Μπρα ντε φερ ΕΕ-Ερντογάν στη Βάρνα -Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Μπρα ντε φερ ΕΕ-Ερντογάν στη Βάρνα -Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά

Yasin Bulbul/Presidential Press Service, Pool via AP
To κλίμα που θα επικρατήσει στη συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ - δηλαδή των Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ - με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα στη Βάρνα της Βουλγαρίας, παραμένει ο μεγάλος άγνωστος.

Και αυτό διότι ενώ οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα κινηθούν λίγο πολύ στη γραμμή των αποφάσεων της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής, ουδείς είναι σε θέση να προβλέψει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Η προειδοποίηση της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ θα πρέπει πρωτίστως να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

«Η γλώσσα με την οποία διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, την Πέμπτη το βράδυ είναι από τις πιο επιθετικές και αιχμηρές στην ιστορία των ευρωτουρκικών σχέσεων», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όμως παρόλο που πολλοί πίστευαν ότι τα συμπεράσματα αυτά θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο της Βάρνας, η Άγκυρα το απέφυγε.

Σκληρή γλώσσα από Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν αντέδρασε με εξίσου σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι συντάσσεται με τους Έλληνες και τους Κύπριους, αλλά απέφυγε να διακόψει την προοπτική του διαλόγου με την ΕΕ που ανοίγεται στη συνάντηση της Βάρνας.

Δεν δεχόμαστε μαθήματα

Λέγοντας πως δεν δέχεται μαθήματα από την Δύση, ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε μάλιστα πως θα προσέλθει στην Σύνοδο με βίντεο που αντικρούουν τις κατηγορίες και τις επικρίσεις σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αγκυρας στην Αφρίν. 

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, ο Ερντογάν προφανώς εννοεί ότι έχει στα χέρια του υλικό που αποδεικνύει ότι οι Κούρδοι δρουν ως τρομοκρατική οργάνωση.

Προειδοποίησε, δε, ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια των Τούρκων. Υπενθυμίζεται ότι σε ομιλία του το Σάββατο στη Σαμψούντα, ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων, αναφέροντας ότι «την μεγάλη Τουρκία οπωσδήποτε θα την οικοδομήσουμε», απειλώντας ότι, «αν χρειαστεί, θα δώσουμε τις ζωές μας και αν χρειαστεί, θα πάρουμε ζωές».

Σκληρή γλώσσα από τον Καμμένο

Νέες βολές κατά της Αγκυρας εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος, στις δηλώσεις του μετά τη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα.

«Οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση απέναντι στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας. Κάνουμε τα πάντα για την ειρήνη, αλλά όποιος αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία μας θα τον συντρίψουμε, όπως έκαναν οι Ελληνες το 1821», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

«Οσοι σκέφτονται μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες, πρέπει να θυμούνται ότι το 1821 μια ψυχή, ο ελληνικός λαός ενωμένος και δυνατός, αντιμετώπισε την αυτοκρατορία και τη συνέτριψε», πρόσθεσε.

Ο κ. Καμμένος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να στηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις και να τις αφήσουν έξω από κάθε πολιτική αντιπαράθεση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Να μην διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις με την Τουρκία

Το ίδιο ωστόσο ισχύει και για την ΕΕ. «Παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες η Σύνοδος στη Βάρνας έπρεπε να γίνει, γιατί θέτει το μοναδικό πλαίσιο για να μην διαρραγούν εντελώς οι σχέσεις με την Τουρκία», σχολίαζε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος. Κι αυτό γιατί όπως εξηγούσε, η Ευρώπη μόνο μέσω του διαλόγου με την Άγκυρα μπορεί να εξυπηρετήσει δυο από τα βασικά στρατηγικά της συμφέροντα: τη συνεργασία της Τουρκίας στο προσφυγικό και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Δεν θα πρέπει επίσης να λησμονηθεί ότι η ΕΕ θα προσφέρει στη Βάρνα άλλα 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο 3 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, ποσό το οποίο δεν δίνεται απευθείας στην Άγκυρα, αλλά σε οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που διαχειρίζονται τη διατροφή, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων.

Δεν είναι ακόμα σαφές τί θα γίνει

Εντούτοις δεν είναι ακόμα σαφές τί θα γίνει στη Βάρνα. Η συνάντηση «δεν θα είναι εύκολη» προέβλεψε πριν από δύο μέρες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι πηγαίνει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα». Ο Πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μεγαλώνουν, ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί. Το γεγονός πάντως και μόνο ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι θετικό και έχει μεγάλη σημασία, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Αγνωστο πότε θα λήξει περιπέτεια των 2 στρατιωτικών

Ουδείς είναι σε θέση πάντως να γνωρίζει πότε θα λήξει η περιπέτεια των δύο στρατιωτικών. Ενδεχόμενη απόφαση ,από πλευράς της Τουρκίας να τραβήξει το σκοινί θα σημαίνει αυτόματα περίτρανη  επιβεβαιώση στα περί...ομηρίας. Κάτι που ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε, αφού όπως είπε «εάν στις σκέψεις κάποιων είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί είτε απο τη μια είτε από την άλλη πλευρά, να αξιοποιηθεί με όρους ομηρίας...θα είχε αρνητική επίδραση στις ελληνοτουρκικές  όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις». iefimerida.gr