Novartis: Ολες οι καταθέσεις των τριών μαρτύρων για τους 10 πολιτικούς - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Novartis: Ολες οι καταθέσεις των τριών μαρτύρων για τους 10 πολιτικούς

Φωτογραφία: Intimenews/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣΟι τρεις προστατευόμενοι  μάρτυρες έχουν δώσει συνολικά 20 καταθέσεις οι οποίες ξεκίνησαν  από τις 6 Νοεμβρίου  του 2017 και ολοκληρώθηκαν  στις 4 Φεβρουαρίου  του 2018.
Η πρώτη μάρτυρας που κατέθεσε είναι η Αικατερίνη Κελέση, η  οποία  κατέθεσε 9 φορές  και  η πρώτη της κατάθεση έγινε στις  6 Νοεμβρίου 2017
Ο δεύτερος μάρτυρας ήταν ο Γιάννης Αναστασίου  ο οποίος κατέθεσε τέσσερις φορές  με  πρώτη φορά στις 3 Ιανουαρίου του 2018 και  ο τρίτος μάρτυρας είναι ο Μάξιμος Σαράφης ο οποίος κατέθεσε επτά φορές με  πρώτη φορά στις  12 Ιανουαρίου 2018.
Οι αναφορές στον Αντώνη Σαμαρά 
Η  πρώτη αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό  Αντώνη Σαμαρά γίνεται από την Αικατερίνη Κελέση στην κατάθεση της την  1 Δεκεμβρίου 2017
«Στα μέσα του 2013 αν θυμάμαι καλά ο Φρουζής συναντήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Harvard project ,που  αφορούσε στην πρόσβαση ασθενών στην Ελλάδα σε υπάρχουσες και νέες θεραπείες, με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σαμσονάιντ τύπου τρόλεΐ την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων χρώματος μωβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά».
Η κ. Κελέση συνεχίζει την κατάθεση της για τον πρώην πρωθυπουργό στις 11 Δεκεμβρίου  και αναφέρει ότι «διευκρινίζω ότι το ποσό το οποίο δόθηκε στον πρώην πρωθυπουργό στα πλαίσια του Harvard  project αποσκοπούσε στο  να εξασφαλίσει την εύνοια του  υπέρ των εμπορικών σκοπών της Novartis».
Όπως αναφέρει η μάρτυρας «κατά τα έτη  2013 -2014 στο αμφιθέατρο της Novartis  ο Φρουζής  απευθυνόμενος στους συνεργάτες του και στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας είχε πει ότι η κυβέρνηση κάνει ότι θέλει η Novartis  και ότι ο ίδιος έχει απευθείας επαφές με την τρόικα προκειμένου να εξασφαλίσει το βέλτιστο όφελος για την εταιρεία».
Η κ. Κελέση δίνει και τρίτη κατάθεση στις  29 Δεκεμβρίου 2017 όπου αναφέρεται και πάλι στον Αντώνη Σαμαρά
«Το ραντεβού του Φρουζή με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου κλείστηκε και ρυθμίστηκε  από την γραμματεία  του με τέτοιο τρόπο ώστε το όχημα του κ. Φρουζή, αν θυμάμαι καλά μάρκας BMW χρώματος μαύρου ,να εισέλθει και να σταθμεύσει  στο μέγαρο Μαξίμου».
Σε νέα  κατάθεση της κ. Κελέση  στις 28 Ιανουαρίου 2018 ερωτάται από τους εισαγγελείς πως κανονίστηκε η συνάντηση Σαμαρά Φρουζή στο μέγαρο Μαξίμου και πως η ίδια ξέρει ότι τα χρήματα παραδόθηκαν στον πρώην πρωθυπουργό.
«Μια βδομάδα περίπου πριν τη συνάντηση  ο  Φρουζής  είχε συναντηθεί με τον στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά Δημήτρη Πτωχο με τον οποίο είχε αναπτύξει επαφή. Ακολούθως μέσω της Γραμματείας   του γραφείου Σαμαρά στο μέγαρο Μαξίμου κλείστηκε το ραντεβού, μεσημεριανές ώρες 2-3  και  ζητήθηκε από τον Φρουζή να φέρει μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ σε δεύτερη επικοινωνία ο  Φρουζής ζήτησε να του επιτραπεί η είσοδος με το αυτοκίνητο και για το λόγο αυτό έδωσε και τον αριθμό της πινακίδας του.  Φεύγοντας ο Φρουζής από τα γραφεία της Novartis  στην μεταμόρφωση Αττικής έχοντας τοποθετήσει  τη βαλίτσα με τα χρήματα που σας έχω περιγράψει στο χώρο αποσκευών του αυτοκινήτου και ενώ  μεσολάβησε χρονικό διάστημα περίπου 1 ώρας,  ενημέρωσε  την γραμματεία  του γραφείου του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου ότι  επίκειται άμεσα η άφιξη του εκεί ώστε να του επιτραπεί η είσοδος στο χώρο στάθμευσης του Μεγάρου Μαξίμου»
Στην τελευταία κατάθεση της στις  4 Φεβρουαρίου 2018 η κ. Κελέση αναφέρεται σε συναντήσεις  του Φρουζή  με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
«Στις 26 Σεπτεμβρίου 2013 ο  Φρουζής συναντήθηκε με το Δημήτρη Πτωχό  στενό συνεργάτη του Σαμαρά στο γραφείο του τελευταίου καθώς επίσης και  στις 18 Οκτωβρίου 2013 είχε δεύτερη συνάντηση με τον Πτωχό   στο μέγαρο Μαξίμου.
