Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου: «Ένα σκανδαλάκι με επιπτώσεις» - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου: «Ένα σκανδαλάκι με επιπτώσεις»

Παπαδημητρίου-Αντωνοπούλου: «Ένα σκανδαλάκι με επιπτώσεις»Το ζήτημα της παραίτησης του υπουργικού ζεύγους Παπαδημητρίου – Αντωνοπούλου με αφορμή το επίδομα ενοικίου που λάμβανε η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σχολιάζεται εκτενώς από τον γερμανικό Τύπο.
Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Handelsblatt παρατηρεί στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «ενώ σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες ζει στο όριο της φτώχειας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποπέμψει δύο μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, τα οποία προφανώς δεν μπορούν να λιγδώσουν το έντερό τους». 

Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ σχολιάζει ότι «τα σκάνδαλα δεν έρχονται ποτέ τη σωστή ώρα, αλλά το συγκεκριμένο βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα σε μια εξόχως ακατάλληλη στιγμή: Εν μέσω της τελικής ευθείας του μεταρρυθμιστικού προγράμματος ο έλληνας πρωθυπουργός χάνει τον υπουργό Οικονομίας του. Στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα καλείται να αποδεσμευθεί από τη δανειακή βοήθεια και να αναχρηματοδοτείται ξανά αυτόνομα στις κεφαλαιαγορές. (…) Σε αυτήν ειδικά τη χρονική συγκυρία ο Τσίπρας πρέπει να στελεχώσει εκ νέου το σημαντικό υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.» 

Ο γερμανός ανταποκριτής επισημαίνει την ταυτόχρονη παρουσία των δύο συζύγων στην κυβέρνηση. «Το να κάθονται σύζυγοι μαζί στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου παρεμπιπτόντως δεν θεωρείται στην Ελλάδα, με φόντο την εκτεταμένη οικογενειοκρατία, ούτε ασυνήθιστο ούτε ανάρμοστο. Και σε κυβέρνηση Τσίπρα υπήρξαν ήδη δύο περιπτώσεις» (σ.σ. παλαιότερα η περίπτωση Δρίτσα – Χριστοδουλοπούλου). 

Το άρθρο αναφέρει ότι αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας του ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε από το κοινοβούλιο τη διάταξη για επίδομα ενοικίου. «Όπως πάντα, όταν πρόκειται για χρήματα προς όφελος πολιτικών, έτσι και τότε υπήρξε ευρεία πλειοψηφία υπέρ του νόμου.» 

«Πολύ πλούσιοι για επίδομα ενοικίου;» 

Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «οι δύο (σ.σ. υπουργοί) θέλουν τώρα να επιστρέψουν το επίδομα ενοικίου. Την οικονομική δυνατότητα την έχουν. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που πρέπει να υποβάλλουν όλοι οι έλληνες πολιτικοί μια φορά τον χρόνο. Ο Παπαδημητρίου εμφάνισε στην τελευταία του δήλωση ετήσια εισοδήματα 453.429 δολαρίων και ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 2,7 εκ. δολαρίων. Η Αντωνοπούλου υπολόγισε το δικό της χαρτοφυλάκιο σε 340.000 δολάρια». Ο αρθρογράφος αναφέρεται ακόμη στις υψηλές καταθέσεις και την ακίνητη περιουσία του ζεύγους, την ώρα που «ένας στους δέκα εργαζόμενους αμείβεται με λιγότερα από 400 ευρώ μεικτά μηνιαίως». Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, «για πολλούς Έλληνες αυτή η υπόθεση είναι μια ακόμη απόδειξη για την απληστία των πολιτικών τους». 

