Γερμανία: Το μέλλον της Μέρκελ στα χέρια των μελών του SPD - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Γερμανία: Το μέλλον της Μέρκελ στα χέρια των μελών του SPD

Γερμανία: Το μέλλον της Μέρκελ στα χέρια των μελών του SPDΘα μπορούσε η Άγκελα Μέρκελ να είναι το παράπλευρο θύμα ενός εσωτερικού πολέμου στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας; Διόλου απίθανο. Μετά από ένα μακρύ πολιτικό αδιέξοδο -χωρίς προηγούμενο στη χώρα- η Γερμανίδα Καγκελάριος φάνηκε ότι είναι πλέον κοντά στη δημιουργία κυβέρνησης μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Τα σχέδιά της ωστόσο μπορεί να τιναχθούν στον αέρα από τον ηγέτη της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τον μόλις 28 ετών Κέβιν Κιούνερτ, που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή τις τελευταίες εβδομάδες και εντυπωσιάζει με τις παθιασμένες ομιλίες του ενάντια στο ενδεχόμενο κυβένρησης Μεγάλου Συνασπισμού μεταξύ των συντηρητικών της Μέρκελ και του SPD Μάρτιν Σουλτς.

«Οι συμμαχίες του SPD μας οδήγησαν σε ένα φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσουμε» επαναλαμβάνει ξανά και ξανά, ο Κιούνερτ αναφερόμενος στην «αιμορραγία» που υπέστη το παλαιότερο κόμμα της χώρας και την μετακίνηση των ψηφοφόρων αλλού, εξαιτίας του ότι και στις δυο προηγούμενες περιόδους συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες, η ταύτιση των δυο εταίρων -Μέρκελ και Σουλτς-υπήρξε απόλυτη.

Η φωνή του Κιούνερτ, που υποστηρίζει ότι η ανανέωση του κόμμαοτς θα συμβεί εκτός Μεγάλου Συνασπισμού, έρχεται να προστεθεί σε άλλες φωνές κυρίως από την αριστερή πτέρυγα που υποστηρίζουν ότι μια τρίτη συμμαχία με τη Μέρκελ συνεπάγεται ξεπούλημα των αξιών του SPD. 
Δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη τα μέλη του SPD


Παρά το πράσινο φως που έδωσε τελικά η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο έκτκατο συνέδριο της περασμένης Κυριακής προκειμένου το SPD να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό κυβένρησης, τίποτα ακόμη δεν έχει κριθεί. 

Τα 440.000 μέλη του κόμματος είναι αυτά που θα πουν την τελευταία λέξη, θα εγκρίνουν ή όχι δηλαδή τον κυβερνητικό οδικό χάρτη την ώρα που μια online εκστρατεία έχει ξεκινήσει για να ανατρέψει το ενδεχόμενο να υπάρξει επανάληψη Μεγάλου Συνασπισμού στο Βερολίνο. 
Ταυτόχρονα από την πλευρά της η πλειονότητα των Χριστιανοδημοκρατών, αλλά και οι βαυβαροί Χριστιανοκοινωνιστές, απορρίπτουν περαιτέρω παραχωρήσεις που αξιώνουν οι Σοσιαλδημοκράτες σε επίμαχα θέματα, όπως για παράδειγμα βελτιώσεις στην αγορά εργασίας ή ρυθμίσεις που αφορούν την επανένωση προσφυγικών οικογενειών, προκειμένου να βγει λευκός καπνός. 

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα κρίνουν το μέλλον της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις του κόμματός της με τους Σοσιαλδημορκάτες μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, ακόμη και στο τέλος της «βασιλείας» της Άγκελας Μέρκελ. Προσώρας όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.