Βρετανία: Εισήγηση για ενταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και χωρίς συμφωνία - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Βρετανία: Εισήγηση για ενταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και χωρίς συμφωνία

brexit1-thumb-largeΜε την έκθεση της του προηγούμενου μήνα, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων συστήνει στη βρετανική κυβέρνηση την υποστήριξη της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ακόμη και χωρίς να έχει λυθεί η διαφορά της χώρας με την Ελλάδα για την ονομασία της, αναφέρει δημοσίευμα του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, η έκθεση με τον τίτλο «Το Ηνωμένο Βασίλειο και το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων» φτάνει στο συμπέρασμα ότι το Λονδίνο πρέπει να ταχθεί υπέρ της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, τόσο για την ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή, όσο και για να δείξει ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη συνεχίζει να είναι ένα από τα βασικά μελήματα της βρετανικής κυβέρνησης, παρά την προοπτική του Brexit.

Η επιτροπή είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Ντιμιτρόφ, ο οποίος είπε ότι είναι σκοπός του να παρουσιάσει τη χώρα του ως σύμμαχο της Ελλάδας. Επιπλέον, ένας αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε στη κατάθεση του θετική την αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια.

Επιπλέον, η επιτροπή καταλήγει ότι το Λονδίνο πρέπει να ενθαρρύνει τις συνομιλίες μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, επισημαίνοντας στις δύο πλευρές τις ευκαιρίες για λύση και παροχή πρακτικής βοήθειας, όπου αυτό είναι δυνατό.

Ωστόσο, στην παράγραφο 43 της έκθεσης αναφέρεται: «Το ΗΒ θα έπρεπε να υποστηρίξει μέτρα που θα βοηθήσουν τη Μακεδονία (sic) να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με ή χωρίς λύση στο ζήτημα του ονόματος».

Παρ' όλα αυτά, η επιρροή της συγκεκριμένης επιτροπής επί της βρετανικής κυβέρνησης είναι σχετικά περιορισμένη, χωρίς αυτό ωστόσο να σημαίνει ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι συστάσεις της. kathimerini.gr