Εμφανίστηκε λύκος στο Κρυονέρι Αττικής – Τι δηλώνουν οι ειδικοί (photo) - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Εμφανίστηκε λύκος στο Κρυονέρι Αττικής – Τι δηλώνουν οι ειδικοί (photo)

Ένας λύκος σε κεντρικό δρόμο πόλης δεν είναι σίγουρα μία συνηθισμένη εικόνα για τους κατοίκους της Αττικής, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού ή ανασφάλειας, καθώς οι λύκοι αποφεύγουν την επαφή με τον άνθρωπο, όπως εξηγούν οι ειδικοί.

Ο καθηγητής οδήγησης και κάτοικος της περιοχής Σίμος Δεσύλλας, απαθανάτισε με το κινητό του τηλέφωνο έναν νεαρό λύκο, αργά το βράδυ της Κυριακής.
Η φωτογραφία απεικονίζει ένα νεαρό και εύρωστο ζώο, που στέκεται σε μικρή απόσταση από το σπίτι του σε κεντρικό δρόμο του οικισμού.

Όπως εξήγησε, ο Κος Δεσύλλας δεν ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε λύκο στην γειτονιά του, αλλά δεν αισθάνεται ότι η παρουσία τους στην περιοχή αποτελεί απειλή.
Σίμος Δεσύλλας
«Μένω στην άκρη της πόλης του Κρυονερίου, αρκετά κοντά στις γραμμές του τρένου. Έχει τύχει αρκετές φορές να δω λύκο όταν επιστρέφω σπίτι αργά το βράδυ, αλλά και να ακούσω τις φωνές του. Δεν έχω αισθανθεί να απειλούμαι από τους λύκους, ούτε ήταν ποτέ επιθετικοί. Γενικά τα ζώα αυτά φοβούνται τον άνθρωπο και όταν σε συναντήσουν τρέπονται σε φυγή. Δεν αισθάνθηκα ποτέ απειλή από αυτούς, ούτε έχει συμβεί κάτι από την παρουσία τους στην περιοχή, κάποια επίθεση ή κάτι άλλο που θα έθετε σε κίνδυνο ανθρώπους της περιοχής ή ζωικό κεφάλαιο. Θεωρώ πως περνάνε από την περιοχή και επιστρέφουν μετά στη βάση τους, ψηλότερα στην Πάρνηθα», σχολίασε στο mediamagazine.gr.
Το Κρυονέρι βρίσκεται στις παρυφές της Πάρνηθας και παρόλο που αποτελεί ένα από τα υπερβόρεια προάστια της Αττικής, η εμφάνιση αγρίων ζώων από την πλούσια πανίδα του δρυμού, δεν είναι άγνωστη έννοια στους κατοίκους της πόλης.
Ελάφια δίπλα από τον οικισμό στο Κρυονέρι Αττικής
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν αναφερθεί μικρά κοπάδια αγριογούρουνων, ελάφια και αλεπούδες κοντά σε σπίτια, ειδικά σε αυτά που βρίσκονται στις άκρες του οικισμού.

Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που κάτοικος αναφέρει την παρουσία λύκου, την οποία κατέγραψε σε οπτικό υλικό, παρόλο που έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους στο βουνό εδώ και μερικά χρόνια.
Αλεπού σε κεντρική γειτονιά του Κρυονερίου
Κατανοώντας την πιθανή αναστάτωση άλλων κατοίκων, το mediamagazine.gr επικοινώνησε με τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, και τον ερευνητή Γιώργο Γιαννάτο ο οποίος εξηγεί τι σημαίνει η παρουσία του λύκου και αν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας.

Ο Κος Γιαννάτος τόνισε, πως οι λύκοι είναι ζώα δειλά που δεν επιδιώκουν την επαφή με τον άνθρωπο και οι πιθανότητες να συναντήσεις έναν από κοντά είναι πραγματικά ελάχιστες. Αυτό εξηγεί και τους λόγους που δεν υπάρχουν περιστατικά επιθέσεων λύκων σε ανθρώπους στην Ευρώπη και την Ελλάδα, εδώ και 100 χρόνια.
Επιπλέον διευκρίνισε πως οι ερευνητές βιολόγοι, που επιδιώκουν την παρακολούθηση του είδους, δυσκολεύονται να τους εντοπίσουν, γιατί η ακτίνα κίνησης τους στην Πάρνηθα καλύπτει 50 τ.χλμ. και γνωρίζουν πως να κρύβονται από τους ανθρώπους.

Ακόμα και στην περίπτωση συνάντησης με άνθρωπο, εξήγησε ο Κος Γιαννάτος, ένας λύκος θα διατηρήσει απόσταση ασφαλείας μεγαλύτερη των 25 μέτρων και θα κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ περισσότερο κίνδυνο διατρέχει κάποιος από άλλα ζώα, όπως μία πεινασμένη αγέλη αδέσποτων σκύλων.
Η εμφάνιση ενός λύκου στον οικισμό, μπορεί να γίνει μόνο αργά τη νύχτα, και σημαίνει πως το ζώο κατέβηκε από ψηλά, σε αναζήτηση εύκολης τροφής και όχι μεγάλων θηραμάτων και η παραμονή του θα είναι σύντομη και με αίσθημα φόβου από το ανοίκειο σε αυτόν περιβάλλον.

Οι λύκοι όπως μας διευκρίνισε, εμφανίστηκαν ξανά στην Πάρνηθα το 2012 μετά από πολλές δεκαετίες. Μετά από συστηματική μελέτη οικολογικών οργανώσεων και βιολόγων στο δρυμό, παρατηρήθηκε πως ο αρχικά μικρός πληθυσμός μεμονωμένων ζώων, πολλαπλασιάστηκε από το 2014 και μετά, λόγω της άφθονης παρουσίας θηραμάτων, όπως τα ελάφια των οποίων ο πληθυσμός είχε εκτοξευθεί.

Η εμφάνιση τους ήρθε σε μία κρίσιμη στιγμή για το οικοσύστημα της περιοχής, που είχε πληγεί από την καταστροφική πυρκαγιά του 2007, αλλάζοντας και το κλίμα ολόκληρης της Αττικής.

Οι λύκοι, ως γνήσιοι θηρευτές μεγάλων θηραμάτων, επανέφεραν την πολυπόθητη ισορροπία στην περιοχή, επιτρέποντας την φυσική αναδάσωση, που κινδύνευε από τον εύρωστο πληθυσμό των ελαφιών που βοσκούσαν και κατέστρεφαν τα αυτοφυή δενδρύλλια.

Η Πάρνηθα είναι ένα βουνό μοναδικής ομορφιάς και ένα από τα πιο πλούσια εθνικά πάρκα της χώρας, με μεγάλη ποικιλότητα πανίδας, για την οποία οι κάτοικοι της Αττικής και των γύρω περιοχών γνωρίζουν ελάχιστα, πρόσθεσε ο Γ. Γιαννάτος.

Πηγή