Στις 21 Οκτωβρίου 2014 ο Φρουζής είχε συνάντηση με τον Παπασταύρου επίσης στενό συνεργάτη του Σαμαρά.
Στις 3 Απριλίου 2014 είχε συνάντηση στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου και στις  14 Απριλίου 2014 στη λεωφόρο Αθηνών 110 με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη επίσης στενό συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά είχε μάλιστα και την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου».
Όμως για την διεύθυνση της λεωφόρου Αθηνών η κ. Κελέση φαίνεται ότι κάνει λάθος καθώς εκεί δεν υπάρχει  γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη αλλά το Γραφείο του προέδρου  του Ε.Χ.  Σωκράτη Λαζαρίδη.
Οι καταθέσεις για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο
Για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο η πρώτη αναφορά γίνεται από τον  Μάξιμο Σαράφη  στην πρώτη κατάθεση του στις  12 Ιανουαρίου 2018  και μεταξύ άλλων αναφέρει   ότι  «κατά  το 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα «παγκόσμιες ημέρες υγείας» το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας communication in practices συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα. Επειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου υγείας στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Γκοτσόπουλός με την έγκριση του διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου Αλέξη Ζορμπά ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που  παρείχε. Για παράδειγμα η χορηγία της  παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 € ανά εταιρία. Η Novartis  χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου υγείας με το ποσό των 50.000 € για τις κάτωθι υπηρεσίες:
Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά, εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου το οποίο ουδέποτε στήθηκε, ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώριση στην εφημερίδα Metropolis η οποία ουδέποτε δημοσιεύτηκε, και διαφημιστική εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων  τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν, δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5000 € η εταιρεία χορήγησε το ποσό των 50.000 €.  Ο κ. Φρουζής επικοινώνησε με ανώτατα στελέχη της εταιρείας και ανέφερε πως ο λόγος που τιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Novartis  από τον κ. Αβραμόπουλο».
Στη συνεχείς  γίνεται αναφορά στην στενή συνεργασία της Novartis  και του υπουργείου υγείας  μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του γενικού διευθυντή  Θεόδωρου Παπαδημητρίου που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας της γρίπης  Η1Ν1.  «Η Novartis  την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για τον Η1Ν1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα 5 . Με τον ανώτερο τρόπο ο τότε υπουργός υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο οποίος τελούσε  εν αγνοία να εξαγγέλλει  ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού.   Το  ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Για την παραγγελία των εμβολίων ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος είχε αναλάβει την διαπραγμάτευση και έκλεισε την συμφωνία εκ μέρους της Novartis  και δωροδόκησε  τον Θεόδωρο Παπαδημητρίου, τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου,  υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και τον τότε υπουργό υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.  Για  το ξέπλυμα  των χρημάτων που δόθηκαν στους τρεις χρησιμοποιήθηκε μεταξύ άλλων ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και  φαρμακοοικονομικών μελετών της εθνικής σχολής υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο, ο  οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού υγείας μέσω του ομίλου Γριβέα».
Ο μάρτυρας εικάζει για το ποσό που όπως λέει έλαβε ως  δώρο ο υπουργός υγείας αναφέροντας «θεωρώ αντίθετο  στην λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο πόσο κάτω των 200.000 €».
Ο μάρτυρας συνεχίζει αναφερόμενος στο διαγωνισμό για το μοριακό έλεγχο αίματος.
«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά τη γνώμη μου στο χώρο της υγείας αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιο hiv».
Όπως αναφέρει ο μάρτυρας «ο υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε ποτέ στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων € αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου.  Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ διέθεταν μόνο δύο εταιρείες οι ROCHE και CHIRON που ανήκουν στον όμιλο Novartis.
«Το ύψος του κόστος των τεστ ανά εταιρία ήταν 40 και 50  ευρώ αντιστοίχως όταν» όπως λέει ο μάρτυρας «στις διάφορες χώρες της Ευρώπης η τιμή ήταν από 5 έως 15 € ανά τεστ ενώ  σήμερα στη χώρα μας τα ίδια τεστ κοστολογούνται στο ύψος περίπου των 5 ευρώ» .
Μάλιστα όπως αναφέρει ο μάρτυρας «για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της  μεθόδευσης  κάποια στιγμή ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έγινε διεθνής αλλά παραταύτα προτιμήθηκαν οι ανωτέρω αντιπρόσωποι των εταιρειών»
Και εδώ ο μάρτυρας εκτιμά με βάση τη λογική του το ποσό της μίζας λέγοντας  «με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε  μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατομμυρίων €»
Όπως αναφέρει στη συνέχεια «το ποσό της μίζας μοιράστηκαν ο τότε υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Αριστείδης Καλογερόπουλος και ο τότε γενικός διευθυντής του ΚΕΛΠΝΟ Θεόδωρος Παπαδημητρίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα χρήματα που δόθηκαν ως μίζα ξεπλύθηκαν και από δραστηριότητες της ΕΣΔΥ διά του κ. Κυριόπουλου».
Στο Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφέρεται και η Αικατερίνη Κελέση στην κατάθεση της 25 Νοεμβρίου 2017.
