλειες στη Wall Street

Βαριές απώλειες στη Wall StreetΣε ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση. Σε χαμηλό 2018 ο Dow Jones.Έχασε τις 7.000 μονάδες ο Nasdaq. Εβδομαδιαία «βουτιά» και για τους τρεις βασικούς δείκτες. Σε υψηλό πέντε εβδομάδων ο χρυσός.
Πτώση στη Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.
Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών έως 60 δισ. δολαρίων στις ετήσιες εισαγωγές κινεζικών προϊόντων βάζοντας στο στόχαστρο προϊόντα όπως τα ρομπότ και τα τρένα υψηλής ταχύτητας. Η Κίνα αντέδρασε άμεσα, καλώντας τις ΗΠΑ να «κάνουν πίσω από το χείλος του γκρεμού», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ελπίζει να βρεθεί σε εμπορικό πόλεμο, όμως δεν φοβάται να εμπλακεί».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Πεκίνο ενδέχεται να στοχεύσει σε 128 εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 3 δισ. δολαρίων αν και οι αμερικανικές εισαγωγές στην Κίνα είχαν φτάσει τα 115,6 δισ. δολάρια το 2016. «Δεδομένων αυτών των μεγεθών η επιβολή δασμών σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας μόλις 3 δισ. δολαρίων θεωρείται μια μάλλον προσεκτική κίνηση», ανέφερε αναλυτής.
Ωστόσο ο πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Πεκίνο να περιορίσει τις αγορές αμερικανικών ομολόγων ως αντίποινα στους δασμούς Τραμπ.
Στο μεταξύ, το αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε την έγκριση του για κρατική χρηματοδότηση ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Το νομοσχέδιο - στο οποίο προβλέπονται αυξημένες δαπάνες για την Άμυνα - εστάλη στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για έγκριση και υπογραφή, έτσι ώστε να εφαρμοστεί και να αποφευχθεί το κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών (shutdown).
Αργά το απόγευμα, ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο αν και νωρίτερα απειλούσε με βέτο προκειμένου να συμπεριληφθεί και η χρηματοδότηση της κατασκευής του τοίχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,77% ή 425 μονάδων στις 23.533, ο S&P κατέγραψε πτώση 2,10% στις 2.588 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,43% στις 6.992 μονάδες.
Στην εβδομάδα ο Dow Jones «βούλιαξε» 5,7%, ο S&P 6% και ο Nasdaq 6,5%.
Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο σημείωσαν μόνο οι μετοχές των Boeing (+0,8%) και Nike (+0,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DowDuPont (-3,6%) και 3M (-3,1%).
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,5% στα 65,88 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό πέντε εβδομάδων, σημειώνοντας άνοδο 1,7% στα 1.349 δολ./oz.
Στην εβδομάδα το αργό κέρδισε 5,6% -η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος των τελευταίων οχτώ μηνών- και ο χρυσός 2,9%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,2368 από 1,2304 την προηγούμενη μέρα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση μιας μονάδας βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,81%.