ΜέΡΑ25: Ανακοινώθηκε το νέο κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

ΜέΡΑ25: Ανακοινώθηκε το νέο κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη

ΜέΡΑ25: Ανακοινώθηκε το νέο κόμμα του Γιάννη ΒαρουφάκηΕπεισόδιο με οπαδούς του Σώρρα στην παρουσίαση

Με την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του κόμματος ΜέΡΑ25 όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις με τις οποίες κατέρχεται στις εκλογές. Αν και ο στόχος είναι οι ευρωεκλογές του 2019, ο κ. Βαρουφάκης εμφανίστηκε έτοιμος και για εθνικές εκλογές.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε στην ομιλία του, ότι «δεν είμαστε πλέον μόνοι, αυτό είναι το μήνυμα, εμείς δεν "μένουμε Ευρώπη", είμαστε Ευρώπη. Είμαστε απαραίτητη εξέλιξη, είμαστε φάρος ελπίδας, όπως είπε ο Τσόμσκι» υπογράμμισε ο συνιδρυτής του DiEM25 .

«Το Φλεβάρη του 2016 στο Βερολίνο, ξεκινήσαμε να μεταλαμπαδεύσουμε την Ελληνική "Ανοιξη παντού"» είπε ο κ,Βαρουφάκης και σημείωσε πως η ΜέΡΑ25 όπως και το DiEM25, έχει μπροστά του να παλέψει με δυο «τέρατα»: το κατεστημένο της Ευρώπης και τους ξενοφοβικούς εθνικισμούς που γεννιούνται από την τοξική λιτότητα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε, πως το νέο αυτό πανευρωπαϊκό κόμμα, είναι εντός και εναντίον...«είμαστε μέσα στην Ευρώπη, αλλά εναντίον αυτής της Ευρώπης», τόνισε.

Σχολιάζοντας την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως «τρίβουμε τα μάτια μας όταν η επίσημη Αριστερά αναλαμβάνει να είναι εφαρμοστής της λιτότητας» και πρόσθεσε ότι «είναι αβάσταχτο να ακούμε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να λέει πως τη λιτότητα θα τη διώξουμε μέσα από τη λιτότητα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Γιάνης Βαρουφάκης, με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν στη Βουλή, είπε ότι «όσο εκείνοι (οι εκλεγμένοι πολιτικοί) μετατρέπουν το Κοινοβούλιο σε φαρσοκωμωδία, εμείς θα μετατρέπουμε τα θέατρα σε Κοινοβούλιο».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιτέθηκε στους Βίζερ-Στουρνάρα και σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, αναφορικά με το «κόστος Βαρουφάκη» την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας: «δεν κόστισα απολύτως τίποτα».

«Η τρόικα ήθελε να μου χρεώσει το μνημονιακό δάνειο το οποίο αρνήθηκα να πάρω. Πραγματικός στόχος δεν ήμουν εγώ, αλλά ήθελαν να λοιδορήσουν τον λαό που τόλμησε να αρνηθεί (με το δημοψήφισμα) αλλά και όσα στελέχη διαφοροποιήθηκαν από αυτή την πολιτική» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βαρουφάκης, συγκαταλέγονται η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας αλλά και η δημιουργία ενός σώματος αντίστοιχου του FBI, το οποίο θα ελέγχει το πολιτικό και το μεγάλο επιχειρηματικό έγκλημα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέπτυξε επίσης τις επτά τομές του προγράμματός του για το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, αλλά και τις εργασιακές σχέσεις - και επανέλαβε πως ενόσω οι δανειστές δεν συμφωνούν, η κυβέρνηση θα πρέπει ακολουθεί την πολιτική Ντε Γκολ - την πολιτική της άδειας καρέκλας .

Μήνυμα πως τα πράγματα στην Ευρώπη μπορούν να αλλάξουν, έστειλε από την Αριζόνα ο Νόαμ Τσόμσκι. Ο αμερικανός καθηγητής γλωσσολογίας και φιλοσοφίας, χαρακτήρισε ελπιδοφόρο μήνυμα για το αύριο την ίδρυση του DiEM25 και της ΜέΡΑΣ25. Ο κ.Τσόμσκι αναφέρθηκε ειδικά στην Ελλάδα και καταλόγισε ευθύνες στις πολιτικοοικονομικές ελίτ, για τη μεγάλη ζημία που υπέστη.

Στον χαιρετισμό του, ο Βασίλης Βασιλικός επέλεξε να ξεκινήσει με ποίηση, για να τονίσει πως η Ευρώπη έχει απομακρυνθεί από τον υλικό και άυλο πολιτισμό της μέσω δυο αρνητικών σταθμών για την Γηραιά Ήπειρο: " Η Ευρώπη έφαγε ένα πρώτο χαστούκι, αυτό της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και ένα δεύτερο αυτό του ευρώ. Έτσι έχασε το Π και το Η, και έμεινε κουτσή, δηλαδή έμεινε ευρώ(πη)" είπε ο κ. Βασιλικός. Συμπλήρωσε δε, πως δεν μπορείς να προχωρήσεις σε κοινό νόμισμα όταν δεν έχεις κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα - ενώ καταλήγοντας δήλωσε: "Το πρόβλημα είναι κατά σύμπτωση ελληνικό. Πρόκειται για πρόβλημα ευρωπαϊκό".

Με το χαρακτηριστικό του χιούμορ τοποθετήθηκε ο ηθοποιός Κλέων Γρηγοριάδης, σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, για να υπογραμμίσει στη συνέχεια το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ο κ. Γρηγοριάδης σημείωσε πως «τα τελευταία χρόνια οι εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τις πολιτικές τους, καθώς όλα υπαγορεύονταν από τις Βρυξέλλες». Τέλος, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας πως τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, εάν εμείς οι ίδιοι οι πολίτες αποφασίσουμε να χαλάσουμε την ησυχία μας και αρχίσουμε να συμμετέχουμε ενεργά, ώστε να αλλάξουμε κάθε τι που δεν μας αρέσει.

Λίγο πριν την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη, το κεντρικό μήνυμα που έστειλαν στελέχη του DiEM25 από ολόκληρη την Ευρώπη ήταν: «Η Ελπίδα επιστρέφει» και αυτό το μήνυμα «ντύθηκε» με τους μουσικούς ήχους και τη φωνή του Ψαραντώνη.

Επεισόδιο με οπαδούς του Σώρρα στην παρουσίαση
Επεισόδιο με οπαδούς του Αρτέμη Σώρρα σημειώθηκε μετά το πέρας της επίσημης παρουσίασης του νέου κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη ΜέΡΑ 25.

Τρεις άνδρες ζήτησαν να πάρουν τον λόγο και όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης τους αρνήθηκε, κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος του, φωνάζοντάς του: «Είσαι για το Ειδικό Δικαστήριο».

Τα αίματα άναψαν προς στιγμή αλλά χάρη στην παρέμβαση ψυχραιμότερων το επεισόδιο έληξε.

Ο πρώην υπουργός έφυγε από την πλαϊνή πόρτα.