Η ισχυρή γυναίκα της Βόρειας Κορέας, το νέο αστέρι της δυναστείας των Κιμ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018

Η ισχυρή γυναίκα της Βόρειας Κορέας, το νέο αστέρι της δυναστείας των Κιμ

Συνοδευόμενη από δεκάδες πράκτορες, οι οποίοι την ακολουθούν σε κάθε της βήμα, έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στη Νότια Κορέα, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη που έστρεψε πάνω της το ενδιαφέρον του συνόλου του διεθνούς Τύπου.

Μια επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε ιστορική, προσδίδοντας στην αδερφή του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο Γιονγκ, χαρακτηρισμούς όπως «το νέο αστέρι» της δυναστείας των Κιμ, το «κρυφό όπλο» και «η πιο ισχυρή γυναίκα» της Βόρειας Κορέας, ενώ άλλοι έκαναν λόγο για μια «επίθεση γοητείας» από το απομονωμένο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είναι 31 ετών, βρέθηκε στη Νότια Κορέα για την προγραμματισμένη τριήμερη επίσκεψή της στη χώρα, με αφορμή την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάνγκ. Κάτι που πριν από λίγο καιρό φαινόταν αδιανόητο, συνέβη κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Αγώνων. Η Κιμ Γιο Γιονγκ αντάλλαξε μια ιστορική χειραψία με τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας, Μουν Γιάε-ιν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο μπουθ, και η φωτογραφία τους -όπως ήταν λογικό- έκανε τον γύρο του κόσμου.

AP_18040451288649
Ένα νέο αστέρι γεννιέται

Μέχρι πρόσφατα, ο αδερφός της ήταν το μόνο μέλος της οικογένειας που απασχολούσε εκτενώς τη διεθνή κοινή γνώμη. Έχοντας αναλάβει την εξουσία μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2011, ο Κιμ Γιονγκ Ουν κατάφερε να ξεχωρίσει σε σχέση με τα υπόλοιπα αδέρφια του. Ο μεγαλύτερος ετεροθαλής αδερφός του Κιμ Γιονγκ Ναμ δολοφονήθηκε πέρυσι, μια υπόθεση που ορισμένοι πίστεψαν ότι ενορχηστρώθηκε από τη Βόρεια Κορέα, η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη.

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, όπως γράφει το Newsweek, ένα νέο αστέρι της δυναστείας των Κιμ έχει αναδειχθεί. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέθεσε στην αδερφή του μια σημαντικότερη θέση τον περασμένο Οκτώβριο, κι ενώ λίγα είναι γνωστά με βεβαιότητα για τη γυναίκα που κλήθηκε να εκπροσωπήσει τη Βόρεια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, όσα έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα καθώς γίνεται ένα ολοένα και πιο σημαντικό πρόσωπο σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Σύμφωνα με το North Korea Leadership Watch, η Κιμ Γιο Γιονγκ γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου του 1987. Συνεπώς πρέπει να είναι μικρότερη από τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος πιστεύεται ότι γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1984.

AP_18041445829921
Η Κιμ Γιο Γιονγκ πιστεύεται ότι είναι η κόρη της ερωμένης του τέως ανώτατου ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιομ Ιλ, Κο Γιονγκ Χούι, μιας χορεύτριας που γεννήθηκε στην Ιαπωνία και, ως παιδί, μετακόμισε στη Βόρεια Κορέα. Θεωρείται ότι γνωρίστηκε με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, αφότου ο τελευταίος είχε ήδη παντρευτεί μια φορά και είχε ήδη έναν γιο, τον Κιμ Γιονγκ Ναμ, και μια κόρη, την Κιμ Σολ Σονγκ, με διαφορετικές γυναίκες.

Μετά τη γέννηση του μελλοντικού θαυμαστή του Έρικ Κλάπτον, Κιμ Γιονγκ Τσολ, και του μελλοντικού ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κο Γιο Γιονγκ έφερε στον κόσμο την το τελευταίο μέλος της οικογένειας, την Κιμ Γιο Γιονγκ, της οποίας ηγείτο ακόμη ο ιδρυτής της χώρας, γνωστός και ως Μεγάλος Ηγέτης, Κιμ Ιλ Σουνγκ, ο οποίος πέθανε το 1994. Τα τρία αδέρφια μεγάλωσαν σε μια σχετική απομόνωση σε σχέση με την υπόλοιπη οικογένεια, εν μέρει λόγω των προσπαθειών του Κιμ Γιονγκ Ιλ να τα κρατήσει μακριά από τον πατέρα του. Η Κιμ Γιο Γιονγκ βρέθηκε μαζί με τα αδέρφια της στην Ελβετία, όπου φοίτησε σε ένα ιδιωτικό δημοτικό σχολείο στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Λίγα είναι γνωστά για την Κιμ Γιο Γιονγκ μετά την επιστροφή της για σπουδές στη Βόρεια Κορέα. Η μητέρα της πιθανότατα πέθανε από καρκίνο του μαστού στο Παρίσι όπου είχε μεταβεί για θεραπεία το 2004. Η Κιμ Γιο Γιονγκ τοποθετήθηκε ως κατώτερο στέλεχος στο κυβερνών Εργατικό Κόμμα Κορέας το 2007 και αργότερα εργάστηκε στην Εθνική Επιτροπή Άμυνας και ως προσωπική γραμματέας του πατέρα της.

