Αντίστροφη μέτρηση για το «μαύρο» στο Mega μετά την απόφαση του ΕΣΡ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Αντίστροφη μέτρηση για το «μαύρο» στο Mega μετά την απόφαση του ΕΣΡ


Αντίστροφη μέτρηση για το «μαύρο» στο Mega μετά την απόφαση του ΕΣΡΣε λίγα εικοσιτετράωρα η DIGEA θα ρίξει το σήμα του σταθμού αν δεν αντιδράσουν άμεσα οι μέτοχοι του με ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να κερδίσουν παράταση «ζωής»

Η επόμενη ημέρα της απόφασης του «μαύρου» για το Mega βρίσκει τον σταθμό όλο και πιο κοντά στο οριστικό τέλος του. Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί στην Διαύγεια η απόφαση που ελήφθη χθες, Τρίτη, από τα μέλη του ΕΣΡ και η οποία κάνει λόγο για διακοπή λειτουργίας του καναλιού. Στη συνέχεια, η απόφαση μεταβιβάζεται στην ΕΕΤΤ και εκείνη με την σειρά της δίνει εντολή στην DIGEA να διακόψει το σήμα του. Όλα είναι θέμα εικοσιτετραώρων πλέον και ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα. Ο μόνος τρόπος να δοθεί παράταση είναι η άμεση αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τηλέτυπος το οποίο θα πρέπει σήμερα να δώσει εντολή στους δικηγόρους της εταιρείας να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή αναίρεσης της απόφασης στο ΣΤΕ εάν και εφόσον επιθυμούν κάτι τέτοιο οι μέτοχοί του. Αν αυτά γίνουν δεκτά από εκείνη την στιγμή ως και την εκδίκαση της υπόθεσης η οποία μπορεί και να γίνει σε ένα μήνα ή ένα χρόνο το Mega μπορεί να συνεχίσει να εκπέμπει. Αλλιώς, ως την Παρασκευή, ή την άλλη εβδομάδα θα έρθει ο ξαφνικός θάνατος του ιστορικού καναλιού το οποίο μετά από πολύμηνη περιπέτεια θα εξαφανιστεί από τον χάρτη της ιδιωτικής τηλεόρασης τον οποίο στιγμάτισε με το περιεχόμενο και την αισθητική του τα τελευταία 28 χρόνια.


Η χθεσινή ημέρα ήταν δραματική για τον σταθμό, τους εργαζομένους του και όλους όσοι γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει Mega. Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία του ΕΣΡ όπου συνεδρίαζαν τα μέλη του προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη του. Στο άκουσμα της τελικής απόφασης το σοκ ήταν μεγάλο και οι αντιδράσεις έντονες. Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί τους εμπόδισαν να παραστούν στην ενημέρωση και το κτίριο σφραγίστηκε και κλειδώθηκε από νωρίς. 
Το συμπέρασμα στην τελευταία σελίδα της τετρασέλιδης απόφασης δεν άφηνε περιθώρια.  «Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναγνωρίζει ότι ο τηλεοπτικός σταθμός με το διακριτικό τίτλο «MEGA CHANNEL» εμπίπτει στη ρύθμιση του άρθρου 28 παρ. 10 του Ν. 4496/2017 και υποχρεώνει τη λειτουργούσα αυτόν εταιρεία με την επωνυμία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» να τερματίσει τη λειτουργία του». Μία απόφαση η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία, 6 – 3 και με σαφές σκεπτικό το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Ο τηλεοπτικός σταθμός με το διακριτικό τίτλο «MEGA CHANNEL» λειτούργησε επί πολλά έτη με βάση σχετικές διοικητικές πράξεις ως ενημερωτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας, δεν έλαβε δε μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα, που άρχισε με την προκήρυξη 1/2017 του ΕΣΕ (δημοσιευθείσα την 27-11-2017). Ο σταθμός αυτός δεν είχε υποβάλλει δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του, είναι δε κοινώς γνωστό (πανελλήνιο πασίδηλο) ότι από το μήνα Σεπτέμβριο του 2016 διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων». 
Τα μέλη του ΕΣΡ απέρριψαν το βασικό επιχείρημα του καναλιού ότι από τον Οκτώβριο του 2016 εκπέμπει μόνο ψυχαγωγικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου, είναι θεματικό κανάλι, γεγονός που του εξασφαλίζει εκπομπή μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις θεματικές άδειες. Δεν ήταν πρόθεση του Mega σύμφωνα με το ΕΣΡ αλλά αποτέλεσμα της διακοπής μετάδοσης του ενημερωτικού προγράμματός του και δεν κατατέθηκε ποτέ ούτε υπεύθυνη δήλωση αίτησης αλλαγής περιεχομένου ούτε εμπρόθεσμα ούτε εκπρόθεσμα. Κατόπιν τούτου και εφόσον πέρασαν οι τρεις μήνες που ορίζει ο Νόμος ως προθεσμία μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών ο σταθμός θα πρέπει να κλείσει.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τους εργαζόμενους οι οποίοι έδωσαν στην δημοσιότητα ένα ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο υποστηρίζουν πως «Η απόφαση του ΕΣΡ βάζει και τυπικά την «ταφόπλακα» στη λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας. Παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων που στήριξαν έμπρακτα το κανάλι, παραμένοντας απλήρωτοι και χωρίς καμία στήριξη από την πλευρά των μετόχων, φαίνεται ότι θα ικανοποιηθούν όλοι αυτοί που επιθυμούσαν διακαώς το κλείσιμο του Mega» αναφέρουν οι εργαζόμενοι. 