«Εκδόθηκαν δύο διαδοχικές αποφάσεις του Αβραμόπουλου για την κάλυψη της ανάγκης να αγοραστούν εμβόλια για τη γρίπη των χοίρων. Η δεύτερη απόφαση μάλιστα  λήφθηκε χωρίς να έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα από την πρώτη παρτίδα. Ο Αβραμόπουλος έλαβε για το λόγο αυτό μεγάλο χρηματικό ποσό οπωσδήποτε άνω των 200.000 €. Και ο Αβραμόπουλος προωθούσε τα συμφέροντα της Novaartis όπως έχω περιγράψει και με τους υπόλοιπους υπουργούς υγείας πάντα με χρηματικά ανταλλάγματα. Εξυπηρετούσε όμως κατά κύριο λόγο και πάντα έναντι χρηματικού ανταλλάγματος τα συμφέροντα της εταιρείας ΦαρμαΣερβ Λιλλυ ΑΕΒΕ».
Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες για τον Αδωνι Γεωργιάδη
Για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και πρώην υπουργό υγείας  Αδωνι Γεωργιάδη η πρώτη αναφορά γίνεται απο τον μάρτυρα  Μάξιμο Σαράφη στις 2 Φεβρουαρίου. Ο μάρτυρας   αναφέρει οτι «η έξ απόρρητων γραμματέας του κ.Καρταβά κανόνισε τις απόρρητες  συναντήσεις του Φρουζη με τον κ. Γεωργιάδη. Αντικείμενο αυτών  των συναντήσεων  πιθανολογώ» λέει ο μάρτυρας «ήταν το κλείσιμο συμφωνιών μεταξύ της εταιρείας και του υπουργού προκειμένου ο τελευταίος να  λαμβάνει ευνοϊκές για την εταιρεία πολιτικές αποφάσεις».  Ο μάρτυρας όπως αναφέρει  αυτο  το βασίζει  στο γεγονός ότι οι πιο τακτικές επικοινωνίες γίνονταν  μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών  λογαριασμών  και μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα προσωπικά τους τηλέφωνα και όχι μέσω των επισήμων υπηρεσιακών  λογαριασμών  του υπουργείου.
Ο μάρτυρας Σαράφης εμπλέκει και τις εκδοτικές  και τηλεοπτικές δραστηριότητες του Αδωνι Γεωργιάδη στο ξέπλυμα του χρήματος.  Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε  ως  δώρα  τις  εκδοτικές του δραστηριότητεςκαθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων  και διοργάνωσης εκδηλώσεων σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής Γραμματείας . Με  το δεδομένο ωστόσο ότι η επένδυση της τηλεπώλησης  των βιβλίων ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης του συμπεραίνω ότι τα έσοδα από τις πιο πάνω δραστηριότητες είναι προφανώς εικονικά και συνδέονται με το ξέπλυμα παράνομων  χρημάτων».
Στον Αδωνι Γεωργιάδη και στα μέλη της επιτροπής διαμόρφωσης των τιμών των  φαρμάκων αναφέρεται επίσης και  ο   δευτερος προστατευόμενος μάρτυρας Γιάννης Αναστασίου στην κατάθεση της 26 Ιανουαρίου.
Λέει ότι «στην διαμόρφωση των τιμών επί υπουργίας Γεωργιάδη σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν πρόσωπα όπως η Μαρία Σκουρολιάκου και  ο Δημήτρης Λιντζέρης από πλευράς ΕΟΦ και ο Χαράλαμπος Καραθάνος πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ , οι οποίοι ήταν μέλη της επιτροπής τιμών. Ο δε  Καραθάνος ήταν και αναπληρωτής πρόεδρος της και σε αυτή την περίπτωση» αναφέρει ο μάρτυρας «γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωναν  τις τιμές επωφελεία της Novartis  και θεωρώ λογικά δυνατόν να γίνονται αυτά εν αγνοία του υπουργού που είχε και την ευθύνη έγκρισης  των τιμών».
Η τρίτη προστατευόμενη μάρτυρας  Αικατερίνη Κελέση στην κατάθεση της  8 Νοεμβρίου 2017 αναφέρεται στις στενές όπως λέει σχέσεις Γεωργιάδη Φρουζη και στα χρήματα που όπως ισχυρίζεται πήρε σε βαλίτσα . «Ο Γεωργιάδης είχε πολύ στενή σχέση και επαφή με το Φρουζή δια ζώσης  και με  ανταλλαγής μηνυμάτων και προωθούσε ιδιαίτερα τα συμφέροντα της εταιρείας.  Ο Γεωργιάδης σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς την Novartis  ποσού 65 εκατομμυρίων € το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στις υπόλοιπες φαρμακευτικές για τα πρόσωπα του Γεωργιάδη και του Φρουζη και ο τελευταίος κατηγορήθηκε ότι προωθούσε αποκλειστικά τα συμφέροντα της Novartis παρά το γεγονός οτι ήταν πρόεδρος της ΣΦΕΕ. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αυτές ο Φρουζής διέρρευσε στον τύπο την πληροφορία ότι δήθεν είχε διαταραχθεί η σχέση του με τον Γεωργιάδη. Γνωρίζω ότι ο Γεωργιάδης είχε  κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση αυτή ποσό γύρω στα 2 εκατομμύρια € το οποίο και έλαβε αμέσως μετά την καταβολή των 65 εκατομμυρίων €.  Τα χρήματα αυτά τα πήρε όπως σας έχω αναφέρει με βαλιτσάκι στο υπουργικό του γραφείο».
