Η Μόσχα απαντά με απελάσεις 150 Δυτικών διπλωματών - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Η Μόσχα απαντά με απελάσεις 150 Δυτικών διπλωματών

Σεργκέι Λαβρόφ Στην απέλαση 150 Δυτικών διπλωματών προχωρά η Μόσχα, απαντώντας στις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτες χώρες. Σύμφωνα με την απόφαση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απελαύνονται 60 Αμερικανοί και κλείνει το προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη.
Την απόφαση ανακοινωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, που ανέφερε ότι ήδη οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για τα αντίποινα στις απελάσεις Ρώσων διπλωματικων υπαλλήλων από τις ΗΠΑ, με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.
Όπως τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ, τα ρωσικά αντίποινα περιλαμβάνουν εκτός από τις απελάσεις ισάριθμων προσώπων και την απόσυρση της άδειας λειτουργίας αμερικανικού προξενείου στην Αγία Πετρούπολη.
Οι ΗΠΑ έχουν απελάσει 60 Ρώσους διπλωματες και έχουν κλείσει το ρωσικό προξενείο στο Σιάτλ.
Περισσότερες από 25 χώρες έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία και η Μόσχα έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει με ισοδύναμα μέτρα.

Γκουτέρες: «Ψυχροπολεμική κατάσταση»

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά την ανακοίνωση του Σεργκέι Λαβρόφ και κάλεσε στη λήψη μέτρων προφύλαξης παρόμοιων με εκείνα της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.
Αντόνιο ΓκουτέρεςAP Photo/Efrem Lukatsky, File
Όπως είπε είναι η κατάσταση είναι «παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» και δικαιολογεί την αναβίωση «μηχανισμών επικοινωνίας και ελέγχου για την αποφυγή κλιμάκωσης και για τη διασφάλιση ότι τα πράγματα δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο όπου οι εντάσεις μπορούν να ξεσπάσουν», τόνισε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους στην Νέα Υόρκη.
Στο πλαίσιο αυτό, τότε είχε εγκαθιδρυθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την άμεση επικοινωνία τους.

Ουάσιγκτον: Αδικαιολόγητες ενέργειες

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τις απελάσεις των Αμερικανών διπλωματών από τη Ρωσία και το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη αδικαιολόγητες ενέργειες, που «δείχνουν ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για τον διάλογο στα θέματα που έχουν σημασία».
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν εξεπλάγησαν από τη ρωσική ενέργεια σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ανταπαντήσει στα μέτρα αυτά.
Όπως είπε,, οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν τις επιλογές που έχουν σε ότι αφορά την απάντηση που θα δώσουν στη Ρωσία.

«Καλύτερα» η Γιούλια

Στο μεταξύ, η Ρωσία ζήτησε να έχει προξενική πρόσβαση στη Γιούλια Σκριπάλ, την κόρη του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι, η οποία δηλητηριάστηκε μαζί με τον πατέρα της στις αρχές Μαρτίου και νοσηλεύεται σε βρετανικό νοσοκομείο.
Όπως έγινε γνωστό από το νοσοκομείο, η κατάσταση της υγείας της 33χρονης γυναίκας «βελτιώνεται» και δεν θεωρείται πλέον «κρίσιμη» και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο για την εξέλιξη αυτή.