Τουλάχιστον 95 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην Καμπούλ - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Τουλάχιστον 95 νεκροί από έκρηξη παγιδευμένου οχήματος στην Καμπούλ

up-to-95-kilΤουλάχιστον 95 νεκροί και 158 τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης το Σάββατο στην Καμπούλ, της φονικότερης των τελευταίων μηνών στη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, η οποία έγινε με ασθενοφόρο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, μία εβδομάδα αφότου είχαν αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση στο ξενοδοχείο Intercontinental της Καμπούλ, ο απολογισμός της οποίας έχει ανέλθει στους 40 νεκρούς.
Η σημερινή επίθεση έλαβε χώρα σε μία ζώνη ασφαλείας της αφγανικής πρωτεύουσας, η οποία φιλοξενεί πολλά κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες κρατών, με τους δράστες να καταφέρνουν να περάσουν ένα σημείο ελέγχου της αστυνομίας, λέγοντας ότι μεταφέρουν κάποιον ασθενή σε κοντινό νοσοκομείο. Οι αφγανικές αρχές πιστεύουν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ένα κτίριο του υπουργείο Εσωτερικών, όμως οι περισσότεροι νεκροί ήταν απλώς περαστικοί που περνούσαν από το σημείο,.
Η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν από τη 13:00 (τοπική ώρα, 10:30 ώρα Ελλάδας), με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για γεμάτους δρόμους τη στιγμή της επίθεσης. Η έκρηξη έγινε στο δεύτερο σημείο ελέγχου της αστυνομίας που συνάντησαν οι δράστες, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
«Πρόκειται για σφαγή», δήλωσε ο Ντέγιαν Πάνιτς, συντονιστής στο Αφγανιστάν της οργάνωσης αρωγής Emergency, η οποία έχει αναλάβει τη λειτουργία ενός γειτονικού νοσοκομείου. Σε μήνυμά της στο Twitter, η οργάνωση ανέφερε πως περισσότεροι από 50 τραυματίες μεταφέρθηκαν μόνο σ' αυτό το νοσοκομείο.
Ο Μιρουάις Γιασίνι, μέλος του κοινοβουλίου, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή όταν σημειώθηκε η έκρηξη, δήλωσε πως θύματα κείτονταν στο έδαφος, άνθρωποι βοηθούσαν να απομακρυνθούν τραυματίες που ήταν σε θέση να περπατήσουν, ενώ τα ασθενοφόρα προσπαθούσαν να πλησιάσουν, περνώντας από τους μποτιλιαρισμένους δρόμους του κέντρου της Καμπούλ.
Γκρίζος καπνός υψωνόταν από την περιοχή της έκρηξης και κτίρια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων ταρακουνήθηκαν από την ισχύ της.
Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001, μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα, ελέγχουν μεγάλες εδαφικές περιοχές του Αφγανιστάν και ορισμένα μέρη του γειτονικού Πακιστάν. Σκοπός τους είναι η εκ νέου επιβολή μίας σκληρής εκδοχής του Ισλαμικού Νόμου (Σαρία) στη χώρα.