Η ΕΕ εξαιρείται "προσωρινά" από τους δασμούς του Τραμπ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Η ΕΕ εξαιρείται "προσωρινά" από τους δασμούς του Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/ Evan Vucci)Την αναστολή της επιβολής των επιπρόσθετων δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο για πολλούς σημαντικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Μετά τις αναταράξεις που προκάλεσε στις διεθνείς αγορές, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να κάνει πίσω, έστω και προσωρινά, αλλά και επιλεκτικά για σημαντικούς μόνο εμπορικούς εταίρους και συμμάχους των ΗΠΑ, από την αμφιλεγόμενη απόφασή του για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. «Καθεμιά από τις χώρες αυτές έχει σημαντική σχέση με τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, αιτιολογώντας την απόφασή του.

«Οι δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από τις ακόλουθες χώρες αναστέλλονται έως την 1η Μαΐου 2018», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, διευκρινίζοντας ότι από τους πρόσθετους δασμούς απαλλάσσονται οι χώρες μέλη της EE, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συζητήσεις με τις χώρες αυτές «πάνω σε εναλλακτικά ικανοποιητικά μέσα για να αντιμετωπισθεί η απειλή της εξασθένησης της εθνικής ασφάλειας που δημιουργείται από την εισαγωγή χάλυβα» και οι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον θα εξαιρεθουν προς το παρόν από τους φόρους στις εισαγωγές χάλυβα, αναφέρεται στη δήλωση του Τραμπ.

Στάση αναμονής από τους Ευρωπαίους ηγέτες
Νωρίτερα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η ΕΕ ακόμη περιμένει επίσημη ενημέρωση από τον Αμερικανό πρόεδρο για το τι σκοπεύει να κάνει, προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν άμεσα αντίποινα εάν οι ΗΠΑ παραμείνουν αμετακίνητες στη θέση τους.

Οι δηλώσεις Μέρκελ έγιναν ενώ ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για ζητήματα διεθνούς εμπορίου (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ανέφερε καταθέτοντας ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας πως ο Τραμπ επέλεξε να «αναστείλει» την επιβολή των δασμών σε βάρος της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, του Καναδά, του Μεξικού, της Νότιας Κορέας και «της Ευρώπης».

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη σημερινή δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Πιστεύουμε ότι οι δασμοί δεν είναι δικαιολογημένοι και επιδιώκουμε να γίνουν κι άλλες συνομιλίες», ανέφερε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Εάν πράγματι αυξήσουν τους δασμούς, θα ανταποδώσουμε λαμβάνοντας αντίμετρα. Αυτή είναι η κοινή μας θέση. Επιθυμούμε καλές διατλαντικές σχέσεις, αλλά θα αντιδράσουμε εάν πιστεύουμε ότι πλήττονται οι διεθνείς εμπορικοί κανόνες», συμπλήρωσε. Η εφαρμογή των δασμών 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Η εξαίρεση από τους δασμούς, εάν επιβεβαιωθεί, θα πιστωθεί στην ευρωπαία επίτροπο για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρεμ, η οποία ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Λάιτχαϊζερ και τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος. Ενημερώνοντας πρεσβευτές της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί της Πέμπτης, η Μάλμστρεμ σημείωσε πως είπε στους συνομιλητές της πως η ΕΕ θέλει να εξευρεθεί λύση και να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος.

«Η δική μου ευχή είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να διατηρούμε σε ισχύ διεθνείς εμπορικούς κανόνες που είναι επωφελείς για όλους και ότι οι δυνάμεις που συνέβαλαν στο να εγκαθιδρυθούν θα εγγυηθούν πως θα γίνουν σεβαστοί», είχε δηλώσει πριν την επίσημη ανακοίνωση και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Αν ισχύσουν οι δασμοί τι;
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί, εάν επιβληθούν δασμοί, να υποβληθεί προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να ληφθούν μέτρα για να προληφθεί η υπερπροσφορά μετάλλων στην Ευρώπη και να επιβληθούν δασμοί σε προϊόντα των ΗΠΑ για να υπάρξει «επανεξισορρόπηση» του εμπορικού ισοζυγίου των δύο μερών.

Οι ηγέτες των κρατών μελών συζήτησαν επίσης για φορολογικά θέματα, άλλο ένα ζήτημα που απειλεί να προκαλέσει διατλαντικές τριβές. Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη κανόνες ώστε γιγαντιαίες εταιρείες του Διαδικτύου να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους. Αμερικανικές εταιρείες, όπως οι Google, Facebook και Amazon αναμένεται να πληρώσουν μεγάλο μέρος του λογαριασμού, που ενδέχεται να ανέλθει έως και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απέρριψε την κατηγορία ότι βάζει στο στόχαστρό του αμερικανικές εταιρείες με γιγαντιαίους τζίρους για να γεμίσει τον κορβανά της ΕΕ, ενώ Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία και Ισπανία χαιρέτισαν τις προτάσεις που έκανε με κοινή ανακοίνωσή τους.

Ωστόσο, ορισμένες μικρότερες χώρες εκφράζουν φόβους ότι τα μέτρα που εισηγείται ο Μοσκοβισί θα τις εμποδίσουν να προσελκύσουν πολυεθνικές εταιρείες κι ότι το πιθανότερο αποτέλεσμά τους θα είναι μάλλον η αύξηση των φορολογικών εισπράξεων των μεγαλύτερων κρατών τηςΕΕ παρά η αύξηση των εσόδων όλων των μελών. news247.gr