Σημειώνουν επίσης πως η ευθύνη βαραίνει μετόχους, κυβέρνηση, τράπεζες και ανταγωνιστές. «Ο καθένας μπορεί να βάλει τους εμπλεκόμενους σε όποια σειρά θέλει. Και οι εργαζόμενοι καταλήγουμε στην πυρά, ως μία άλλη Ιφιγένεια, προκειμένου να ικανοποιηθούν επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Υπάρχει χρόνος και τρόπος να αποτραπεί το «μαύρο»; Εφόσον θέλουν οι μέτοχοι, υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν όλα τα νομικά εργαλεία για να πετύχουν την αναστολή εφαρμογής της απόφασης του ΕΣΡ. Οι 420 εργαζόμενοι καλούμε τους μετόχους να αποδείξουν έμπρακτα τη βούληση τους για να «παραμείνει στη ζωή» το κανάλι και άμεσα να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποβεί μοιραία και πρέπει να γνωρίζουν ότι θα αναλάβουν την ευθύνη για το «λουκέτο» του καναλιού. 

Όλα όσα έχουν συμβεί στο Mega τα τελευταία δύο χρόνια καταπατούν κάθε έννοια λογικής και ηθικής, ενώ έχει καταστρατηγηθεί η εργατική νομοθεσία. Φτάσαμε στο σημείο από την απλήρωτη εργασία μας να έχει αποπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας, με τις αμοιβές μας να παραμένουν δεσμευμένες στις τράπεζες. Και όλοι να σφυρίζουν αδιάφορα.

Καλούμε τους μετόχους, την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις Τράπεζες να βρουν τρόπο να μας αποδοθούν τα οφειλόμενα μας. Μόνο ένα μέρος των δεσμευμένων από τις τράπεζες χρημάτων, αρκεί για να εξοφληθούμε.

Επιτέλους, έφτασε η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Γιατί μιλάμε για ανθρώπινες ζωές 420 ανθρώπων και των οικογενειών τους».

Ακολούθησε η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ και των άλλων σωματείων των εργαζομένων. H ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της κάλεσε τους μετόχους του Mega να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στο «μαύρο» και ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες που μπορούν να καταστήσουν ανενεργή έστω και προσωρινά την απόφαση του ΕΣΡ. 

Παράλληλα τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 της Τετάρτης, 14 Μαρτίου 2018 για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης που εργάζονται στην ΕΡΤ (και στην ΕΡΤ-3) και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας (Alpha, Antenna, Μακεδονία, ΣΚΑΙ, STAR, EPSILONTV και ΑΡΤ), σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στον τηλεοπτικό σταθμό “MEGA” μετά την απόφαση του ΕΣΡ να ρίξει «μαύρο» στο κανάλι. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει τα εξής: 
«Οι μέτοχοι του «MEGA» δεν μπορεί να παραμένουν άλλο… αμέτοχοι. Η αρνητική απόφαση του ΕΣΡ στο αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού «MEGA» για αλλαγή της φυσιογνωμίας του, ρίχνει «μαύρο» στο πρώτο ιδιωτικό κανάλι της χώρας και οδηγεί σε εξόντωση τους 420 απλήρωτους εργαζόμενους. 

Ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει σε λειτουργία το «MEGA» είναι, εδώ και τώρα οι μέτοχοι, να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που παρέχει ο Νόμος προκειμένου να καταστεί προσωρινά ανενεργή και τελικά να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ που βάζει «λουκέτο» στο κανάλι. Χρόνος υπάρχει. Όπως και νομικά εργαλεία που μπορούν να αποτρέψουν το καίριο αυτό πλήγμα στην πολυφωνία και στη Δημοκρατία. Ήρθε η ώρα επιτέλους, να αποδείξουν ότι οι μέχρι τώρα ενέργειές τους δεν ήταν προσχηματικές.

Στο χέρι των μετόχων είναι να μην ταυτιστούν στην κοινή γνώμη ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αντεργατικής συμπεριφοράς προς εργαζόμενους που όχι απλώς στήριξαν τη λειτουργία του με την απλήρωτη εργασία τους – επί περίπου δύο χρόνια – αλλά και που ελέω αυτής αποπληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας. Οι Ενώσεις των εργαζομένων τελούμε σε επαγρύπνηση και δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που έστω και τώρα θα δίνει προοπτική σωτηρίας στο κανάλι.

Καλούμε την κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και τις Τράπεζες να βρουν τρόπο να αποδοθεί άμεσα στους εργαζόμενους μέρος των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί στις Τράπεζες από την απλήρωτη εργασία τους».

Σήμερα είναι μία κρίσιμη ημέρα. Αν υπάρξει άμεση αντίδραση από την πλευρά των μετόχων τότε όλα μπορεί έστω και προσωρινά να αλλάξουν. Αν δεν γίνει κάτι απλώς όλοι θα μετρούν αντίστροφα μέχρι να πέσει το σήμα ενός ιδιωτικού σταθμού που άφησε ένα ισχυρό στίγμα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. 
protothema.gr