Σε βαρύ κλίμα η διαπραγμάτευση στα Σκόπια -Μπαράζ τετ α τετ Κοτζιά - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Σε βαρύ κλίμα η διαπραγμάτευση στα Σκόπια -Μπαράζ τετ α τετ Κοτζιά

φωτογραφία: eurokinissi Η συνάντηση με τον ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ θα σημάνει την έναρξη του μαραθωνίου των επαφών που θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα Σκόπια.

Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση  των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου του Νίκου Κοτζιά και του κ. Ντιμιτρόφ αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.
 
Στη 1:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
 
Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.  

Οι συζητήσεις αυτές βέβαια θα γίνουν στη σκιά των δηλώσεων του σκοπιανού ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν από την άφιξη Κοτζιά και ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κορύφωσή τους, είπε πως «ορισμένες ελληνικές θέσεις πλησιάζουν τον παραλογισμό». Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εξέφρασαν, μάλιστα, την εύλογη, όπως έλεγαν, απορία ως προς το τι είδους διαπραγμάτευση αναμένει ο κ. Ντιμιτρόφ, όταν χρησιμοποιεί τέτοιους χαρακτηρισμούς. 

Το κλίμα για τη διαπραγμάτευση ως προς το όνομα, πάντως, βαραίνει και εξαιτίας των άλλων ανοιχτών μετώπων των Σκοπιανών και της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία αντιμετωπίζει και την εσωτερική σύγκρουση με αφορμή τον νόμο για την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας. Την ίδια ώρα αντιμετωπίζει και τις επικρίσεις της Ρωσίας, η οποία επισήμανε ότι «τα σχέδια προσέλκυσης της Δημοκρατίας της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην περιφερειακή ασφάλεια και τις διμερείς σχέσεις».

Σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό συγκεκριμένα, πάντως, οι δυο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στο όνομα Gorna Makedonija, αλλά από την άλλη διαφωνούν σε μια σειρά ζητημάτων, όπως οι συνταγματικές αλλαγές και η ταυτότητα.

Κατά ορισμένες πληροφορίες οι σκοπιανοί επιμένουν για διπλή ονομασία, θέλοντας να διατηρήσουν τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο εσωτερικό, ενώ είναι αμετακίνητοι και ως προς το πώς θα χαρακτηρίζεται η γλώσσα τους. Οι ίδιοι επιμένουν να λέγεται «μακεδονική». 

Η ελληνική πλευρά από την άλλη έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι για να υπάρξει λύση χρειάζεται σύνθετη ονομασία erga omnes, πράγμα που προϋποθέτει πάση θυσία Συνταγματική αναθεώρηση.

Η έκταση της Συνταγματικής αναθεώρησης και αν θα αφορά μόνο την ονομασία ή και άλλα θέματα (αυτά του αλυτρωτισμού) αποτελεί αντικείμενο της τεχνικής διαπραγμάτευσης.

Μεγάλο ερωτηματικό, ωστόσο, παραμένει αν ο Ζ. Ζάεφ διαθέτει τον πολιτικό συσχετισμό για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί ενώπιον ενός πολιτικού προβλήματος, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός εταίρος και πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν στηρίζει λύση που να περιλαμβάνει οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία».

Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη αυτή του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών αναμένεται ότι θα δώσει μία πρώτη απτή εικόνα, ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό που είναι σε εξέλιξη, καθώς η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποστείλει την πρότασή της στα Σκόπια, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών στο Νταβός.

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 30 Μαρτίου πάντως, οι δυο πλευρές, εφόσον θα έχουν διαπραγματευτεί πάνω στις προτάσεις που έχει αποστείλει η μια στην άλλη, θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τον Μάθιου Νίμιτς. 

Πότε θα εμπλακούν οι πρωθυπουργοί

«Αν οδεύουμε σε προοπτική λύσης και για να εμπλακούν οι πρωθυπουργοί, αυτό αναμένεται να προκύψει μόνο μετά τις συναντήσεις των δύο υπουργών εξωτερικών με τον Μ. Νίμιτς», αναφέρουν στο iefimerida πηγές με πολύ καλή γνώση των συνομιλιών στην κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται, ότι στις 29 και 30 Μαρτίου, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των κκ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στη Βιέννη. iefimerida.gr