Email: symvolinews@gmail.com

Συμβαινει Τωρα:

Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018

Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς λένε σεισμολόγοι

Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία στο Κιλκίς λένε σεισμολόγοιΗ σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κιλκίς εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλη Σκορδίλη, ο οποίος υπογράμμισε το απόγευμα της Τρίτης, ότι ώρα με την ώρα η σεισμική δραστηριότητα φθίνει.

Όπως εξηγεί ο κ. Σκορδίλης, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σεισμογόνος χώρος βόρεια της πόλης του Κιλκίς, απ' όπου προήλθε η ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ τα ξημερώματα, φαίνεται να έχει διεύθυνση δυτική–βορειοδυτική, ανατολική νοτιοανατολική και όλα δείχνουν ότι εκτείνεται περιμετρικά σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων το πολύ. "Η δραστηριότητα είναι φθίνουσα, όσον αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των δονήσεων, ενώ το ρήγμα εκτείνεται σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων. Είναι μικρή απόσταση και ως εκ τούτου δεν δικαιολογεί τη εκδήλωση πολύ μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού από τον σημερινό", δήλωσε ο κ. Σκορδίλης. 

Ο καθηγητής σεισμολογίας, υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν μια αισιόδοξη εικόνα. Ξεκαθαρίζει όμως ωστόσο, ότι για να υπάρξουν αξιόπιστες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη σεισμική εξέλιξη, θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες, ενώ συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι. 

Η περιοχή βόρεια του Κιλκίς, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη όπου παρατηρείται σεισμική έξαρση από χθες το βράδυ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη λεγόμενη "Σερβομακεδονική Ζώνη", στο παρελθόν δεν "έδωσε" ισχυρούς–καταστροφικούς σεισμούς, και το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία των σεισμολόγων ότι η δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. 

«Οι σεισμικές ακολουθίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και γι αυτό είναι πολύ νωρίς να προβούμε σε σοβαρές εκτιμήσεις. Αυτή τη στιγμή το βλέπουμε επιφυλακτικά» δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη, ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος σχετικά με τον σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή του Κιλκίς (30 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης).

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και τόνισε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα.

«Η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητα. Ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει σημειωθεί είναι το 1981 στο όρος Μπέλες και λίγο πιο βόρεια, μέχρι εφτά βαθμούς» είπε ο κ. Παπαζάχος και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ζώνη με κανονικά ρήγματα, ενώ τα μεγαλύτερα βρίσκονται στα βόρεια σύνορα πΓΔΜ και Βουλγαρίας.

Να περιμένουμε να δούμε και να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά της σεισμικής διέγερσης προτού προβούμε σε εκτιμήσεις για το αν ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ στην περιοχή του Κιλκίς ήταν ο κύριος, συνέστησε και  ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μανώλης Σκορδίλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ερωτηθείς αν ο σεισμός που σημειώθηκε ήταν ο κύριος, ο κ. Σκορδίλης απάντησε πως "κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό απόλυτα αυτή τη στιγμή" και συνέστησε: «Να περιμένουμε λίγο -τουλάχιστον ένα 24ωρο- να δούμε τα χαρακτηριστικά αυτής της ακολουθίας».

Αυτή τη στιγμή - εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ «μαζεύουμε ήδη στοιχεία και προχωρούμε στην ανάλυση της σεισμικής διέγερσης, αλλά για να έχουμε εμείς πρώτα πληροφορίες θα πρέπει να μας δώσει η φύση αυτές τις πληροφορίες. Όσο περισσότερους μικροσεισμούς απ' αυτή τη διέγερση έχουμε, τόσο περισσότερο συμπαγής είναι η εικόνα που παίρνουμε».

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη, «οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι ο χώρος όπου εκδηλώθηκε ο σεισμός δεν φαίνεται να έχει δώσει στο παρελθόν κάποιο μεγάλο γεγονός» και δεν συνδέεται με γνωστούς μεγάλους σεισμούς στην περιοχή, όπως του 1931, με επίκεντρο το Βαλάντοβο (μέγεθος 6,7 Ρίχτερ).