Η κ. Κελέση στην τελευταία της κατάθεση στις  4 Φεβρουαρίου 2018   αναφέρεται ξανά  στον Αδωνι Γεωργιάδη.
«Γνωρίζω συγκεκριμένα οτι ο Φρουζης  συναντήθηκε με τον Γεωργιάδη στις  9 Σεπτεμβρίου 2013 στο υπουργείο υγείας και την επόμενη μέρα 10 Σεπτεμβρίου 2013 και είχε συνάντηση επίσης στο υπουργείο με τον Γεωργιάδη και τον Στουρνάρα. Επίσης είχε συνάντηση με τον Γεωργιάδη  στις  30 Σεπτεμβρίου 2013 όπου  ανέφερε ότι έκλεισε ραντεβού μαζί του  μισή ώρα μετά από την κανονική συνάντηση . Η  σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα μισή ώρα μετά την κυρία συνάντηση του υπουργού με τον Φρουζή και με εκπροσώπους άλλων φαρμακευτικών εταιρειών με σκοπό σε αυτή να βρίσκεται μόνος του με τον υπουργό ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα  χρήματα που είχε μαζί του στο βαλιτσάκι.
Στις αρχές του 2014 ο Γεωργιάδης παρέδωσε στον Φρουζή εμπιστευτικό ανεπίσημο έγγραφο με το οποίο τον ενημέρωνε για τις δαπάνες που θα έκανε το υπουργείο υγείας το πρώτο τετράμηνο του 14 στο χώρο του φαρμάκου, για τα ποσά του rebate και του  clawback των φαρμακευτικών εταιρειών, για τις συμμετοχές των  ασφαλισμένων  στην αγορά των φαρμάκων, για τις συνταγογραφήσεις  των γενόσημων φαρμάκων και για τα φάρμακα υψηλού κόστους».
Η κ. Κελέση  προσθέτει ακόμα   ότι «στην περίπτωση Γεωργιάδη γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε  απευθείας χέρι με χέρι σε τρεις περιπτώσεις τα χρήματα  έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά εντός κίτρινων  φακέλων . Μια  φορά εντός του ξενοδοχείου Λιντρα Μάριοτ όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 € το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του κ. Γεωργιάδη και τις άλλες δύο φορές εντός του υπουργείου υγείας όπου έλαβε 50.000 € και  20.000 € αντίστοιχα περίπου».
Η πρώτη αναφορά για τον Ανδρέα Λοβέρδο
Η πρώτη αναφορά στον πρώην υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο γίνεται απο τον  κ. Σαράφη στην κατάθεση της 12/1/18  όπου αναφέρει ότι «ο Ανδρέας Λοβέρδος δωροδοκήθηκε κατεπανάληψή από τη Novartis  επειδή φρόντιζε να δίδεται πλήρης αποζημίωση σε φάρμακα της  εταιρείας, ογκολογικά, αιματολογικά και φάρμακα σπάνιων παθήσεων».
Στις 15 Ιανουαρίου ο Μάξιμος Σαράφης συνεχίζει  την κατάθεση του για τον  Ανδρέα Λοβέρδο για τον οποίο λέει πως είχε απευθείας επικοινωνία με τον Κωσταντίνο Φρουζή και επικοινωνούσαν μέσω των προσωπικών τους e-mails.
Ο μάρτυρας εκτιμά ότι αφού είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους e-mails αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό. Επίσης προσθέτει ότι είχαν τακτική επαφή και από κοντά.
Για την τιμολόγηση δύο φαρμάκων του GILENYA και του TASIGNA150 ο μάρτυρας Σαράφης εμπλέκει τους δημοσιογράφους Νίκο Χασαπόπουλου και Έλενα Φυντανίδου για τους οποίους λέει ότι κατόπιν εντολής της Novartis  σύστησαν την  εταιρεία Prestige  με  αντικείμενο δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση. «Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από τη Novartis  έργα συνολικού ύψους 200.000 € στη διάρκεια μιας διετίας προκειμένου να προωθήσει σε επίπεδο δημοσιότητας την κατεξαίρεση τιμολόγηση των δύο φαρμάκων μέσα στον Αύγουστο του 2011, να καλλιεργηθεί μια θετική πολιτική εικόνα του Ανδρέα Λοβέρδου και να καλλιεργηθεί η θετική εικόνα του Φρουζή  ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ».
Ο μάρτυρας αναφέρεται και σε συνάντηση που είχε κανονιστεί στο σπίτι του Νίκου  Χασαπόπουλου μεταξύ  Λοβέρδου και Φρουζή. «Το  ραντεβού στο οποίο παραβρέθηκαν οι Φρουζής Χασαπόπουλος και Λοβέρδος έγινε το καλοκαίρι του 2011 και σίγουρα πριν την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων». Όπως λέει ο μάρτυρας «γνωρίζω ότι ο Λοβέρδος για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε. Πιθανολογώ ότι η  δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής. Στις  21 Ιουλίου 2011 και ώρα 20.52 εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Φρουζή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis  και τον οικονομικό διευθυντή της Novartis  με τίτλο «παρακαλώ λάβετε υπόψη». «Πιθανολογώ» συνεχίζει ο μάρτυρας «δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψιν ότι δεν γνωρίζει να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφερόταν τα εξής:  Ο αντιπρόεδρος ζητει να λάβει έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του  τμήματος του  ύψους 200.000 € για τον προϋπολογισμό του 2012. Ο Φρουζης ζητούσε με  επιμονή αυτή την αύξηση του προϋπολογισμού ώστε  η εταιρεία να πετύχει τους φιλόδοξος στόχος της.
