Donskoy Tabak: Η βιομηχανία που έγινε καπνός 1,3 δισ. ευρώ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Donskoy Tabak: Η βιομηχανία που έγινε καπνός 1,3 δισ. ευρώ

Η υπόθεση της εξαγοράς της καπνικής βιομηχανίας Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη από τον ιαπωνικό κολοσσό Japan Tobacco μπορεί να "έσκασε" σαν βόμβα χθες το μεσημέρι, αλλά έχει μακρά προϊστορία.
Μία ιστορία που φαίνεται ότι έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια: η πώληση της Donskoy Tabak συμφερόντων Σαββίδη στην Japan Tobacco International δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2012 υπάρχουν δημοσιεύματα ότι η «σημαντικότερη μη κρατική βιομηχανία καπνού» στη Ρωσία «προετοιμάζεται για πώληση». Όπως αναφέρεται σε άρθρο της ιστοσελίδας Janoschka, μίας εταιρείας που εξειδικεύεται στις αγορές τυποποίησης και συσκευασίαw, ανάμεσά τους και καπνικών προϊόντων, στις αρχές του 2012 οι προοπτικές της Donskoy Tabak «μπορεί να μην είναι τόσο λαμπρές όσο δείχνουν τα υγιή στοιχεία πωλήσεων και εξαγωγών των τελευταίων τριών ετών». Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα «η απόδοση της εταιρείας μπορεί να είναι στην αιχμή της», όμως, «οι αβεβαιότητες, που προκύπτουν από τα πρόστιμα για ακατάλληλη διαφήμιση (καπνικών προϊόντων) στα παιδιά, καθώς και αμφίβολα προγράμματα εξαγωγής, βρίσκονται μπροστά».

Την ώρα που γραφόταν το συγκεκριμένο άρθρο οι μνήμες από τη διαφήμιση τσιγάρων για εφήβους ήταν ακόμη νωπές: τον Αύγουστο του 2011 όταν για λίγες ημέρες η εταιρεία προχώρησε σε διαφημιστικές ενέργειες «παιδικών πακέτων τσιγάρων». Άμεσα μετά από αντιδράσεις οργανώσεων η συγκεκριμένη διαφημιστική καμπάνια αποσύρθηκε.

Λίγους μήνες μετά, στις αρχές του 2012, το άρθρο της Janoschka ανέφερε: «Αρκετοί σημαντικοί παίκτες, συμπεριλαμβανομένης της China National Tobacco Corporation, ανταγωνίζονται για την εξαγορά της εταιρείας που εδρεύει στο Rostov-on-Don. Ο πλήρης κατάλογος των υποψηφίων είναι γνωστός μόνο στους μετόχους της Donskoy Tabak, τους εξής δύο: την οικογένεια Σαβίδη (87,36%) και την Open Joint Stock Company Primary Don (12,64%). Ο Ιβάν Σαββίδης είναι γενικός διευθυντής του εργοστασίου από την ιδιωτικοποίηση της πρώην κρατικής μονάδας το 1993. Εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2003 και μετέφερε το μερίδιο του (το οποίο ήταν τότε 75%) στη σύζυγό του, Κυριακή Σαββίδη».

Όταν ο Ιβάν Σαββίδης εκλέχθηκε βουλευτής στην Δούμα, παραιτήθηκε από τις εμπορικές δραστηριότητές του όπως ορίζεται από την σχετική νομοθεσία.  Έτσι, η σύζυγός του Κυριακή απέκτησε το προαναφερόμενο πλειοψηφιακό πακέτο μετοχών της Donskoy. Από έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές δημοσιογράφοι σε στοιχεία του Ομοσπονδιακού Μητρώου Κρατικών Συμβάσεων της Ρωσίας φαίνεται ότι η Donskoy σε διάστημα τριών χρόνων, από το 2007 έως και το 2010, κατάφερε να υπογράψει 13 συμβόλαια καπνικών προϊόντων αξίας 60 εκατομμύρια ρουβλιών (τότε πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) με τον Ρωσικό Στρατό. Μη Κυβερνητική Οργάνωση που εδρεύει στη Μόσχα, η GR Research & Consulting Center (Lobbying.ru) και κύριο αντικείμενο της οποίας είναι η παρακολούθηση του lobbying των καπνοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία, ισχυριζόταν ότι η Donskoy Tabak εκείνη την περίοδο διένειμε ένα δισεκατομμύριο τσιγάρα στους στρατιώτες εντελώς δωρεάν.

Από το 87% που κατείχε η οικογένεια Σαββίδη σύμφωνα με το δημοσίευμα του 2012, τρία χρόνια μετά, φαίνεται να κατέχει το σύνολο της Donskoy Tabak, όπως αποτυπώνεται σε έγγραφο που προέρχεται από το Ρωσικό Μητρώο Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, στην σελίδα 2 του εγγράφου, εμφανίζεται το όνομα της Κυριακής Σαββίδη με το οποίο συνδέεται το 100% των μετοχών της εταιρείας στις 20 Οκτωβρίου 2015. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια, ήδη ο Ιβάν Σαββίδης είχε ξεκινήσει τις επενδύσεις στην καπνοβιομηχανία και στην Ελλάδα: Το 2013 εξαγόρασε την ΣΕΚΑΠ καταβάλλοντας 5 εκατομμύρια ευρώ, έκανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 25 εκατομμύρια και επένδυσε και 4,2 εκατομμύρια για νέο εξοπλισμό. Τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ μεταβιβάστηκε από την Αγροτική Τράπεζα και την ΣΕΚΕ στην Donskoy Tabak. Την ίδια χρονιά η Donskoy Tabak  φαίνεται ότι έχει δανείσει κεφάλαια προς την κυπριακή εταιρεία συμφερόντων του Dimera, η οποία τα αποπλήρωσε εντός του έτους.

Χθες, στο δελτίο τύπου της Japan Tobacco International αναγραφόταν ότι “An individual” (ένα άτομο) διαθέτει το 100% των μετοχών της JSC Donskoy Tabak. Κι όσο για τη ΣΕΚΑΠ: αναφερόταν ότι “An Individual” κατέχει το 94,7% των μετοχών. news247.gr