Το Grinvest κράτησε μόλις μία μέρα -Το νέο αφήγημα Τσίπρα χάθηκε στις Σκουριές - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Το Grinvest κράτησε μόλις μία μέρα -Το νέο αφήγημα Τσίπρα χάθηκε στις Σκουριές

Φωτογραφία: Facebook/Ελληνικός ΧρυσόςΔεν πρόλαβε να διατρανώσει από την ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας ότι «η Ελλάδα, διψάει για επενδύσεις!», και η πραγματικότητα ήρθε γι' άλλη μια φορά να τον διαψεύσει και ν' αποκαλύψει ότι υπάρχει αβυσσαλέα απόσταση μεταξύ αυτών που λέει και αυτών που κάνει η κυβέρνηση.

Η διοίκηση της Eldorado Gold, ανακοίνωσε ότι στις 22 Σεπτεμβρίου κλείνει την επιχείρηση, αποσύρεται από την Ελλάδα, αφήνει στον δρόμο 2.500 εργαζόμενους και παράλληλα ξεκινάει δικαστικό αγώνα για την αποζημίωσή της από το ελληνικό κράτος...

Κάτι φαίνεται ήξερε για το τι έρχεται ο κ. Τσίπρας, που περισσότερες από μία φορές ανέφερε εμφατικά στην διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε την Κυριακή στο Βελλίδειο ότι «η κυβέρνηση θέλει και θ' αγωνισθεί για επενδύσεις που θα σέβονται το περιβάλλον». Και ήθελε να προετοιμάσει το έδαφος...

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης, δήλωσε ότι «μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι άδειες στη εταιρία (σσ: οι οποίες έχουν εγκριθεί πριν από... 6 μήνες!) και πως «δεν απομένουν παρά οι άδειες για το...υποέργο (σσ: που είναι το βασικό!) στις Σκουριές», και κατέκρινε την διοίκηση της Eldorado για την στάση της (για εκβιασμό μιλούν άλλοι στην κυβέρνηση) και πρόσθεσε ειρωνικά «φαίνεται ότι δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες...». Κύκλοι της αντιπολίτευσης, πάντως, σημείωναν με σημασία ότι είναι απορίας άξιο τι είδους «ευρωπαϊκή χώρα» είναι η Ελλάδα, την στιγμή που ο σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας σχολίασε δημοσίως «στα τσακίδια η Eldorado , και να μην στεριώσει πουθενά...». Ο κ. Ν. Καρανίκας, παραμένει στην θέση του...

Ο κ. Τσακαλώτος επέλεξε μια πιο... ασφαλή και δοκιμασμένη αντίδραση: Κατηγόρησε την... ΝΔ για συνωμοσία και σκευωρία με την εταιρία, προκειμένου ν' αμαυρωθεί το «καλό κλίμα» που καλλιέργησε η πρωθυπουργική παρουσία στην ΔΕΘ και τα όσα είπε προς τους Γάλλους επιχειρηματίες κατά την επίσκεψη Μακρόν. Ο κ. Καμμένος, παραδέχθηκε ότι «είναι λυπηρό να φεύγει από την χώρα μια επένδυση...». Να θυμίσουμε, ότι ο ίδιος κ. Καμμένος (τον οποίον εξήρε στην ΔΕΘ για την... συνέπειά του ο κ. Τσίπρας) πριν από μόλις τέσσερις μήνες είχε κατηγορήσει την Eldorado ότι με την επένδυση στην Ελλάδα κάνει ξέπλυμα μαύρου χρήματος! Ο ίδιος ο κ. Καμμένος, που ως αντιπολίτευση καλούσε τους κατοίκους των Σκουριών να «λιντσάρουν τον Πάχτα...», τον αρμόδιο τότε υπουργό που είχε εγκρίνει την επένδυση.