Ο Φρουζης  ανέφερε  ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους σχετικούς τομεάρχες  υγείας διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας».
Στη συνεχείς  ο μάρτυρας αναφέρει ότι  «το δώρο που έλαβε για την τιμολόγηση των δύο φαρμάκων ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 € συνολικά και προσθέτει πως επί υπουργίας του η Novartis  δωροδόκησε κατεπανάληψή και εν γνώση του κ. Λοβέρδου τον σύμβουλο του Νικόλαο  Μανιά ο  οποίος ήταν αρμόδιος για να περνάει τις τιμές των φαρμάκων στο λογισμικό που  ο ίδιος δημιούργησε με χρηματοδότηση της Novartis .  «Με  αυτό τον τρόπο ο Μανιάς καθόριζε  τις τιμές όλων των φαρμάκων της αγοράς.  Η δωροδοκία προς τον Μανιά γινόταν μεταξύ άλλων και μέσω συμβάσεων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών που είχε συνάψει η Novartis  με εταιρεία συμφερόντων του.
Ο μάρτυρας αναφέρει ότι «ο κ. Λοβέρδος δωροδοκήθηκε και με  70.000 € προκειμένου να μην εγκρίνει ανταγωνιστικό φάρμακο για την ωχρά κηλίδα». Όπως αναφέρει το συγκεκριμένο ποσό ο Φρουζής   το έδωσε δια ζώσης  στον κ. Λοβέρδο.
Στον Ανδρέα Λοβέρδο και στον συνεργάτη του Μανιά αναφέρεται και ο Ιωάννης Αναστασίου στην κατάθεση της 26 Ιανουαρίου
Όταν ερωτάται από  τους εισαγγελείς να τους προσδιορίσει συγκεκριμένες πράξεις διαφθοράς από συγκεκριμένα πρόσωπα ο  Αναστασίου λέει ότι «επί υπουργίας Λοβέρδου στην προετοιμασία και διαμόρφωση του δελτίου τιμών συμμετείχαν άτομα όπως η πρόεδρος της επιτροπής τιμών Ζωή Δέδε, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης φαρμάκου του υπουργείου υγείας Νίκος Καραπάνος  και ο Νίκος Μανιάς, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζαν την διαμόρφωση του δελτίου τιμών». Όπως αναφέρει ο μάρτυρας «την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και την μεθοδολογία επεξεργασίας τους». Προσθέτει δε  ότι όλοι ήταν στενοί συνεργάτες του κ. Λοβέρδου και θεωρεί πως είναι λογικά αδύνατο  ο υπουργός να μην γνώριζε, δεδομένου ότι αυτός είχε την ευθύνη της έγκρισης των τιμών με την υπογραφή του.
Και η τρίτη μάρτυρας  Αικατερίνη Κελέση  αναφέρεται στον  Ανδρέα Λοβέρδο   στην κατάθεση της  6 Νοεμβρίου 2017.
«Ο Φρουζής συναντιόταν με το Λοβέρδο τακτικά τόσο στο υπουργείο υγείας όσο και σε άλλους χώρους.  Ο Λοβέρδος εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Novartis  όπως το ζητούσε κατά περίπτωση ο Φρουζής , αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετούσε την ταχεία τιμολόγηση των προϊόντων της και  επηρέαζε με αυτό τον τρόπο και την αποζημίωση. Για  να κυκλοφορήσει ένα φάρμακο θα πρέπει πρώτα να αποζημιωθεί,  επί υπουργίας Λοβέρδου και σε συνεργασία με τη γενική Γραμματέα  Αθήνα Δρέττα ενώ δεν κυκλοφορούσε κανένα νέο φάρμακο για ενάμιση περίπου χρόνο, με σκοπό να περιοριστεί η φαρμακευτική δαπάνη, παρενέβη ο Φρουζής ο οποίος με το προαναφερόμενο τρόπο χρημάτισε και τους δύο με ικανά χρηματικά ποσά προκειμένου να αποζημιώσουν το φάρμακο Gilenya το  οποίο είναι ιδιαίτερα ακριβό και αφορά την σκλήρυνση κατά πλάκας. Πράγματι το φάρμακο αποζημιώθηκε και τέθηκε σε κυκλοφορία αποφέροντας τεράστια κέρδη στη Novartis. Aντίθετα δεν αποζημιώθηκε κανένα άλλο φάρμακο άλλης εταιρείας και αυτό δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις στο χώρο των υπολοίπων φαρμακευτικών εταιρειών.
Στη συνέχεια κατά την περίοδο 2013 -2013 εμφανίζεται σύμβουλος συνεργάτης του Λοβέρδου ο κ. Μανιαδάκης καθηγητής της εθνικής σχολής Δημόσιας υγείας ο οποίος εισέπραττε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Novatris εν γνώση του υπουργού».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της η κ. Κελέση λέει ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος απαιτούσε τα χρήματα να του καταβάλλονται πάντα σε βαλίτσα.
