Διακόπηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό - ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συμβαινει τώρα

Home Top Ad

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Διακόπηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, διάρκειας οκτώ ωρών, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποφάσισε λόγω παρέλευσης ώρας να διακόψει τη συνεδρίαση για τη συζήτηση της έγκρισης ή μη του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά».

Επίσης, η διακοπή αποφασίστηκε προκειμένου να γίνει συμπλήρωση του φακέλου της εισήγησης με ορισμένα πρόσθετα στοιχεία.

Η προέδρευσα του Συμβουλίου και γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό θέμα», το οποίο εξετάζεται και από την πλευρά προστασίας των αρχαιοτήτων και τσε σχέση με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η εισήγηση της ΕΦΑ Αττικής, Πειραιώς και Νήσων ήταν η κήρυξη και οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου που αντιστοιχεί και στους δύο αρχαίους δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου, τμήμα του οποίου εκτεινόταν εντός και εκτός της επένδυσης.

Επίσης, εισηγήθηκε την αλλαγή της παραγράφου 1-3 του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη στις 24 Αυγούστου μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του επενδυτή και εκεί αναφέρεται ότι η προστασία και η ανάδειξη των αρχαιοτήτων είναι στην κρίση της Ελληνικό Α.Ε. και των διαδόχων της. Η εισηγήτρια ζήτησε να τροποποιηθεί η φράση και να γίνει ότι οι αρχαιότητες προστατεύονται όπως ορίζει ο Αρχαιολογικός Νόμος.

Επίσης η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων συμφωνεί στη συνέχεια της επένδυσης, αρκεί να διενεργήσει υποβρύχια ανασκαφή σε όλη την παράλια έκταση της επένδυσης και από τα ευρήματα θα καθορίσει την περαιτέρω θέση της.

Από την πλευρά τους, οι δύο διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού στην εισήγησή τους και λαμβάνοντας υπόψη τους τις αποφάσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων τάχθηκαν υπέρ της έγκρισης της ΣΟΑ και της περιβαλλοντικής μελέτης, βάζοντας όρους γύρω από τα ορατά αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται εντός της επένδυσης και ζήτησαν να προβλεφθούν ζώνες προστασίας στις συγκεκριμένες θέσεις.

Ακολούθησαν οι απόψεις των επενδυτών της Lamda Development, του ΤΑΙΠΕΔ, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων -που ζητούν την κήρυξη αρχαιολογικής ζώνης-, τοπικών παραγόντων κ.ά.

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ. efsyn.gr