Μια ακόμη πιο ερασιτεχνική και αμήχανη «τοποθέτηση» επιχείρησε αργά χθες με τηλεοπτική του συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος... διαβεβαίωσε ότι οι άδειες θα δοθούν, αφού ολοκληρωθεί η ενώπιον της Δικαιοσύνης  διαμάχη κυβέρνησης-εταιρίας. Να σημειωθεί, απλώς, ότι τα δικαστήρια αλλά και το γνωστό φιλο-περιβαλλοντολογικό ΣτΕ, έχουν εκδώσει σωρεία αποφάσεων που δικαιώνουν την Edlorado, αλλά η κυβέρνηση  τις έχει εφεσιβάλλει  όλες, και συνεχίζει την έκνομη παρελκυστική τακτική της για να μην ευοδωθεί η επένδυση!

Την αρνητική αυτή εξέλιξη  στην Eldorado, σχολίασε χθες με έμμεσο αλλά σαφώς αρνητικό για την Ελλάδα τρόπο και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος σε (μια συνηθισμένη) παρέμβαση, δήλωσε ότι «είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα...», κατά ειρωνικό τρόπο πριν περάσουν 24 ώρες από το ψευδεπίγραφο νέο αφήγημα του κ. Τσίπρα για στροφή στην επιχειρηματικότητα και την με κάθε τρόπο προσέλκυση επενδύσεων.

Η πολύπαθη επένδυση για την εξόρυξη και εκμετάλλευση χρυσού στην Χαλκιδική ( η μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα, με 3 δισ. ευρώ, απασχόληση σήμερα 2.400 εργαζομένων από την εταιρία και 1.500 εργαζομένων σε προμηθευτές του έργου και εργολάβους, ενώ προβλέπει και η δημιουργία 1.000 μόνιμων θέσεων εργασίας, όταν προχωρήσει), υπήρξε το... αγαπημένο αντιπολιτευτικό τοτέμ του ΣΥΡΙΖΑ κατά την έφοδό του προς την κατάκτηση της εξουσίας.  Υποκινούσε και οργάνωνε τις αντιδράσεις, (ακόμη και τις πιο ακραίες, με χρήση όπλων και εκρηκτικών), προειδοποιούσε ότι ως κυβέρνηση θα διώξει την Eldorado από την χώρα, και πράγματι ως κυβέρνηση... «πρώτη φορά αριστεράς», με «καπετάνιο» τον κ. Σκουρλέτη, είχε ακυρώσει την σύμβαση. Πάνω σ' αυτό το... ιστορικό επίτευγμα του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίχθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Μητσοτάκης  προκειμένου να καταγγείλει χθες ότι «η κυβέρνηση από τον καιρό που ήταν αντιπολίτευση ακόμη, κάνει τα πάντα για να ακυρώσει την επένδυση στις Σκουριές...».

Και, φυσικά, δεν είναι η Eldorado η μόνη περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το αντιεπενδυτικό, «αντινεοφιλελεύθερο» πάθος της -κι' ας... ορκίζεται ο κ. Τσίπρας ότι «πάει ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέρατε!», ότι η κυβέρνησή του και ο ίδιος... ιδρώνουν να φέρουν επενδύσεις και πιστεύουν στις «αγορές».

Οι συνεχιζόμενες περιπέτειες με την άλλη μεγάλη επένδυση, στο «Ελληνικό», (που κοντεύουν να πουν στον κόσμο ότι η περιοχή που λειτούργησε επί 60 χρόνια ως αεροδρόμιο χωρίς ν' ακουσθεί το παραμικρό, είναι η... Πομπηία της Ελλάδος!) κυριάρχησαν και την προηγούμενη εβδομάδα στην επικαιρότητα, με τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται μαζί με την υπομονή της επενδύτριας εταιρίας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται πως αν αυτή η κατάσταση συνεχισθεί, δεν αποκλείεται (αν και πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις) να ακουσθεί κι' εκεί ακύρωση της επένδυσης. Που επίσης σέρνεται χρόνια, και επί ΣΥΡΙΖΑ πήρε και... θεσμικό ιδεολογικό χαρακτήρα!

Ανάλογη υπονόμευση, από πλευράς κρατικών οργάνων, έχει σημειωθεί και με την υπόθεση της ιδιωτικοποίησης παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου Χανίων, καθώς επίσης και με παρεμφερή περίπτωση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η Ελλάδα «διψάει για επενδύσεις», κατά τον κ. Τσίπρα, αλλά... δεν λέει να «πιει» από το ζωογόνο νερό τους. iefimerida.gr