Προσθέτει ακόμα ότι «ο κ. Λοβέρδος πέρα από τα χρήματα που λαμβάνει με βαλιτσάκι χέρι με χέρι χρησιμοποιούσε επιπλέον και μια εταιρεία όπως είχε αναφερθεί από τον Φρουζή με την επωνυμία computer team η οποία ήταν συμφερόντων του αλλά δε φαινόταν ο ίδιος. Η εταιρεία αυτή είχε αναλάβει συμβατικά το ενιαίο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου υγείας επί  των ημερών  και μέχρι σήμερα και απ´οτι  γνωρίζω μέσω αυτής νομιμοποιούσε μέρος από τα παράνομα χρήματα που λάμβανε».
Οι καταθέσεις για τον Μάριο Σαλμά 
Η πρώτη αναφορά για τον πρώην υφυπουργό υγείας  Μάριο Σαλμα  γίνεται στις 22 Ιανουαρίου απο τον Μάξιμο Σαράφη  ο οποίος αναφέρει οτι  «ο Φρουζής ζήτησε από τον Εμμανουήλ Βουλκίδη ο  όποιος την περίοδο εκείνη έκανε το ξέπλυμα των χρημάτων από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας πόσο 120.000 € για να δωροδοκήσει τον Σάλμα προκειμένου ο τελευταίος να μην προβεί σε δραστικές μειώσεις τιμών των φαρμάκων της εταιρείας κατά απαίτηση της τρόικας.  Παρά τις κάποιες αντιδράσεις του Βουλκίδη  σε σχέση με το ύψος του ποσού ο Φρουζης  έλαβε το ποσό των 120.000 € και ισχυρίστηκε στους υπεύθυνους της εταιρείας ότι το παρέδωσε  στον Σάλμα.
Όμως στη συνέχεια η Novartis  δεν ήταν ικανοποιημένη  από τις υπηρεσιακές ενέργειες του Σαλμα  όσον αφορά τις τιμές των φαρμάκων και γι’ αυτό το λόγο ο Φρουζής προσπάθησε να έρθει σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρακάμπτοντας τον Σάλμα».
Στη συνέχεια όπως αναφέρει «στην αγορά κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο Σαλμάς είχε σαν μέθοδο να ρίχνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου στη συνέχεια οι εταιρείες να αναγκάζονται να τον προσεγγίζουν  με  παράνομο τρόπο ώστε να επαναφέρει τις τιμές σε λογικά επίπεδα»
Στον Μάριο Σαλμα αναφέρεται και ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας Γιάννης Αναστασίου στην πρώτη του κατάθεση στις  3 Ιανουαρίου 2018. Ο κ. Αναστασίου αναφέρει ότι «οι συναντήσεις του Σαλμα  με τους εκπροσώπους των εταιρειών δεν γίνονταν στα γραφεία του υπουργείου υγείας αλλά σε ξεχωριστό γραφείο που είχε δημιουργήσει  σε κτίριο εκτός του υπουργείου όπου στεγαζόταν υπηρεσίες του ΕΟΠΠΥ επί της λεωφόρου Κηφισίας σε όροφο όπου δεν στεγαζόταν κανείς άλλος.  Ήταν  διάχυτη η φήμη» προσθέτει ο μάρτυρας «στο χώρο των φαρμακευτικών εταιρειών ότι στο συγκεκριμένο χώρο και στα πλαίσια των συναντήσεων αυτόν ο Σαλμάς ελάμβανε παρανόμως  χρήματα  προκειμένου να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών. Συναντούσε πάντα μόνος του τους εκπροσώπους των εταιρειών χωρίς παρουσία οποιουδήποτε συνεργάτη του. Είχε  διαφορετικές  γραμματείς από ότι στο υπουργείο και επιπλέον διατηρούσε τις τιμές των φαρμάκων και τα δελτία τιμών στο προσωπικό του υπολογιστή και είχε απευθείας συνεργασία και πρόσβαση κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των τιμών με τα στελέχη του ΕΟΦ.  Μάλιστα κυκλοφορούσε έντονα η φήμη στην αγορά ότι επί υπουργίας του υπήρξαν περιπτώσεις αυξήσεως τιμών όπως για παράδειγμα του φαρμάκου Lucentis  παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι δεν έχει δοθεί καμία αύξηση τιμής ούτε για τις περιπτώσεις διόρθωσης τιμών σε περίπτωση λάθους».
