Τσουνάμι από τα Κανάρια Νησιά απειλεί να «βουλιάξει» τις ακτές της Βρετανίας και της Πορτογαλίας! - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Τσουνάμι από τα Κανάρια Νησιά απειλεί να «βουλιάξει» τις ακτές της Βρετανίας και της Πορτογαλίας!

Προειδοποίηση για τη δημιουργία μεγάλου τσουνάμι, το οποίο είναι πιθανό να «εξαφανίσει κάτω από τη θάλασσα» τις ακτές της Βρετανίας, εξέδωσε η αντίστοιχη βρετανική προστασία του πολίτη, καταστρώνοντας ειδικό σχέδιο για την ταχύτατη εκκένωση των περιοχών που ενδέχεται να πληγούν.

Σύμφωνα με τους γεωλόγους, μεγάλο ηφαίστειο στη Λας Πάλμας, στα Κανάρια Νησιά, αναμένεται να εκραγεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν το μέγεθος της έκρηξης. Δηλώνουν, ωστόσο, βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.
Η έκρηξη ηφαιστείου θα συνοδεύεται από ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μεγάλα κύματα, ίσως και 25 μέτρων, όπως τονίζουν οι επιστήμονες. Αν συμβεί αυτό το ακραίο σενάριο, η έκρηξη ηφαιστείου στη Λας Πάλμας δεν θα συνιστά απειλεί μόνο για τις ακτές της Βρετανίας, αλλά και για την άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς, σύμφωνα με υπολογισμού, τσουνάμι μεγέθους 20 και πλέον μέτρων, είναι δυνατόν να φτάσει έως τις ακτές των ΗΠΑ και συγκεκριμένα να πλήξει τη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι!

Ο καθηγητής Γεωλογίας και ειδικός στα τσουνάμι του Βρετανικού Γεωλογικού Κέντρου, Ντέιβιντ Τάπιν, δήλωσε πως η Βρετανία έχει χτυπηθεί κατά το παρελθόν από τσουνάμι. Επισήμανε δε, ότι η απειλή από τα ηφαίστεια στη Λας Πάλμας είναι μεγάλη, καθώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του δεν αποκλείουν την ολική κατάρρευση του φλοιού της Γης στο συγκεκριμένο σημείο, γεγονός που αν συμβεί, θα προκαλέσει μία αλληλουχία γεγονότων πολύ μεγάλης κλίμακας.
Ο ίδιος εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τις πορτογαλικές ακτές και ιδιαίτερα την πόλη της Λισαβώνας, καθώς και τη γειτονική της Λας Πάλμας, Τενερίφη.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό ενός πλάνου άμεσης εκκένωσης των ακτών, αν ξεκινήσει η διαδικασία των διαδοχικών εκρήξεων στην ηφαιστειακή ζώνη των Καναρίων Νήσων, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρουσιάζεται μία ιδιαιτέρως μεγάλη αύξηση της δραστηριότητας.

Πηγή: protothema