«Δεν συνδέεται άμεσα ούτε μ' εκείνο το περιστατικό ούτε με τη σεισμική δραστηριότητα που είχαμε το 1978 εδώ, στην περιοχή των λιμνών, ούτε με άλλους μεγάλους σεισμούς του χώρου. Ανήκει, όμως, στην ίδια μεγάλη σεισμική ζώνη, που είναι γνωστή ως σερβομακεδονική ζώνη, μια ζώνη με βορειοδυτική-νοτιοανατολική διεύθυνση, που περνάει μέσα από την Ελλάδα ερχόμενη βόρεια από τα Βαλκάνια, περνώντας σχεδόν παράλληλα με τον ποταμό Αξιό προς τα δυτικά και τον Στρυμώνα προς τα δυτικά. Είναι μια ζώνη που κατά καιρούς δίνει διάφορα ισχυρά γεγονότα και είναι η πλέον ενεργή σεισμικά ζώνη του βορειοελλαδικού χώρου».

Επανέλαβε δε πως εκείνο στο οποίο εστιάζουν τώρα οι σεισμολόγοι είναι να υπάρξουν κάποιες πληροφορίες «σχετικά με τη συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα», δηλαδή να υπάρξουν πληροφορίες σχετικά με το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό αυτόν, γιατί απ' αυτά τα στοιχεία θα γίνει δυνατή η εκτίμηση «κατά πόσον ο χώρος που έχει διεγερθεί δικαιολογεί κάποια ανησυχία ενός πιθανά ισχυρότερου σεισμού ή αν ο χώρος που διεγέρθηκε δικαιολογεί την εκδήλωση ενός σεισμού της τάξης του ίδιου μεγέθους μ' αυτόν που έχει ήδη γίνει».

Τα ρήγματα της περιοχής Κιλκίς χρήζουν περαιτέρω μελέτης 


Οι σημερινοί σεισμοί του Κιλκίς σημειώθηκαν σε ένα μικρότερου μήκους ρήγμα, το οποίο ωστόσο βρίσκεται κοντά σε δύο μεγαλύτερα ρήγματα του Βαλάντοβο (ΠΓΔΜ), το οποίο έχει "δώσει" στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, και του Μπέλες, στο οποίο αν και δεν έχουν παρατηρηθεί μεγάλα μεγέθη, ωστόσο χαρακτηρίζεται γεωλογικά ενεργό, άρα σημαντικό, όπως άλλωστε και πολλά ακόμη στον ελλαδικό χώρο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή του τομέα Γεωλογίας του ΑΠΘ, Σπύρο Παυλίδη, από αυτή την άποψη υπάρχει η ανάγκη να "γρηγορούμε" ώστε να μελετηθούν αυτά τα ρήγματα και από πρακτική άποψη, όχι μόνο ακαδημαϊκά. Να δούμε δηλαδή το μήκος τους, το βάθος, σε πόσο χαλαρά εδάφη βρίσκονται κλπ.

«Πρόκειται για ένα ρήγμα που είναι μικρότερο και βρίσκεται νοτιότερα ενός μεγαλύτερου ρήγματος. Τα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής είναι σημαντικά, όπως και πολλά ακόμη στον ελλαδικό χώρο, και χρήζουν περαιτέρω μελέτης», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Παυλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ερευνητική ομάδα Γεωλογίας των Σεισμών του ΑΠΘ, στην ευρύτερη περιοχή σημειώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν (20ος αιώνας) ισχυροί σεισμοί, όπως στο ρήγμα Γουμένισσας, το 1990, μεγέθους 6 R, και στο γνωστό ενεργό ρήγμα του Βαλάντοβο (ΠΓΔΜ, βόρεια της Δοϊράνης) το 1931, μεγέθους 6,7 R. Οι πιο πρόσφατοι σεισμοί, ανάλογων μεγεθών και εντάσεων, σημειώθηκαν στις 16 Νοεμβρίου 2016, σε μικρότερα ρήγματα νοτιότερα του Κιλκίς, με ασθενή γεωλογικά χαρακτηριστικά.

Για το ρήγμα Μπέλες, αναφέρεται ότι στο σύνολό του και στα επιμέρους τμήματα του, συμπεριλαμβανομένου και της σχετικά μικρότερης δομής του σημερινού σεισμού, παρουσιάζει σαφή και έντονα γεωλογικά χαρακτηριστικά, στο τμήμα του Σιδηροκάστρου - Πετριτσίου - Ποροϊων και λιγότερο στη ζώνη Δοϊράνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ
Copyright ©2018 Designed by D.P