AP_99501611582
Μετά την κηδεία του πατέρα της το 2011 και την άνοδο του αδερφού της στην εξουσία, έγινε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του, που ασχολούνταν με «τις δημόσιες εκδηλώσεις, τις μετακινήσεις του και την υλικοτεχνική υποστήριξή του, μεταξύ άλλων καθηκόντων», σύμφωνα με το North Korea Leadership Watch.

Η «πριγκίπισσα» της Βόρειας Κορέας

Η Κιμ Γιο Γιονγκ συνέχισε να εμφανίζεται στο πλευρό του μεγαλύτερου αδερφού της, θεωρούμενη κυρίως ως ένας παρασκηνιακός παίκτης. Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και έκανε την είσοδό της στο πανίσχυρο Πολιτικό Γραφείο του μοναδικού κόμματος της Βόρειας Κορέας. Σε μια γραφειοκρατία τόσο αυστηρή όσο εκείνη της Βόρειας Κορέας, ελάχιστα πράγματα αφήνονται στην τύχη και οι ειδικοί επιχειρούν να κάνουν σενάρια αναφορικά με το πώς η ανάδειξη της Κιμ Γιο Γιονγκ έχει παίξει ρόλο στο συνολικό σχέδιο του Κιμ Γιονγκ Ουν να παγιώσει την εξουσία του σε ένα σύστημα όπου κυριαρχούσε η ηλικιωμένη ελίτ του πατέρα του, ορισμένα από τα μέλη της οποίας έχουν ενδοιασμούς για την ικανότητά του να κυβερνήσει.

AP_17284244293474
Όσον αφορά τις πληροφορίες για την προσωπική της ζωή, ορισμένες τη θέλουν παντρεμένη με οικονομικό αξιωματούχο, γιο υψηλόβαθμου αξιωματούχου, με τον οποίο έχει ένα παιδί. Άλλες εικασίες σε δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι ερωτευμένη με ένα σωματοφύλακα, ανύπαντρη και άκληρη. Βέβαια, στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας και των πληροφοριών που έρχονται από εκεί, κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος και για τίποτε.

Σύμφωνα με τον Δρ. Τζον Παρκ, επικεφαλής του Korea Working Group του Kennedy School στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το διπλωματικό ντεμπούτο της Κιμ Γιο Γιονγκ, που κατέστη δυνατό από το άνοιγμα του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Πρωτοχρονιά, αποτελούσε μέρος της προσπάθειάς του να προσδώσει στην κυβέρνησή του μια πιο νέα, προσιτή εικόνα. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας έχουν επιφυλάξει μια θερμή υποδοχή για την Κιμ Γιο Γιονγκ.

AP_18042527099727
Όπως δήλωσε ο Παρκ στο Newsweek, η Κιμ Γιο έχει διαψεύσει τις προηγούμενες υποψίες ότι «αποτελούσε ένα κάπως ασήμαντο άτομο» και αντιθέτως έχει αποδείξει ότι αποτελεί μέρος της «νέας γενιάς» του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αποτέλεσε τον πρώτο βορειοκορεάτη ηγέτη που σύστησε τη σύζυγό του στο κοινό το 2012, βελτίωσε σε κάποιο βαθμό τα οικονομικά και πέτυχε προόδους στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας, παρά τις αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του λόγω του πυρηνικού της προγράμματος και των αναφορών για εκτενή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτά, σε συνδυασμό με την επιθυμία του Κιμ Γιονγκ Ουν να επαναφέρει τις ημέρες δόξας επί των ημερών του παππού του, φέρεται να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα ανάμεσα στους πολίτες της Βόρειας Κορέας. Στέλνοντας την Κιμ Γιο Γιονγκ στους Αγώνες, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε μια γεύση αυτού που ο Παρκ αποκαλεί «Βόρεια Κορέα έκδοση 3.0.».

AP_18040306636078

AP_18040206777598

AP_18041453669977
Πηγή: newsbeast