Ο μάρτυρας συνεχίζει ότι «σε μία περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής  επιχείρησης  την οποία δεν μπορεί να προσδιορίσει είδε ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του   υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 €»
Στο Μάριο Σαλμά αναφέρεται και η μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση στην κατάθεση της  5ης Ιανουαρίου 2018
«Γνωρίζω ότι το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο έλαβε δώρα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Novartis.  Η σχέση του με τον Φρουζή ξεκίνησε  όταν ο τελευταίος πληροφορήθηκε από το πολιτικό σύστημα ότι ο Σαλμάς επρόκειτο να υπουργοποιηθεί στο χώρο της υγείας οπότε και τον προσέγγισε στο πολιτικό του γραφείου στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Ο Σαλμας για οποιαδήποτε ευνοϊκή μεταβολή στις τιμές των φαρμάκων προηγουμένως  συμφωνούσε με τις φαρμακευτικές εταιρείες και το χρηματικό του αντάλλαγμα εξυπηρετώντας τα συμφέροντα τους. Οι σχέσεις όμως του Σαλμα  με το Φρουζή από κάποιο χρονικό διάστημα και μετά είχαν διαρραγεί για το λόγο ότι ο Φρουζής δεν του έδινε το ύψος των χρημάτων που απαιτούσε. Ηταν η πρώτη φορά που ο Φρουζής αντιμετώπιζε  τέτοιο πολιτικό εμπόδιο στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis καθώς ο Σαλμάς αποφάσισε  να εξυπηρετεί λαμβάνοντας πάντα το αντίστοιχο χρηματικό αντάλλαγμα κυρίως τα συμφέροντα της ανταγωνίστριες εταιρείες Λιλλυ Φαρμασέρβ η οποία  εκπροσωπείτο από τον Διονύσιο Φιλιώτη  προηγούμενο πρόεδρο του ΣΦΕΕ και προσωπικό εχθρό του Φρουζή».
Ποιοι μάρτυρες εμπλέκουν τον Γιάννη Στουρνάρα
Η πρώτη αναφορά στον  Γιάννη Στουρνάρα   γίνεται με την κατάθεση του Σαράφη ο οποίος αναφέρει ότι «οι φαρμακευτικές εταιρείες ωφελήθηκαν από την απόφασή του να συμψηφιστούν τα χρέη του Δημοσίου με τις υποχρεωτικές επιστροφές  προς το Δημόσιο (rebate, clawback )». Προσθέτει ότι «την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αύξηση των χορηγιών  φαρμακευτικών εταιρειών προς την εταιρεία της συζύγου  του κ. Στουρνάρα Λίνας Νικολόπουλου.  Οι χορηγίες αυτές αντιστοιχούσαν σε χρηματοδότηση συνεδρίων καο  εκδηλώσεις της ΕΣΔΥ οι οποίες ωστόσο ήταν υπερβολικές σε σχέση με το πραγματικό κόστος των συνεδριών αυτών» . Προσθέτει ότι «ο Φρουζής προκειμένου να ενισχύσει τις  χορηγίες  προς την εταιρεία  της  συζύγου  του κ. Στουρνάρα παρότρυνε τις φαρμακευτικές εταιρείες να χορηγούν μεγάλα χρηματικά ποσά στα συνέδρια της, λέγοντας στους εκπροσώπους των εταιρειών αυτών ότι έχει συμφωνήσει με τον κ. Στουρνάρα την νομοθετική ρύθμιση για το συμψηφισμό».
Στον  Γιάννη Στουρνάρα αλλά και  στην εταιρεία της συζύγου του mindwork αναφέρεται και η  μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση στην κατάθεση της  1ης  Δεκεμβρίου 2017 .
«Η σχέση Φρουζή  Στουρνάρα ξεκίνησε όταν ο Στουρνάρας ήταν  στο ΙΟΒΕ. Από τότε ξεκίνησε και η συνεργασία της Novartis  με την εταιρεία της συζύγου του. Η συνεργασία και οι  επαφές  Φρουζή και Στουρνάρα έγιναν πιο στενές όταν ο τελευταίος έγινε υπουργός οικονομικών το 2012. Κατά την περίοδο αυτή 2012- 2014 η εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα συνέχισε  να αναλαμβάνει την διοργάνωση σημαντικών συνεδριών στο χώρο της υγείας τα οποία χορηγούσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες και κυρίως η Novartis. Το ύψος των αμοιβών που λάμβανε η εταιρεία ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις υπηρεσίες που προσέφερε  στην διοργάνωση των συνεδριών και εν πολλοίς  κάλυπτε  χρήματα που δίνονταν ως δώρα  στο Γιάννη Στουρνάρα ένεκα απόρρητων  πληροφοριών αλλά και προκειμένου να επηρεαστούν οι ενέργειες του ως υπουργού οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσού του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως στη Novartis . Αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε  ο Στουρνάρας στο πλαίσιο άσκησης  των καθηκόντων του  στην εξασφάλιση των 65 εκατομμυρίων € που δόθηκαν στη Novartis για τα οποία σας έχω αναφέρει ότι δωροδοκήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης με 2000.000€. Και  ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για τον ίδιο λόγο με ικανό χρηματικό ποσό το ύψος του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω.
Σε δύο περιπτώσεις τουλάχιστον πριν συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο οικονομικών είχε μαζί του μια μαύρη ανδρική τσάντα γεμάτη χρήματα τα οποία είναι βέβαιο ότι προοριζόταν για το τελευταίο.  Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε  απευθείας συνολικά ως τώρα πόσο τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου € χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω της εταιρείας της συζύγου του.
Περαιτέρω από τα χρήματα της αμοιβής της εταιρείας της συζύγου του ελάμβαναν δώρα  εκτός από τον Στουρνάρα και άλλοι  αξιωματούχοι όπως ο Ιωάννης Κυριόπουλος πρόεδρος της ΕΣ ΔΥ».
