Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τα Σκόπια και η πρόκληση Ερντογάν - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τα Σκόπια και η πρόκληση Ερντογάν

Οι στενές σχέσεις της Τουρκίας με τα Σκόπια και η πρόκληση ΕρντογάνΤις άριστες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΠΓΔΜ επιβεβαίωσαν στη συνάντησή τους ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ. Το θέμα του Σκοπιανού δεν έλειψε φυσικά από τη συζήτησή τους με τον Ερντογάν να τάσσεται στο πλευρό των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ φρόντισε να τονίσει ότι «τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα».

Αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά Ερντογάν σε σχέση με τη στάση που κρατά η Τουρκία απέναντι στην ΠΓΔΜ όλα αυτά τα χρόνια. «Εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω» σε σχέση με τις αποφάσεις μας είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ αφού ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τη στάση αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας σε σχέση με την επίλυση της διμερούς διένεξης για το όνομα, ανέφερε: «Τον 21ο αιώνα είναι ανεπίτρεπτο το κυριαρχικό δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μίας χώρας, που είναι εγγυημένο από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, να αμφισβητείται από την όποια άλλη χώρα.

Η διαφορά για το όνομα πρέπει να επιλύεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ και στο πλαίσιο που ορίζεται από τον Χάρτη των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης του 2011. Το να θίγονται θέματα όπως η ταυτότητα, η γλώσσα και το Σύνταγμα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δεν συμβάλλει, αλλά αντίθετα δυσκολεύει τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης. Με χαροποιεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και σε αυτήν την επίσκεψη εξέφρασε πλήρη κατανόηση για τις απόψεις μας σε αυτό το θέμα».

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την μακρόχρονη και ανεπιφύλακτη υποστήριξη από θέσεις αρχών και κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία υποστηρίζει την χώρα του στον δρόμο προς την πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου «ότι η Τουρκία στο θέμα της ονομασίας τηρεί στάση αρχής και εάν αυτή θα παραμείνει όπως έχει και στο μέλλον», τόνισε:

«Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”». Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. Εμείς δεν κινούμαστε ούτε αριστερά, ούτε δεξιά. Η Τουρκία στην διπλωματία δεν συμπεριφέρεται ποτέ διφορούμενα. Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας ότι, πέραν της αναγνώρισης του συνταγματικού ονόματος και του ονόματος του έθνους, η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που έστειλε πρέσβη στη «Μακεδονία».

Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα στενές.  Η Τουρκία αναγνώρισε το γειτονικό μας κράτος τον Φεβρουάριο του 1992 και αποτέλεσε και μια από τις πρώτες χώρες που ίδρυσαν Πρεσβεία στην ΠΓΔΜ.

Ο στρατός των Σκοπίων εκπαιδεύεται στην Τουρκία, ενώ σε πρόσφατες εορταστικές εκδηλώσεις αυτό που τράβηξε την προσοχή των αναλυτών ήταν στρατιωτικά οχήματα που δωρίσθηκαν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον στρατό της πΓΔΜ.

Ο ρόλος της Τουρκίας στα Σκόπια φαίνεται να αναβαθμίζεται συνεχώς, σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδα, τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, και χαρακτήρισε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της «Μακεδονίας», αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του.

«Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της "Μακεδονίας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα προωθεί ενεργά την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Σημαντικό όχημα για την διείσδυση της Άγκυρας στα Σκόπια είναι η αναγνωρισμένη τουρκική μειονότητα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 αριθμεί 80.000 μέλη (4% του πληθυσμού). Οι χρηματοδοτήσεις προς τη μειονότητα παρέχονται κυρίως μέσω του τουρκικού Ιδρύματος Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKΑ) το οποίο, μεταξύ άλλων, κατασκευάζει σχολεία εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας, συντηρεί οθωμανικά μνημεία και τζαμιά, χορηγεί κρατικές υποτροφίες σε απόρους μαθητές τουρκικής και αλβανικής καταγωγής αλλά και σε Τορμπέσηδες.

Ο Ζάεφ στη Μέρκελ
Επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος θα συναντηθεί με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Η καγκελάριος θα υποδεχτεί τον κ. Ζάεφ στην Καγκελαρία με στρατιωτικές τιμές στις 12:00 (τοπική ώρα), ενώ περί τις 13:15 αναμένεται να δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Ουλρίκε Ντέμερ, στην ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνονται διμερή θέματα αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα ευρωπαϊκής και περιφερειακής πολιτικής.

Η πρώτη συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον Ζόραν Ζάεφ είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Τεργέστη.