Μεχμέτ Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι ο αναγκαίος σύμμαχος για την ασφάλεια της Ευρώπης - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Μεχμέτ Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι ο αναγκαίος σύμμαχος για την ασφάλεια της Ευρώπης

Μεχμέτ Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι ο  αναγκαίος σύμμαχος για την ασφάλεια της ΕυρώπηςΟι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες της Ευρώπης είναι ο αγώνας κατά τις τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η DEASH και η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η Τουρκία εξακολουθεί να διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών προκειμένου να ξεπεραστούν οι εν λόγω δυσκολίες.

Η Τουρκία είναι που επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ρυθμίσει τη ροή των μεταναστών από τη Συρία. Η χώρα μας δεν έχει μείνει μόνο με την φιλοξενία των 3,5 εκατομμυρίων Σύριων, ενώ ταυτόχρονα έχει καταφέρει να σώσει χιλιάδες ζωές, καθώς τους έχει εμποδίσει από μια επικίνδυνη μετάβαση μέσω της θάλασσας του Αιγαίου προκειμένου να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη.


Η Τουρκία είναι μια από τις πρώτες χώρες που έχει αναγνωρίσει την DEASH ως μια τρομοκρατική οργάνωση. Η χώρα μας αποτελεί μέλος του Διεθνής Συνασπισμού ενάντια στην DEASH.


Όταν ορισμένες χώρες της Δύσης δυσκολεύονται ακόμα και στον έλεγχο των τζιχαντιστών κατά την διέλευση τους από τα αεροδρόμια, η Τουρκία έχει εμποδίσει περισσότερους από 4.000 ύποπτους επιβάτες να εισέλθουν στην χώρα, έχει απελάσει περίπου 6.000 τρομοκράτες, έχει συλλάβει περισσότερους από 10.000 μέλη της DEASH και της Αλ - Κάιντα και έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να διασφαλίσει την ασφάλεια των χερσαίων συνόρων της με την Συρία, μήκους 911 χιλιομέτρων.


Όταν τα υπόλοιπα μέλη του Συνασπισμού αρκέστηκαν σε μια συμβολική συμμετοχή στην περιοχή, η Τουρκία δίπλα στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, από το 2016 μόνη της έχει πολεμήσει ενάντια της DEASH.Η Επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», υπό τη ηγεσία του Τουρκικού στρατού, πουαπελευθέρωσε την πόλη Djarabulus, του Al - Bab, καθώς και τις πόλεις που βρίσκονται γύρω από αυτές και εξασφάλισε την επιστροφή χιλιάδων Σύριων στα σπίτια τους με γαλήνη. Σε αυτό το πλαίσιο η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί μια σπάνια – ίσως και μοναδική – επιχείρηση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα.


Ως εκ τούτου, μπορούμε να πούμε όμως ότι η Τουρκία, στην οποία οι Ευρωπαίοι στηρίζουν την πλάτη τους για την ασφάλειά τους, έχει γίνει κατανοητή σωστά; Μπορεί κάποιος να πει ότι οι πράξεις της χώρας μας έχουν ορθά μεταφερθεί και εκτιμηθεί; Δυστυχώς, δεν συμβαίνει αυτό.


Η ξενοφοβία που τροφοδοτείται από την χρησιμοποίηση των μεταναστευτικών ροών ως εργαλείο από τους εξτρεμιστές της Δύσης και η άνοδος του μίσους έναντι του Ισλάμ αποτελεί μία μερική αντανάκλαση στην ρητορική ενάντια της Τουρκίας που βλέπουμε σήμερα στην Δύση. Επιπλέον, κάποιοι ασυνείδητοι πολιτικοί, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους, υπό το όνομα της «πολιτικής ορθότητας» σε μια μορφή αντίθεσης στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, προσπάθησαν να αποκρύψουν τις ξενοφοβικά και τα αντι - μουσουλμανικά τους μηνύματα.


Αυτή η ρητορική προέρχεται από εκείνους όσοι αρνούνται να πάρουν στα σοβαρά τις απειλές με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία και που χωρίς λόγο κατηγορούν τους ηγέτες τους με αυταρχική συμπεριφορά και με καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων. Όμως ποια Ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούσε να σεβαστεί περισσότερο αυτά τα δικαιώματα αν είχε υποστείτις απειλές και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τουρκία, όπως οι βιαιότητες τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η DEASH ή PKK/PYD/YPG οι οποίες έχουν αποκτήσει τον έλεγχο των παραμεθόριων περιοχών, η αιματηρή απόπειρα πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου 2016 από τον Fetullah Gülen και την Οργάνωσή του και το οικονομικό και κοινωνικό βάρος των Σύριων προσφύγων το οποίο καλύπτεται από τους φόρους των Τούρκων φορολογούμενων; Στην ουσία καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα και ταυτόχρονα τόσες διαφορετικές δυσκολίες.


Η Τουρκία, η οποία είναι ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης του Στρασβούργου, είναι συμβαλλόμενο μέλος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όπως και σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα, έτσι και στην Τουρκία η Σύμβαση αυτή εξασφαλίζει τον σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων από την Τουρκική Δικαιοσύνη. Επομένως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι στην Τουρκία υπάρχει λιγότερος σεβασμός σε αυτά τα δικαιώματα από ότι σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης.

Σήμερα η Τουρκία χάρη στην αποφασιστικότητά της έχει πετύχει να εμποδίζει οποιαδήποτε δραστηριότητά των τρομοκρατικών οργανώσεων του DEASH ή του PKK/PYD/YPG στα εδάφη της. Χάρη στη πρόοδο που έχουμε σημειώσει στην αντιμετώπιση της τρομοκρατικής οργάνωσης του Fetullah Gülen, σύντομα θα είναι δυνατός ο τερματισμός της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Στην Γαλλία χρειάστηκε 719 ημέρες για να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σήμερα η Τουρκία κατέχει μια αταλάντευτη πολιτική σταθερότητα και το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης τής οικονομίας της ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες. Η Τουρκία η οποία φιλοξενεί σχεδόν 40 εκατ. τουρίστες ετησίως, συνεχίζει παράλληλα να είναι από τις πιο ασφαλής τουριστικές περιοχές παγκοσμίως.

Η προτεραιότητα της Τουρκίας η οποία καταβάλλει κάθε προσπάθεια στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Συρία, είναι η εξαφάνιση κάθε είδους τρομοκρατικής παρουσίας στα σύνορα της με αυτή την χώρα, η οποία αποτελεί σύνορο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή.

Η Επιχείρηση `Κλαδί Ελιάς` που πραγματοποιείται στο Αφρίν ενάντιων του PKK/PYD/YPG και του DEASH, με τον οποίο μοιράζονται την ίδια μοίρα, θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Η Τουρκία θα αποτρέψει πάσα θυσία την κατοχή των εδαφών των όμορων περιοχών της Συρίας από αυτήν την οργάνωση και θα κάνει ότι μπορεί για να αποδείξει το μέγεθος του λάθους των Συμμάχων οι οποίοι θεωρούν ότι είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσουν τους τρομοκράτες του PKK/PYD/YPG ως μισθοφόροι στον δήθεν αγώνα τους κατά του DEASH και το πόσο κακή ιδέα είναι αυτή.

Οι Σύμμαχοί μας θα συνειδητοποιήσουν ότι η Τουρκία είναι και θα εξακολουθήσει να είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος για την Ευρώπη και για την ασφάλεια της περιοχής. 



Άρθρο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεχμέτ Τσαβούσογλου που δημοσιεύθηκε στις 20 Μαρτίου 2018 στην εφημερίδα Le Monde