«Πολύ πλούσιοι για επίδομα ενοικίου;» διερωτάται στον τίτλο σχετικού της δημοσιεύματος η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD (tagesschau.de). Το δημοσίευμα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα 23.000 ευρώ επιδόματος είναι «χρήματα που δικαιούται μεν το ζεύγος κατά την ελληνική νομοθεσία για μια ακριβή περιοχή κοντά στη βουλή. Ωστόσο η κριτική εναντίον τους γινόταν τις τελευταίες ημέρες ολοένα και πιο σφοδρή. Οι δυο τους θεωρούνται πλούσιο ζεύγος με περιουσία εκατομμυρίων». 

Ο ανταποκριτής του ARD στην Αθήνα εκτιμά ότι η αποπομπή του ζεύγους υπουργών θα είναι μια «ανακούφιση» για τον Αλέξη Τσίπρα. «Σε καιρούς σκληρών προγραμμάτων λιτότητας, απολύσεων στο δημόσιο και σοβαρών περικοπών σε μισθούς και συντάξεις ο έλληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να έχει υπουργούς που δεν δίνουν το καλό παράδειγμα», σχολιάζει το δημοσίευμα. 

Για «ένα σκανδαλάκι με επιπτώσεις» κάνει λόγο η Tageszeitung. Η εφημερίδα του Βερολίνου γράφει μεταξύ άλλων ότι «ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χάνει άμεσα δύο υπουργούς λόγω παραίτησης. Μια πικρή γεύση μένει -ακόμη κι αν η συμπεριφορά των δύο εμπλεκομένων ήταν αυτή καθαυτή νόμιμη». 

Σύντομη αναφορά στο θέμα κάνει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Με αφορμή την παραίτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου που ακολούθησε την αντίστοιχη της συζύγου του, η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σχολιάζει ότι «το σκάνδαλο (…) διευρύνεται. Λίγο μετά την αποδέσμευση της (πρώην) αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, πήρε το καπελάκι του και ο σύζυγός της, ο (πρώην) υπουργός Οικονομίας Δημήτριος Παπαδημητρίου. (…) Παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Τσίπρας θα προχωρήσει τώρα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του».
«Ώρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες»

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στις τάξεις του ελληνικού τραπεζικού κλάδου ενόψει των τεστ αντοχής για τις τράπεζες της χώρας καταγράφει σε ανταπόκρισή της -στην έντυπη έκδοση- η Handelsblatt. «Ώρα της αλήθειας για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτήν την Τετάρτη (28.02) οι τέσσερις συστημικές τράπεζες πρέπει να υποβάλουν στην ΕΚΤ όλα τα σημαντικά στοιχεία για το επικείμενο stress test. Ο τραπεζικός κύκλος ατενίζει τον έλεγχο με αισιοδοξία». Εκπρόσωποί του εκτιμούν σύμφωνα με την εφημερίδα ότι «τα τραπεζικά ιδρύματα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένα». 

Το δημοσίευμα διευκρινίζει ότι η ΕΚΤ ελέγχει φέτος μαζί με την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) 37 τράπεζες πανευρωπαϊκά. «Τα αποτελέσματα πρόκειται να δημοσιευθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Για τις ελληνικές τράπεζες όμως οι έλεγχοι επισπεύδονται. Η επιδίωξη είναι να υπάρχει έως τα μέσα Μαΐου σαφήνεια (σ.σ. ως προς την κατάσταση των τραπεζών) πριν η χώρα αποδεσμευθεί από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας στο τέλος Αυγούστου». 

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει μεταξύ άλλων πόσο σοβαρά επλήγησαν οι ελληνικές τράπεζες στα χρόνια της χρηματοοικονομικής κρίσης, αλλά και στα πρώτα χρόνια διακυβέρνησης Τσίπρα εξαιτίας της αντιπαράθεσης με τους δανειστές, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Η ανταπόκριση καταλήγει με την εκτίμηση ότι «εάν διαπιστωθούν από το stress test νέες κεφαλαιακές ανάγκες, δεν θα επρόκειτο μόνο για μια υποτροπή για τις τράπεζες και τους ιδιώτες μετόχους τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα επισκιαζόταν και η επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές». tovima.gr