Ο Mr Tesla πάρκαρε... για επενδύσεις στην Ελλάδα - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Ο Mr Tesla πάρκαρε... για επενδύσεις στην Ελλάδα

Η προσέλκυση του τεχνολογικού γίγαντα έγινε εφικτή χάριν στην άψογη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, όπως το Οικονομικών και το Ανάπτυξης.
Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς πιο πολυσήμαντη επένδυση για την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας μας. Ο κολοσσός της Σίλικον Βάλεϊ Tesla Inc, ο οποίος έχει μεταμορφώσει την αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και οραματίζεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην ενέργεια και τη διαστημική τεχνολογία, επέλεξε την Ελλάδα για το πρώτο του τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) εκτός Αμερικής. Παρά την έντονη διεκδίκηση της επένδυσης από πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Τουρκία τους τελευταίους μήνες, το επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού και των ερευνητικών ιδρυμάτων στη χώρα μας, καθώς και η ετοιμότητα και ο επαγγελματισμός της ελληνικής κυβέρνησης κατέστησαν ελκυστικότερο το ελληνικό «πακέτο» για την Tesla.

Την περασμένη Πέμπτη το «Εθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε την καταχώριση της Μονοπρόσωπης ΕΠΕ «Tesla Greece» στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και ξεκίνησε αμέσως το ρεπορτάζ για την κολοσσιαίας σημασίας επένδυση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ίδρυση του πρώτου τμήματος R&D της εταιρείας εκτός ΗΠΑ, που αφορά στην «καρδιά» των καινοτομιών της Tesla- τους ρηξικέλευθους ηλεκτρικούς κινητήρες των οχημάτων της- ενώ έχει ήδη εγκατασταθεί σε κτίριο που μισθώνει στο Τεχνολογικό Πάρκο του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος». Σύμφωνα με πληροφορίες, καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο του μεγάλου «deal» με την Tesla φέρεται να έπαιξε ο Ελληνας επικεφαλής Ερευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων, Κωστής Λάσκαρης.

Η προσέλκυση του τεχνολογικού γίγαντα έγινε εφικτή χάριν στην άψογη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, όπως το Οικονομικών και το Ανάπτυξης, που ήραν τα εμπόδια με στόχο να καταστεί η χώρα μας ελκυστική για επενδύσεις στον χώρο της επιστημονικής έρευνας. Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η επιτυχία πιστώνεται στον αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, ο οποίος φέρεται να είναι ο αρχιτέκτονας του εγχειρήματος να εγκατασταθεί το τμήμα R&D της Tesla στην Ελλάδα. Ερωτηθείς από το «Εθνος της Κυριακής», ο αναπληρωτής υπουργός επιβεβαίωσε την ίδρυση της Tesla Greece, δηλώντας για τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας.

«Μετά από πολύμηνες συζητήσεις η πολιτική του Τομέα Ερευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ για την προσέλκυση Τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης, των λεγόμενων R&D, εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα υλοποιείται με την ίδρυση της Tesla Greece”, αναφέρει ο κ. Φωτάκης, την οποία χαρακτηρίζει ως “την απαρχή ενός νέου τύπου επενδύσεων στη χώρα. Επενδύσεις που βασίζονται στην Ερευνα, την Καινοτομία και τη Γνώση”.

Μάλιστα θεωρεί τη σημασία της επένδυσης του αμερικανικού κολοσσού για τη χώρα μας “πολύπλευρη”: “Αποτελεί απτό δείγμα εμπιστοσύνης στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, ιδιαίτερα στο τοπίο που διαμορφώνεται για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα μετά τον Αύγουστο του 2018”. “Όπως η ίδια η εταιρεία έχει επισημάνει”, συνεχίζει, “ένα βασικό κίνητρο για την επιλογή της Ελλάδας ήταν το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό που υπάρχει στη χώρα. Πρόκειται για τους Έλληνες Μηχανικούς και Τεχνικούς που προέρχονται από τα Ελληνικά δημόσια ΑΕΙ. Το στοιχείο αυτό αποδεικνύει την ποιότητα της εκπαίδευσης και κατάρτισης που προσφέρουν και που ατυχώς κάποιοι επιμένουν να αγνοούν στην προσπάθειά τους να τα απαξιώσουν». huffingtonpost.gr