Που χάθηκε ο ήλιος; Η Ευρώπη διανύει τον πιο σκοτεινό χειμώνα της - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Που χάθηκε ο ήλιος; Η Ευρώπη διανύει τον πιο σκοτεινό χειμώνα της

Η ηλιοφάνεια είναι πλέον δυσεύρετη σε ολόκληρη τη βορειοδυτική Ευρώπη, η οποία περιτριγυρίζεται από έντονες νεφώσεις, που προέρχονται από μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά συστημάτων χαμηλού βαρομετρικού από τα τέλη Νοεμβρίου, διανύοντας έναν από τους πιο σκοτεινούς χειμώνες που έχουν καταγραφεί.

Εαν ζει κανείς στις Βρυξέλλες, 10 ώρες και 31 λεπτά ήταν η αναλογία του στη λιακάδα, για ολόκληρο το μήνα του Δεκεμβρίου.

Οι κάτοικοι της Λιλ στη Γαλλία, είχαν μόλις δύο ώρες και 42 λεπτά ηλιοφάνειας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του Ιανουαρίου.

«Ηχήστε το συναγερμό και ανακοινώστε την εξαφάνιση» είναι ο απελπισμένος τίτλος της τοπικής εφημερίδας La Voix du Nord, της στερημένης από φως περιοχής της βόρειας Γαλλίας. «Ένα άστρο έχει απαχθεί. Ακόμη δεν έχουμε σημάδια ζωής από τον ήλιο».

Το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βελγίου κήρυξε το Δεκέμβριο του 2017 ως τον «δεύτερο σκοτεινότερο μήνα από το 1887» όπου και ξεκίνησαν οι μετρήσεις, μετά την καταγραφή των 10,5 ωρών ηλιοφάνειας στον μετεωρολογικό σταθμό Uccle τον προηγούμενο μήνα, που ξεπέρασε ελάχιστα τις 9,3 ώρες το 1934.

Η περιοχή της βόρειας Γαλλίας Hauts-de-France, σε ένα καλύτερο ποσοστό, κατέγραψε 26 ώρες λιακάδας το Δεκέμβριο, όμως ήταν ενάντια στον φυσιολογικό αριθμό των 48 ωρών.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας, Météo France, περιέγραψε την μέτρηση των 2,7 ωρών λιακάδας που καταγράφτηκε την περίοδο μεταξύ 1ης και 13 Ιανουαρίου στη Λιλ, ως «μοναδική». Ο μέσος όρος του Ιανουαρίου βρίσκεται στις 61,4 ώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία, που αυτό σημαίνει ότι η Λιλ και οι ατυχείς κάτοικοί της στερήθηκαν περίπου 30 ώρες ήλιου στο πρώτο διάστημα του μήνα.

Το προηγούμενο χαμηλό των 13 ωρών, που χρονολογείται από το 1948, θα μπορούσε να εύκολα να ξεπεραστεί, ανέφερε ο Frédéric Decker του Météo News στην εφημερίδα La Voix du Nord αυτή την εβδομάδα. «Η πρόγνωση δεν φαίνεται πολύ καλή» ανέφερε. «Ο καιρός αναμένεται να παραμείνει αρκετά υγρός και σκοτεινός».

Η Ρουέν στη Νορμανδία είχε ένα ακόμη πιο καταθλιπτικό πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, με μόλις 2,5 ώρες ηλιοφάνειας, συγκριτικά με το φυσιολογικό των 58,6 ωρών ενός πλήρους μήνα, ανέφερε το Météo France, ενώ οι 10 ώρες του Παρισιού απείχαν πολύ από το μέσο όρο των 62,5 ωρών της πρωτεύουσας τον Ιανουάριο.

Ακόμη και περιοχές της νότιας Γαλλίας, όπως το Μπορντό και η Μασσαλία, έπεσαν πολύ μακριά από το συνηθισμένο ποσοστό τους κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, με 10,3 και 26,9 ώρες αντιστοίχως έναντι μηνιαίων μέσων τιμών 96 και 92,5.
Πηγή: The Guardian
Σε αντίθεση με τη βορειοδυτική Ευρώπη, οι πιο νότιες χώρες απολαμβάνουν το προνόμιο του ήλιου «απλόχερα». Η πόλη της Αθήνας πρωτοστατεί στην ηλιοφάνεια με 158 ώρες τον Ιανουάριο, μαζί με τη Μάλτα που είχε 169.  Ακολουθεί η Μαδρίτη με 148, η Λισαβόνα με 143 και η Ρώμη με 121 ώρες λιακάδας.

Οι ειδικοί στην υγεία λένε ότι η έλλειψη ηλιοφάνειας μπορεί να οδηγήσει σε εποχιακή κατάθλιψη, τα συμπτώματα της οποίας περιλαμβάνουν έλλειψη ενέργειας, υπνηλία και ανάγκη για κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων ζάχαρης και λίπους.

«Η έκθεση στο πρωινό φως αναστέλλει την έκκριση μελατονίνης, η οποία παροτρύνει τον ύπνο και ευνοεί την παραγωγή ορμονών που τονώνουν το σώμα», αναφέρει ο Matthieu Hein, ψυχίατρος στο νοσοκομείο Erasmus στις Βρυξέλλες.

Στην απουσία του φωτός, είμαστε όλοι «κάπως αργοί, κουρασμένοι, χαρακτηριστικά στοιχεία της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, γνωστής ως «SAD» (Seasonal Affective Disorder)». Ο Florent Durand, ο οποίος διατηρεί ένα στούντιο μασάζ στη Λιλ, είπε στο κανάλι France 3 TV ότι οι συνεδρίες φωτοθεραπείας είναι όλες κλεισμένες.

Οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Ευρώπης παρόλα αυτά, μπορούν να θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς, Η Μόσχα κατέγραψε μόλις έξι λεπτά καθαρής ηλιοφάνειας ολόκληρο το Δεκέμβριο, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των τριών ωρών που καταγράφηκε το 2000.

Η Ρωσική πρωτεύουσα συνήθως καταγράφει ένα μέσο όρο 18 ωρών ηλιοφάνειας τον τελευταίο μήνα του χρόνου. «Ο Δεκέμβριος ήταν απίστευτος» ανέφερε στο πρακτορείο Tass, ο Roman Vilfond από το τμήμα μετεωρολογίας του Πανεπιστήμιου της Μόσχας.

«Ο πιο σκοτεινός μήνας στην ιστορία των μετεωρολογικών παρατηρήσεων. Όταν το ακούσουν αυτό, οι άνθρωποι θα πουν: "Τώρα ξέρω γιατί είχα κατάθλιψη"», ανέφερε.

Πηγή: The Guardian