Ιερώνυμος βλέπει Τσίπρα και… αποκηρύσσει τα συλλαλητήρια - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Ιερώνυμος βλέπει Τσίπρα και… αποκηρύσσει τα συλλαλητήρια

Ιερώνυμος βλέπει Τσίπρα και… αποκηρύσσει τα συλλαλητήριαΓιατί ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από την Αρχιεπισκοπή την προσπάθεια «εθνικής και πολιτικής συναίνεσης». Το «ελευθέρας» του Κ. Μητσοτάκη στους βουλευτές για τα συλλαλητήρια και η απεμπλοκή του Π. Καμμένου. Νέα ψυχρολουσία στα Σκόπια από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ: «Χωρίς κοινά αποδεκτή ονομασία, δεν θα ενταχθείτε».
Από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας να αρχίσει την προσπάθεια «εθνικής και πολιτικής συναίνεσης» για την οποία μιλούσε μία ημέρα νωρίτερα στο κόμμα του. Ο λόγος είναι τα συλλαλητήρια που διοργανώνονται εναντίον της σύνθετης ονομασίας και το «ελευθέρας» που έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους βουλευτές της ΝΔ για να συμμετάσχουν σε αυτά.

Η «αποκήρυξή» τους από τον κ. Ιερώνυμο θεωρείται από το Μαξίμου «πολύ θετική και σημαντική εξέλιξη» ακριβώς επειδή οι συμμετέχοντες βουλευτές και λοιποί παράγοντες της ΝΔ δεν θα έχουν το άλλοθι ότι συστρατεύονται σε μία «ιερή» κινητοποίηση που φέρει τις «ευλογίες» της Εκκλησίας.

Την αφορμή για τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση (μετά δείπνου) του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο έδωσε η εκκλησιαστική παράμετρος του ονοματολογικού, όπως την είχε αναπτύξει ο δεύτερος στην πρόσφατη γραπτή επικοινωνία τους – ότι δηλαδή η σχισματική εκκλησία της ΠΓΔΜ αποκαλείται «μακεδονική».

Το ραντεβού μάλιστα είχε κλειστεί από την προηγούμενη Πέμπτη και έγινε αμέσως μετά τη συζήτηση που είχαν στο Μαξίμου Τσίπρας-Κοτζιάς για την εξέλιξη του ζητήματος. Η θετική κατάληξη της μεταξύ τους συζήτησης χθες, επισφραγίσθηκε με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Αρχιεπισκοπή, στην οποία τονίζεται χωρίς περιστροφές ότι ο Αρχιεπίσκοπος:

* «Διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους, εκ του Συντάγματος, καθ’ ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης».

* «Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία».

Η εξέλιξη αυτή, επιπλέον, λειτουργεί ενθαρρυντικά και ως προς τη στάση… του Πάνου Καμμένου, ο οποίος αφενός έχει αντιδράσει σε ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» και, αφετέρου, είναι γνωστή η σχέση του με τον κ. Ιερώνυμο. Πόσο μάλλον που διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση ότι, το τέλος της ημέρας, δεν θα προκαλέσει κυβερνητική κρίση «εξαιτίας του Σκοπιανού».

Θα ανοίξει κύκλος ενημέρωσης, όταν…
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκρυψε την ενόχλησή της με την κίνηση του πρωθυπουργού να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο και όχι την ίδια. Η (ανεπίσημη) απάντηση που δίνουν κυβερνητικοί παράγοντες είναι ότι τα κόμματα θα ενημερωθούν όταν υπάρξει κάποια ένδειξη προσέγγισης με τη ΠΓΔΜ.

«Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μόλις προχθές έδωσε τη δέσμη των προτάσεών του» παρατηρούν, απαντώντας στα περί «καθυστέρησης της κυβέρνησης να ενημερώσει». Επισημαίνουν παράλληλα ότι οι ονομασίες που φέρεται να πρότεινε «έχουν κάνει τα Σκόπια άνω-κάτω», με τους εθνικιστές του Γκρούεφσκι και τους συναινετικούς του (πρωθυπουργού) Ζάεφ να έχουν περάσει στα χαρακώματα.

«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα το έχει η ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα πρέπει να είναι πιο προσεκτική όσο ποτέ να μη δώσει άλλοθι σε όσους καταβάλλουν προσπάθειες να ναυαγήσει και αυτή τη φορά η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού», λένε.

Όπερ, όταν αποδείξουν οι Σκοπιανοί ότι θέλουν και μπορούν να μπουν σε συζήτηση, «τότε θα συζητήσουμε κυβέρνηση-αντιπολίτευση πάνω στα μοντέλα των ονομασιών και στα ζητήματα Συντάγματος-ταυτότητας της γείτονος».

Νέα ψυχρολουσία από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ
Επ΄ αυτού, η εθνικιστική πλευρά στην ΠΓΔΜ δέχθηκε χθες άλλη μία… ψυχρολουσία από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα και μίλησε στο Κοινοβούλιο της για το εάν και πώς μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία. Στη διάρκεια κοινών δηλώσεων, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δέχθηκε ερώτηση για το εάν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει η ένταξη με την προσωρινή ονομασία (ΠΓΔΜ) της χώρας.

Πριν προλάβει να απαντήσει ο κ.Ζάεφ πήρε τον λόγο ο κ.Στόλτενμπεργκ:  «Μπορώ να το αποκλείσω εγώ. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, παρά μόνο εάν λύσει το ζήτημα του ονόματος. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, πρώτα δηλώθηκε στην Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008, το επαναλάβαμε στην Σύνοδο στην Ουαλία το 2014 και στην Βαρσοβία το 2016. Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει “σχέδιο Β” για να μπει η χώρα στο ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει τρόπος να ενταχθείτε στο ΝΑΤΟ εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος».

Προς ΝΔ: «Πνιγήκατε στις αντιφάσεις»
Κατόπιν όλων αυτών, η κυβέρνηση απάντησε επισήμως στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, η οποία δήλωσε χθες ότι «τώρα είναι αργά» για ενημέρωση της αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση.

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κα Σπυράκη έχουν πνιγεί στις αντιφάσεις της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Και πρόσθεσε: «Από τη μία είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας erga omnes από την άλλη λένε «ναι» στα συλλαλητήρια. Από τη μία με τη γραμμή της Ντόρας Μπακογιάννη και από την άλλη και με τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά.

Το ερώτημα είναι σαφές: Έχει ο κ. Μητσοτάκης το σθένος να πει στον ελληνικό λαό ποια είναι πραγματικά η θέση της ΝΔ ή θα συνεχίσει να είναι όμηρος της ακροδεξιάς τάσης του κόμματός του, των κ.κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη και Βορίδη;». euro2day.gr