Οι αναφορές στον Ανδρέα Λυκουρέντζο
Για τον πρώην υπουργό υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο γίνεται μόνο μια αναφορά από την  Αικατερίνη Κελέση στην κατάθεση της 8 Νοεμβρίου.  Αναφέρει πως «ο κ. Λυκουρέντζος χρηματίστηκε κατ´επανάληψη» και πιστεύει η ίδια ότι «στο σύνολο έχει λάβει τουλάχιστον 200.000€. Προωθούσε και αυτός τα συμφέροντα της Novartis  και α) εξασφάλιζε την ταχεία αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς την Novartis  έναντι των λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών και β) εξασφάλιζε την προώθηση νέων προϊόντων της Novartis με την ταχεία αποζημίωση τους. Είχε πολύ στενή σχέση με τον Φρουζή και πολύ τακτικές επαφές μέσω συναντήσεων  και μηνυμάτων sms».
Εμφανίζουν και το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου στην υπόθεση
Μια είναι και η  αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένου  πάλι απο την  Αικατερίνη Κελέση στην κατάθεση της  29 Δεκεμβρίου 2017.
Σύμφωνα με την κατάθεση  αυτή «ο Παναγιώτης Πικραμμένος ήταν ένα πρόσωπο που κατά τον Φρουζή προωθούσε από τη θέση του την ταχύτερη καταβολή των χρεών προς την Novartis  λαμβάνοντας πάντα χρηματικά ανταλλάγματα ύψος περίπου 100.000 €. Χαρακτηριστικά για τον Πικραμμένο ο Φρουζης  διέδιδε ότι του έδωσε ένα μικρό δωράκι γύρω στα 100 χιλιάρικα. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση δε γνωρίζω κάτι άλλο».
Τι είπαν για τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Γιώργο Κουτρουμάνη
Η  μοναδική αναφορά που γίνεται αναφορά  στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στον Γιώργο Κουτρουμάνη είναι από τον Μάξιμο Σαράφη στην κατάθεση της  15 Ιανουαρίου 2018.
Όπως αναφέρει ο μάρτυρας τον Μάρτιο του 2012 ζητήθηκε από την ανώτατη διοίκηση της Novartis  ποσό 500.000 € για ειδικές δραστηριότητες του τμήματος πρόσβασης. Αυτές όπως αναγράφεται αφορούν επηρεασμό κρατικών αξιωματούχων για θέματα που αφορούσαν στην εταιρεία. Μεταξύ των 11 κρατικών στελεχών αναφέρονται και τα ονόματα των  κ.Βενιζέλου και Κουτρουμάνη.
Εμπλέκουν τον πρώην διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτο Σπυρόπουλο
Η κ. Κελέση στην τελευταία της κατάθεση στις 4/2/18  αναφέρει ότι ένα άλλο πρόσωπο για το οποίο γνωρίζει με βεβαιότητα όπως λέει  ότι έχει χρηματιστεί  κατ´επανάληψη  με δεσμίδες χρημάτων εντός κίτρινου φακέλου σε μαύρες τσάντες την περίοδο από το 2010 έως το 2013. Και το πρόσωπο αυτό  ήταν ο τέως διοικητή του Ι.Κ.Α. Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Όπως αναφέρει η  μάρτυρας «ο Σπυρόπουλος έλαβε από το Φρουζή για λογαριασμό της Novartis  συνολικά 600.000 € το  λιγότερο προκειμένου να προωθήσει τις τιμές και την αποζημίωση των φαρμάκων έχοντας την σχετική αρμοδιότητα. Ο χρηματισμός του γινόταν στο γραφείο του στο Ι.Κ.Α. από τον ίδιο τον Φρουζή πάντοτε για  την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Novartis. Τουλάχιστον μία φορά τα χρήματα δεν δόθηκαν στα χέρια του αλλά σε υπάλληλο της Γραμματείας του μέσα σε κίτρινο φάκελο καθόσον ο ίδιος βρισκόταν σε σύσκεψη και δεν μπορούσε να διακόψει . Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος  δε γνωρίζει το περιεχόμενο του φακέλου ο  όποιος περιείχε πόσο περίπου 30.000 €
Η  προστατευόμενη μάρτυρας Αικατερίνη Κελέση περιγράφει με ποιο τρόπο ο Φρουζής δωροδοκούσε τα πολιτικά πρόσωπα. Στην κατάθεση της αναφέρει ότι υπήρχε λογαριασμός στον οποίο είχε δικαίωμα υπογραφής και διαχείριση των χρημάτων μέχρι του ποσού του 1 εκατομμυρίου € ο Φρουζής ως αντιπρόεδρος της εταιρείας. Από το λογαριασμό αυτό γινόταν ο χρηματισμός των πολιτικών προσώπων και των λοιπών αξιωματούχων στην Ελλάδα ως εξής. Ο Φρουζής ακολουθούσε ανορθόδοξες πρακτικές καθώς διακινούσε εκτός τραπεζικού συστήματος μεγάλα χρηματικά ποσά τα οποία παρέδιδε σε πολιτικά πρόσωπα από  το 2008 ως τον Ιανουάριο του 2015. Τα χρηματικά αυτά ποσά τα οποία προέρχονταν από το λογαριασμό της εταιρείας αφού τα ξέπλενε με διάφορους τρόπους τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες όπου ήταν τυπωμένα τα ποσά σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεΐ .  Είχε  πάντα στη διάθεση του μεγάλα χρηματικά ποσά πριν τις συναντήσεις του  με πολιτικούς στο χώρο του φαρμάκου και λοιπούς αξιωματούχους τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και προφανώς τα παρέδιδε. iefimerida.gr